Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αυτές οι χορδές με τους κόμπους είναι ένα εξελιγμένο εργαλείο υπολογισμού των Ίνκας


Ένα όμορφο, μαθηματικό εργαλείο 500 ετών.

Το σύστημα ονομάζεται quipu και εξυπηρετούσε μια μάλλον διαφορετική λειτουργία απ' ότι ο άβακας. Δεν ήταν υπολογιστής αλλά συσκευή αποθήκευσης. Δεν ήταν μόνο η λειτουργία της συσκευής που το έκανε ασυνήθιστο, αλλά και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αναπτύχθηκε πριν από κάποιο σύστημα γραφής. Έτσι αποτελεί και ένα σύστημα αρχείων.

Για να καταγραφεί ένας αριθμός στο quipu, δένονταν ένας συνδυασμός διαφορετικών κόμπων σε διάφορα μεγέθη για να δηλώσουν τον αριθμό σε κάθε μέρος. Μόλις ένας αριθμός καταγραφόταν σε μία μόνο χορδή, ή για συνδυαστικές μετρήσεις σε πολλές χορδές, αυτοί οι αριθμοί μπορούσαν να συγκεντρωθούν μαζί με άλλους, όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας. Τα χρώματα των χορδών μπορούσαν έπειτα να χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσουν και να παρακολουθεί κάποιος όλες τις διαφορετικές τις μετρήσεις ακόμη περισσότερο, όπως ο αριθμός των βοοειδών στην περιοχή ή και πιο φιλοσοφικές ανησυχίες.

Το quipu είναι αλήθεια ότι δεν ήταν εύκολο στη χρήση,γι' αυτό και κατά κύριο λόγο αφέθηκε στους έμπειρους: οι πρώιμοι βασιλικοί μαθηματικοί ονομάζονταν quipucamayocs, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τις μετρήσεις και τη διατήρηση των αρχείων.

Μια ανάλυση για το quipu εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου