Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Μερικά πράγματα για την Λιπαρή Τρίτη των Καθολικών

 
Η Λιπαρή Τρίτη ή Μαρντί Γκρα (Mardi Gras) αναφέρεται σε εορτές του Καρναβαλιού. Η προέλευση της γιορτής είναι γαλλική και λαμβάνει χώρα 47 μέρες πριν το Πάσχα -μπορεί να συγκριθεί με το ελληνικό έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Φέτος, γιορτάστηκε στις 16 Φεβρουαρίου και, όπως και στην ελληνική αντίστοιχη γιορτή, συνηθίζεται να καταναλώνεται αυξημένη ποσότητα φαγητού πριν την τελετουργική νηστεία της περιόδου της Σαρακοστής.
 
 
 
Οι πιο διάσημοι εορτασμοί γι' αυτήν την ημέρα γίνονται στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας και είναι γνωστοί για το φαγητό τους, τις παρελάσεις και τα πανηγύρια.
 
Η Λιπαρή Τρίτη γιορτάζεται μια ημέρα πριν από την Τετάρτη των Τεφρών (Ash Wednesday), την αρχή της Σαρακοστής. Όπως και για τους Ορθόδοξους, έτσι και για τους Καθολικούς αυτό σημαίνει νηστεία, οπότε η Μαρντί Γκρα θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για γήινες απολαύσεις. Το όνομα των διακοπών είναι γαλλικό και είναι αναφορά στις τροφές που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής. Είναι επίσης γνωστή ως "Shrove Tuesday", που προέρχεται από τη λέξη "shrive", που σημαίνει "να ομολογήσει τις αμαρτίες του", και "Fastnacht Day", από τη γερμανική λέξη για τα ντόνατ. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι εορτασμοί της ονομάζονται καρναβάλι.
 

Στη Λουιζιάνα, η Μαρντί Γκρα διαρκεί περισσότερες από μία ημέρες. Επισήμως, η σεζόν ξεκινά στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων. Ωστόσο, στα τέλη Ιανουαρίου δε θα δει κανείς πολλούς ανθρώπους να πετούν χάντρες (ένα από τα έθιμα που θα δούμε πιο κάτω) στους δρόμους. Οι εορτασμοί της στη Νέα Ορλεάνη τείνουν να ξεκινούν περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη Σαρακοστή, με τις περισσότερες από τις γιορτές να γίνονται το Σαββατοκύριακο πριν από την Τετάρτη των Τεφρών και την Λιπαρή Τρίτη.
 
 
Το έθιμο του να δίνονται χάντρες κατά τη διάρκεια της γιορτής φτάνει πίσω στον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1870 ή του '80, οι διοργανωτές των πάρτι στην Λουιζιάνα, γνωστοί ως "krewes", άρχισαν να μοιράζουν λαμπερές μάρκες στους καρναβαλιστές. Οι χάντρες αντιπροσωπεύουν την υγεία και την ευημερία για μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Οι πρώτες χάντρες της Λιπαρής Τρίτης -κατασκευασμένες από γυαλί αντί φθηνού πλαστικού- έγιναν πολυπόθητα αντικείμενα μεταξύ των γλεντζέδων. 
 

Ένα ακόμη έθιμο της γιορτής είναι το King Cake, ένα γλυκό στο οποίο υπάρχει το ψημένο είδωλο ενός μωρού μέσα του. Όποιος βρει το μωρό πιστεύεται ότι είναι ευλογημένος με τύχη και ευημερία και είναι ο βασιλιάς" της ημέρας. Οι πρώτες εκδόσεις του κέικ που ψηνόταν για τους εορτασμούς τα αρχαία ρωμαϊκά Σατουρνάλια -την γιορτή των Ρωμαίων που ήταν αφιερωμένη στο θεό Σατούρνους, τον ελληνικό αντιστοιχεί Κρόνο- αντί για την πλαστική κούκλα περιείχε ένα φασόλι.
 

Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι παρελάσεις της Λιπαρής Τρίτης στη Νέα Ορλεάνη είναι διάσημες. Στις παρελάσεις συμμετέχουν εκπληκτικά άρματα, υπεύθυνα για την κατασκευή των οποίων είναι τα Kern Studios. Αν κανείς επισκεφθεί τη Νέα Ορλεάνη σε περίοδο εκτός της σεζόν της Λιπαρής Τρίτης, μπορεί να επισκεφτεί το Mardi Gras World στην αποθήκη του Kern και να δει άρματα από παλαιότερους εορτασμούς, αλλά και τα υπό κατασκευή.
 
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου