Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Οι τελευταίες σωζόμενες βιβλιοθήκες με αλυσίδες


Κατά τον Μεσαίωνα, τα βιβλία ήταν πολύ σπάνια και παρά το ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να μοιράζονται τις γνώσεις τους, δεν εμπιστεύονταν το κοινό. Έτσι, γεννήθηκαν οι βιβλιοθήκες με τις αλυσίδες και παρά το ότι πολλές από αυτές τις συλλογές έχουν χαθεί, υπάρχουν μερικές πολύ σπάνιες, οι οποίες είναι όπως πριν από μερικούς αιώνες.



Γουίμπορν Μίνστερ, Αγγλία (φωτογραφία πάνω)
Βρίσκεται στην εκκλησία του 12ου αιώνα του Γουίμπορν Μίνστερ και είναι από τις πρώτες δημόσιες βιβλιοθήκες της Αγγλίας. Η πέτρινη αίθουσα με τους τεράστιους τόμους που συνδέονται με τα ράφια, είναι προσβάσιμη από μια σκάλα 600 χρόνων και είναι ανοικτή για το κοινό. Χρονολογείται από το 1686, περιλαμβάνει 150 δερματόδετους τόμους με αλυσίδες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γνωστή συλλογή τέτοιων βιβλίων.


Zutphen, Ολλανδία


Δεν έχουν αλλάξει και πολλά στη δημόσια βιβλιοθήκη του Zutphen's Librije από τον 16ο αιώνα. Τα περισσότερα από τα βιβλία είναι αλυσοδεμένα όπως τότε που έγιναν προσβάσιμα στους βιβλιόφιλους το 1561.


Βιβλιοθήκη του καθεδρικού του Χέρεφορντ, Αγγλία


Τα περισσότερα από τα αλυσοδεμένα βιβλία είναι τυπωμένα στην προ Γουτεμβέργιου εποχή. Έτσι και οι τόμοι του καθεδρικού του Χέρεφορντ χρονολογούνται στον 12ο αιώνα. Τα χειρόγραφα βιβλία μοιράζονται τον ίδιο χώρο με τον Mappa Mundi, τον μεγαλύτερο μεσαιωνικό χάρτη.


Biblioteca Malatestiana, Τσεζένα, Ιταλία


Τα 58 γραφεία της βιβλιοθήκης Malatestiana διαθέτουν αλυσόδετα βιβλία. Το κτίριο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.


Η βιβλιοθήκη Francis Trigge, Γκράνθαμ, Αγγλία


Ιδρύθηκε το 1598 και είναι η παλαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη. Ξεκίνησε από κληρικούς που σκέφτηκαν ότι το κοινό πρέπει να έχει πρόσβαση σε βιβλία. 80 από τους αρχικούς τόμους της παραμένουν στις συλλογές της.


Chelsea Old Church, Λονδίνο, Αγγλία


Υπάρχει μια μικρή συλλογή αλυσόδετων βιβλίων στην Chelsea Old Church, που δόθηκαν από τον επιφανή γιατρό Sir Hans Sloane. Η εκκλησία του 12ου αιώνα ίσα που γλύτωσε από τους βομβαρδισμούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Royal Grammar School, Γκίλφορντ, Αγγλία


Τα περισσότερα από τα αλυσόδετα βιβλία του Royal Grammar School ήταν διαθήκη του επισκόπου του Νόργουιτς. Αν και κινδύνευσαν από μια πυρκαγιά στα 1960, τα βιβλία εξακολουθούν να επιβιώνουν με τις κλειδαριές τους.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου