Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Τα Τέρατα του Χιονιού που κατοικούν στο όρος Zaō της Ιαπωνίας


Κάθε χειμώνα, τα δέντρα στο όρος Ζάο στην Ιαπωνία καλύπτονται από το χιόνι, σφυροκοπούνται από τους παγωμένους ανέμους της Σιβηρίας και μετατρέπονται σε παράξενες ανθρώπινες μορφές.
 
 


Αυτό το φαινόμενο που εμφανίζεται στο όρος Ζάο της Ιαπωνίας είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: Juhyou, Τέρατα του Χιονιού ή Τέρατα του Πάγου. Ανεξάρτητα από το όνομά του, η βουνοπλαγιά με τα φυσικά γλυπτά πάγου είναι ένα πανέμορφο θέαμα.
 

Τα ιαπωνικά τέρατα του χιονιού είναι το αποτέλεσμα του χιονιού και του πάγου. Όταν τα δέντρα καλυφτούν από το χιόνι, οι παγωμένοι άνεμοι τα κάνουν να μοιάζουν με ανθρώπινες μορφές. Προκειμένου να δημιουργηθούν τα Τέρατα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες πρέπει να είναι οι σωστές. Τα Juhyou εμφανίζονται μόνο όταν οι ψυχροί άνεμοι καλύπτουν τα χιονισμένα δέντρα.
 

Από τον Ιανουάριο περίπου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, οι άνεμοι της Σιβηρίας πνέουν στη θάλασσα της Βόρειας Ιαπωνίας. Διαχέονται από τις δυτικές πεδιάδες της Γιαμαγκάτα και σφυροκοπούν τις δασικές πλαγιές. Στην περιοχή του Ζάο, η χιονόπτωση μπορεί να φτάσει από 1,8 έως και 3 μέτρα (έξι με δέκα πόδια).
 

Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα Juhyou απλώνονταν από το βορρά μέχρι το Χοκκάιντο, το βορειότερο νησί, και μέχρι το Ναγκάνο, το οποίο βρίσκεται 150 μίλια βορειοδυτικά του Τόκιο. Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα Τέρατα μπορεί να τα δει κανείς μέχρι το νομό Γιαμαγκάτα. Περίπου 80 μίλια από το τοπίο της Ιαπωνίας, που κάποτε φιλοξενούσε τα Τέρατα, σήμερα είναι πολύ ζεστά γι' αυτά. 
 
 
Στην πραγματικότητα, τα βουνά Ζάο είναι ένα σύμπλεγμα ηφαιστείων στα σύνορα μεταξύ των νομών Γιαμαγκάτα και Μιγιάγκι. Επίσης είναι τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο βόρειο Χονσού, το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ιαπωνίας. Οπότε, το τοπίο αυτής της περιοχής αλλάζει δραματικά με τις εποχές.
 

Όπως και σε πολλά άλλα μέρη στη Γη, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις και σε αυτήν την περιοχή. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι μέσες θερμοκρασίες στην Γιαμαγκάτα μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Μαρτίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 16οC.
 

Μάλιστα, τα Juhyou, με την πάροδο του χρόνου και καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, γίνονται όλο και μικρότερα και λιγότερο εντυπωσιακά.
 

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου