Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Μερικά πράγματα που δεν ξέρετε για τον πίνακα "Έναστρη νύχτα"


Με τις σαγηνευτικές δίνες, τη μεθυστική σύνθεση και τη μαγευτική παλέτα χρωμάτων του Βίνσεντ βαν Γκογκ ο πίνακας Έναστρη νύχτα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους στον κόσμο της τέχνης. Για τη δημιουργία του και την ενδεχόμενη επιτυχία, υπάρχουν πολλά περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να είναι γνωστά. Υπόψη, μιλάμε για ένα πίνακα που ο ίδιος ο ζωγράφος θεωρούσε αποτυχία...



Απεικονίζει τη θέα του βαν Γκογκ από ένα άσυλο
Μετά από μια ψυχική κατάρρευση το χειμώνα του 1888, ο βαν Γκογκ μεταφέρθηκε στο άσυλο Saint-Paul-de-Mausole κοντά στο Saint-Rémy-de-Provence. Η θέα έγινε η βάση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα του.

Δεν συμπεριέλαβε τα κάγκελα
Οι ιστορικοί τέχνης έχουν διαπιστώσει ότι ο βαν Γκογκ απεικόνισε τη θέα από το παράθυρο του υπνοδωματίου του στον δεύτερο όροφο, μια θεωρία που υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το στούντιο στο οποίο ζωγράφισε ήταν στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Επίσης, δεν συμπεριέλαβε τα κάγκελα του παραθύρου.

Το χωριό που απεικονίζεται δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα
Από το παράθυρό του, ο βαν Γκογκ έβλεπε το Saint-Rémy. Ωστόσο, οι ιστορικοί τέχνης αμφισβητούν το κατά πόσο το χωριό που παρουσιάζονται είναι κάποιο από τα σκίτσα του βαν Γκογκ για την γαλλική πόλη ή αν εμπνεύστηκε από την πατρίδα του, την Ολλανδία.

Η Έναστρη Νύχτα μπορεί να έχει να κάνει με τη θνησιμότητα
Οι σκούροι οβελίσκοι σε πρώτο πλάνο είναι κυπαρίσσια, δένδρα που πολύ συχνά συνδέονται με τα νεκροταφεία και το θάνατο.

Δεν ήταν η πρώτη Έναστρη Νύχτα του βαν Γκογκ
Η παγκοσμίως γνωστή Έναστρη Νύχτα είναι δημιουργία του 1889. Αλλά το προηγούμενο έτος, ο βαν Γκογκ δημιούργησε την αρχική Νύχτα, μερικές φορές γνωστή ως Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό. Μετά την άφιξή του στην Αρλ της Γαλλίας το 1888, τον έπιασε μια εμμονή για να συλλάβει τα φώτα του νυχτερινού ουρανού. Έχει ασχοληθεί με την απεικόνισή του με το Cafe Terrace on the Place du Forum, πριν τολμήσει να κάνει το πρώτο σχέδιο της Έναστρης Νύχτας με τη θέα του ποταμού Ροδανού.

Ο βαν Γκογκ ζωγράφισε εν αγνοία του την Αφροδίτη
Το 1985, ο ιστορικός τέχνης τους UCLA Albert Boime συνέκρινε σε ένα πλανητάριο την Έναστρη Νύχτα με μια αναπαραγωγή του πως μπορεί να ήταν ο νυχτερινός ουρανός στις 19 Ιουνίου του 1889. Οι ομοιότητες ήταν εντυπωσιακές και απέδειξαν ότι το "πρωινό αστέρι" του βαν Γκογκ, όπως αναφέρεται σε μια επιστολή του προς τον αδελφό του, ήταν στην πραγματικότητα η Αφροδίτη.

Ο βαν Γκογκ πούλησε μόνο δυο πίνακες ενώ ζούσε και κανένας από τους δυο δεν ήταν η Έναστρη Νύχτα
Ο ένας που είναι γνωστό ότι πουλήθηκε με βεβαιότητα ήταν ο πιο άγνωστος Το Κόκκινο Αμπέλι, ο οποίος ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 1888, πριν από την κατάρρευση που τον έστειλε στο άσυλο. Η Βελγίδα καλλιτέχνις και συλλέκτρια Anna Boch τον αγόρασε για 400 φράγκα το 1890. Σήμερα, ο πίνακας είναι στο Μουσείο Πούσκιν Καλών Τεχνών της Μόσχας. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βαν Γκογκ πούλησε ακόμη ένα πίνακα. Στη βιογραφία του καλλιτέχνη, ο ιστορικός Mark Edo Tralbaut μιλάει για μια επιστολή από τον αδερφό του ζωγράφου όπου αναφέρεται ότι μια αυτοπροσωπογραφία του αποκτήθηκε από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Λονδίνο.

Τον πίνακα κατείχε δυο φορές η χήρα του Theo
Μετά το θάνατο του βαν Γκογκ το 1890, ο Theo κληρονόμησε όλα τα έργα του αδελφού του. Αλλά όταν πέθανε και εκείνος το φθινόπωρο του 1891, η σύζυγός του Johanna Gezina van Gogh-Bonger έγινε ιδιοκτήτρια του πίνακα και των άλλων έργων. Η ίδια συνέλεξε και επιμελήθηκε την αλληλογραφία των αδελφών προς δημοσίευση και σ' αυτή πιστώνεται η υστεροφημία του βαν Γκογκ. Το 1900, η van Gogh-Bonger πούλησε την Έναστρη Νύχτα στον Γάλλο ποιητή Julien Leclerq, ο οποίος τον πούλησε στον καλλιτέχνη Émile Schuffenecker. Έξι χρόνια αργότερα, η ίδια αγόρασε ξανά τον πίνακα από τον Schuffenecker ώστε να τον δωρίσει στην Oldenzeel Gallery στο Ρότερνταμ.

Τα φώτα της Έναστρης Νύχτας φαίνεται ότι αναβοσβήνουν εξαιτίας του πως δουλεύει το ανθρώπινο μυαλό
Δείτε το βίντεο όπου η Natalya St. Clair εξηγεί πως ο πίνακας τους βαν Γκογκ είναι μια ακριβής απεικόνιση αναταράξεων, "μια από τις πιο εξαιρετικά δύσκολες έννοιες που η φύση έφερε στην ανθρωπότητα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου