Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Εικόνες για το πώς οραματίζονταν οι άνθρωποι την ζωή σήμερα


Από οικογενειακές βόλτες με ιπτάμενους δίσκους μέχρι το να κατοικούμε στην επιφάνεια της σελήνης, αυτές οι εικόνες ρετροτουρισμού αποκαλύπτουν πώς πίστευαν οι παλαιότερες γενιές ότι θα είναι το μέλλον τους.
 
 


Ο ρετροφουτουρισμός είναι το πώς βλέπουν οι παλιοί το μέλλον, δηλαδή πώς πίστευαν οι παλαιότερες γενιές ότι θα είναι το σήμερα. Οι ιδέες τους ήταν από γοητευτικά αφελείς και διασκεδαστικά φιλόδοξες μέχρι ανησυχητικά ακριβείς, και έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες, σχεδιαστές, μουσικούς και σκηνοθέτες.
 
Το παρελθόν φαντάζεται το μέλλον
 


Ο όρος είναι σχετικά πρόσφατος. Εμφανίστηκε μετά τις τεχνολογικές εξελίξεις στις δεκαετίας του 1970 και του '80, όταν η επιστήμη έκανε τεράστια βήματα -αλλά όχι πάντα προς τις κατευθύνσεις που περίμεναν οι άνθρωποι των αρχών του 20ού αιώνα Τα όνειρα του παρελθόντος άρχισαν να φαίνονται γραφικά και αδικαιολόγητα και πολλοί τα βρήκαν νοσταλγικά.
 
 
 
Ο ρετροφουτουρισμός, όπως είναι λογικό, κέρδισε σε δημοτικότητα ταυτόχρονα με τη δυστοπική επιστημονική φαντασία. Καθώς το μέλλον άρχισε να μοιάζει πιο παράξενο και τρομακτικό απ' ό, τι παλαιότερα, προέκυψε ενθουσιασμός για τις -μερικές φορές- κωμικά αισιόδοξες προβλέψεις των προηγούμενων γενεών.
 
 
 
Οι άνθρωποι των παλαιότερων γενεών ονειρεύτηκαν ιδιωτικά ελικόπτερα, αιωρούμενα αυτοκίνητα, αυτοκινούμενα και προσωπικά διαστημόπλοια που θα αιωρούνται ελεύθερα ή κατά μήκος αυτοκινητόδρομων. Ονειρεύτηκαν ότι οι δρόμοι θα ήταν μαγνητικοί κρίκοι που θα υψώνονται εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, φωτεινοί γυάλινοι σωλήνες που θα περνούν μέσα από την πόλη ή υπόγειες σήραγγες μιας διαστημικής εποχής. Όπως είναι φυσικό, και η οικιακή ζωή διέφερε. Οι πολυάσχολοι θα καταπίνουν ένα χάπι με γεύση πίτας. Η μόδα θα ήθελε ψηλές πλαστικές μπότες, από χρώμιο και PVC, ενώ τα σπίτια -πολλά από αυτά στο φεγγάρι-θα είναι γυάλινα.
 

 
Παρόλο που πολλές από αυτές τις εικόνες φαίνονται αστείες ακόμη και σήμερα, οι ονειροπόλοι του παρελθόντος έχουν προβλέψει πολλά: τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα είναι σχεδόν έτοιμα, οι βιντεοδιάσκεψεις και τα διάφορα αξεσουάρ καρπού που μπορεί κανείς να δει μια εκπομπή είναι πραγματικότητα και τα αυτοματοποιημένα συστήματα υπάρχουν ήδη σε εργοστάσια -και σε πολλά σπίτια.
 

 
Υπάρχει επίσης μια άλλη πλευρά του ρετροφουτουρισμού που δεν ασχολείται με την άποψη του παρελθόντος για το μέλλον, αλλά με την άποψη του παρόντος για το παρελθόν. Συγγραφείς και καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν το παρελθόν με τεχνολογικές εξελίξεις από το μέλλον, δημιουργώντας ένα παράξενο νέο παρελθόν που δεν συνέβη ποτέ. Το πιο διάσημο παράδειγμα αυτού του είδους είναι το steampunk, ένα είδος τέχνης και μυθοπλασίας που προσφέρει παλαιές τεχνολογίες (συχνά ατμοηλεκτρική ενέργεια) με σύγχρονες ή σχεδόν σύγχρονες δυνατότητες σε ένα ιστορικό περιβάλλον, συνήθως τη βικτοριανή εποχή.
 

 
Σήμερα, ο ρετροφουτουρισμός κερδίζει και πάλι σε δημοτικότητα. Αν και τις προηγούμενες δεκαετίες το κίνημα περιορίστηκε, σήμερα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Και όπως εμείς σήμερα βλέπουμε τα οράματα των προηγούμενων γενιών για τι μέλλον, ποιος ξέρει τι θα σκέφτονται οι μελλοντικές γενιές για τα δικά μας οράματα και όνειρα...
 
Σκηνή από την ρετροφουτουριστική ταινία του Τέρι Γκίλιαμ του 1985 Brazil
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου