Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Το μεγαλύτερο εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Αλάσκα είναι ένας λαβύρινθος

Το Begich Towers - πηγή

Η πόλη Whittier στην Αλάσκα είναι μια άγονη ερημιά από πάγο και χιόνι. Κάνει τόσο κρύο που μόνο 214 άνθρωποι ζουν εκεί (άγνωστο γιατί...). Στο Whittlier δεσπόζουν δυο τεράστια κτίρια, τα μεγαλύτερα της πολιτείας. Το ένα από αυτά είναι εγκαταλελειμμένο.



Τα δύο κτήρια της πόλης χτίστηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Begich Towers - πηγή

Το 14 ορόφων Hodge Building (μετονομάστηκε σε Begich Towers) ολοκληρώθηκε το 1957 και περιέχει 150 δυάρια και τριάρια. Όλες οι οικογένειες της πόλης ζουν στο ίδιο κτήριο, το οποίο διαθέτει σχολείο νοσοκομείο, εκκλησία και μπακάλικο. Το κτήριο ονομάστηκε προς τιμή του συνταγματάρχη Walter William Hodge, ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός και ο διοικητής του 93ου Συντάγματος Μηχανικών.

Το Buckner Building - πηγή

Το άλλο μεγάλο κτήριο είναι το Buckner, που ολοκληρώθηκε το 1953 -η κατασκευή του διήρκεσε πέντε χρόνια- και ονομάστηκε "City Under one Roof" (Πόλη κάτω από μια Στέγη). Σκοπός της κατασκευής του ήταν να κατασκευαστεί ένα φυλάκιο με το οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρακολουθούν πιθανώς ύποπτες σοβιετικές δραστηριότητες. Όταν το κτήριο Buckner ολοκληρώθηκε κάλυπτε έκταση 25.423 τετ. μέτρων.



Στο απόγειό του, η πλήρως λειτουργική στρατιωτική εγκατάσταση διέθετε φυλακή, γυμναστήριο, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη, ραδιοφωνικό σταθμό, πίστα μπόουλινγκ και μια πισίνα. Κατασκευάστηκε για να αντέχει σε βομβαρδισμούς, επιθέσεις και φυσικά τα άγρια φυσικά στοιχεία της Αλάσκα. Όμως, μόλις είκοσι χρόνια μετά από την κατασκευή του, ένας σεισμός δημιούργησε καταστροφές στο κτήριο, που ήταν τόσο άσχημες που εγκαταλείφθηκε.



Στις 28 Μαρτίου του 1964, ένας σεισμός μεγέθους 9,2 ταρακούνησε το Whittier, καταστρέφοντας το κτήριο τόσο άσχημα (υπέστη ζημιές που εκτιμήθηκαν γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια) που έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Ο εν λόγω σεισμός ήταν μέχρι το 2016, ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στις ΗΠΑ και προκάλεσε τσουνάμι σε όλη τη Δυτική Ακτή. Το τσουνάμι που χτύπησε το Whittier είχε ύψος 13 μέτρα και σκότωσε 13 ανθρώπους.



1 σχόλιο: