Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Η σεληνιακής άλως πάνω από χιονισμένα δέντρα

φωτογραφία: Göran Strand

Έχετε δει ποτέ άλω γύρω από τη Σελήνη;
 
 
 
Στη Μετεωρολογία, Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Έτσι, υπάρχουν δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μ.

Με τον όρο "άλως" παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.
 
Αυτό το αρκετά κοινό θέαμα -στα γεωγραφικά πλάτη όπως της Ελλάδας, περίπου 35° - 41° το φαινόμενο αυτό κρίνεται μάλλον ασύνηθες αλλά όχι και σπάνιο, ιδίως το καλοκαίρι και το μήνα Φεβρουάριο- εκατομμύρια μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου καλύπτουν μεγάλο μέρος του ουρανού. Κάθε κρύσταλλος πάγου λειτουργεί σαν μικροσκοπικός φακός. Επειδή οι περισσότεροι από τους κρυστάλλους έχουν παρόμοιο επιμήκη εξαγωνικό σχήμα, το φως που εισέρχεται, εξέρχεται μέσω της απέναντι όψης. Το πώς ακριβώς σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου στα σύννεφα παραμένει θέμα έρευνας.
 
Στην φωτογραφία πιο πάνω, την οποία τράβηξε την περασμένη εβδομάδα στο Έστερσουντ της Σουηδίας ο Göran Strand, κατέγραψε μια πλήρης σεληνιακή άλως πάνω από χιονισμένα δέντρα αλλά και ίχνη κουνελιών.
 
από: apod

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου