Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 260


Η φύση πάντα επανέρχεται! - από: imgur 
 
 
 
Άγιος Φωκάς Μονεμβασιάς: Το πιο "creepy" νησάκι της Ελλάδας
 
 
Πετάμε πάνω από τον Άγιο Φωκά Λακωνίας, ένα νησάκι που είναι ξεχωριστό όχι για τις παραλίες του και τα κοσμοπολίτικα θέρετρά του, αλλά για την απόλυτη σιωπή. Μόνο τα κύματα του Μυρτώου πελάγους που «ξεσπούν» με μανία στις ακτές του ακούγονται σαν βρασμός σε μία απόκοσμη ησυχία.
Το νησί «κατοικείται» μόνο από ...νεκρούς καθώς το μόνο που έχει στο χώμα του είναι ένα νεκροταφείο και ένα εκκλησάκι.
Κι όμως το σκηνικό όσο "creepy" κι αν είναι, είναι συνάμα και πανέμορφο καθώς ενσωματώνεται στη μαγεία της Λακωνικής φύσης και της παρακείμενης καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς.
Φτάνοντας στον Άγιο Φωκά μπορείτε να κολυμπήσετε στα νερά του Μυρτώου πελάγους απολαμβάνοντας το απέραντο καθαρό γαλάζιο. Το σίγουρο είναι ότι θα νομίζετε πως βρίσκεστε σε κάποιο νησί του Ιονίου. Στα συν είναι ότι παρά το γεγονός ότι περικλείεται από βράχια, η ίδια δεν είναι γεμάτη βότσαλο όπως άλλες. Αντιθέτως και μέσα στο νερό θα πατήσετε πάνω σε χρυσή άμμο, καλά προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες.


Το άγνωστο καλοκαιρινό "καταφύγιο" αρκετών διασημοτήτων από όλο τον κόσμο
 

Στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας, μέσα σε έναν πανέμορφο κατάφυτο όρμο, υπάρχει ένα μικρό άγνωστο λιμανάκι, η Κουλούρα, η οποία απέχει από την πόλη της Κέρκυρας 32 χλμ.
Ο γραφικός κόλπος με τα πολυτελή σκάφη που φέρει το σχήμα πετάλου, περιβάλλεται από καταπράσινα πεύκα και ευκαλύπτους και τραβά τα βλέμματα όλων με την ομορφιά, την ηρεμία και την ιδιαιτερότητά του.
Στην Κουλούρα βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά αρχοντικά βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, το οποίο μάλιστα είναι χτισμένο πάνω στη θάλασσα και έχει φιλοξενήσει στους χώρους του σημαντικές προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο. Κατά τον 16ο αιώνα ήταν ιδιοκτησία των ευγενών βενετσιάνικης καταγωγής Quartano και εκτελούσε χρέη φρουρίου, προφυλάσσοντας την περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών. Στους εξωτερικούς τοίχους της έπαυλης διατηρούνται μέχρι και σήμερα τα ανοίγματα που την εποχή εκείνη λειτουργούσαν ως πολεμίστρες. Δύο αιώνες μετά, μετατρέπεται σε κατοικία από την οικογένεια Γεννατά της Κεφαλλονιάς, και το 1960 καταλήγει στα χέρια του Dieney Von Hughes, συνταξιούχου ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας. Η ιστορία του όμως δεν σταματά εκεί μιας και το 1988 περνάει στην ιδιοκτησία της εξηνταπεντάχρονης εγγονής του ιδρυτή της FIAT Giovanni Agnelli και στους απογόνους της, όπου ανακαινίζεται και χρησιμοποιείται σαν θερινή κατοικία. Τα τελευταία χρόνια, η βίλα των Agnelli διατίθεται προς μίσθωση, όταν δεν χρησιμοποιείται από τα μέλη της οικογένειας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Στην είσοδο του αρχοντικού βρίσκεται μία μικρή εκκλησία, που κτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Νικολάου της Πέτρας, καθώς πηγές αναφέρουν πως στις 20 Μαΐου του 1085 μ.Χ. ένα Ιταλικό πλοίο που μετέφερε το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου στην Ιταλία, περνώντας από το στενό της Κέρκυρας, σταμάτησε για να προφυλαχτεί από την κακοκαιρία στην Κουλούρα. Στον χώρο αυτό διατηρούνται επίσης και οι τάφοι των κατά καιρούς ιδιοκτητών του αρχοντικού, παλαιές εικόνες αλλά και τοιχογραφίες.
Στη βάση του όρμου, λειτουργεί η μοναδική ταβέρνα της περιοχής, και σε πολύ μικρή απόσταση, κάτω από τη φυσική σκίαση των ευκαλύπτων βρίσκεται ο Χουχουλιός, μια μικρή βοτσαλωτή οικογενειακή παραλία με ακύμαντα νερά και αρκετή ηρεμία.
Στο γειτονικό Καλάμι, με την ομώνυμη οργανωμένη παραλία, βρίσκεται η "άσπρη βίλα", το σπίτι που έζησε ο γνωστός Άγγλος συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεσπόζει το αρχοντικό της βασιλικής οικογένειας Ρότσιλντ.


Πολύαιγος, Η ακατοίκητη Πολυνησία του Αιγαίου


Η Πολύαιγος (ή Υπόληβος ή Πόληβος), αποκαλούμενη και "Πολυνησία των Κυκλάδων", είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο από άποψη περιβάλλοντος νησί της Μεσογείου. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, χαρακτηρισμένο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, μιας και φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Τοποθετημένη απέναντι από τη Μήλο και την Κίμωλο, κατά μήκος του νοητού ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου, δεν θα μπορούσε να "ξεφύγει" από την ηφαιστειογενή δραστηριότητα που το περιβάλλει. Τα πετρώματα της δημιουργούν περίεργους σχηματισμούς με εντυπωσιακές αποχρώσεις, ενώ περικλείεται από πανέμορφα λαξεμένα βράχια τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και έξω από αυτήν. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες σπηλιές που σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις από άκρη σε άκρη. Όσο για το υπέροχο διάφανο νερό της θάλασσας, αποκτά μια ιδιαίτερη απόχρωση, μιμούμενη την "ψυχολογία" της φύσης και τα τερτίπια των καιρών και από έντονο γαλάζιο περνά σε σκούρο γκρι ή τυρκουάζ, ανάλογα με το ιδιόρρυθμο χρώμα του ουρανού.


"Δέμα" το Σινικό Τείχος της Αττικής που έχει καταπιεί η χωματερή στα Άνω Λιόσια


Το αρχαίο τείχος Δέμα (Δεσις η Κατάδεμα)  είναι ένα αρχαίο τείχος που έχει έκταση περίπου 4,5 χιλιόμετρα. Βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και στην Πάρνηθα. Βάσει της λιθοδομής του και της κεραμοποιείας κατασκευάστηκε στα χρόνια του Βοιωτικού πολέμου 378 – 377 π.Χ.
Το τείχος τους Δέματος – Δέμα – Δέσις ονομάστηκε έτσι διότι «έδενε» την μία περιοχή με την άλλη. Ο σκοπός του ήταν να λειτουργήσει ως προμαχώνας ενός στρατού που θα έδινε μάχη σε ελεύθερο πεδίο ούτως ώστε να διασφαλίσει την άμυνα από εισβολή Πελοποννησιακών στρατευμάτων από το σημείο του Θριασίου πεδίου προς την Αθήνα. Το τείχος είχε έξι τετράγωνους πύργους και έναν κυκλικό ο οποίος σώζεται ως και σήμερα στο λόφο Πυργάθι. Ο κυκλικός αυτός πύργος βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του τείχους και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο και επισκοπούσε ολόκληρο το τείχος. Στα ανατολικά του «Δέματος» σώζονται τα ερείπια ενός δεύτερου πιο στιβαρού τείχους ο οποίος ονομάζεται «πίσω Τείχος», κι έχει μήκος 200 μέτρα ενώ βρίσκεται στην πεδιάδα των Άνω Λιοσίων. Ο λόγος ύπαρξής του ήταν τόσο η απόκρουση μιας μεγάλης κύριας επίθεσης όσο και η αντεπίθεση. Σήμερα το τείχος βρίσκεται ανάμεσα σε σκουπίδια αντιμέτωπο μόνο με την κρατική αδιαφορία. Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή μιας και υπάρχει περίφραξη.
 
 
Ο Όλυμπος από τη Λάρισα, με φόντο το δειλινό
 

φωτογραφία: Λεωνίδας Τζέκας - Larissanet.gr
 
 
Τέχνη στους δρόμους του Μιλάνο
 


Το street artist και γλύπτη Alex Chinneck, από: artfido.com
 
 
Για τους ψυχαναγκαστικούς...
 



από: imgur


Η εντυπωσιακή ιστορία του αρχαίου «Λυκείου» της Αθήνας
 

Είναι σχεδόν μια δεκαετία που έχει ανοίξει τις πύλες του ο πιο καινούριος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας. Και μαζί με αυτές, άνοιξε μαζί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας όπως εξελίχθηκε στην Αθήνα. Ο χώρος που ονομάζεται Λύκειο αποτελεί στην πραγματικότητα την φημισμένη σχολή του Αριστοτέλη, το ίδιο το Λύκειο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ρηγίλλης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ωδείο Αθηνών. - στο: newsbeast.gr


Το μικρότερο ξενοδοχείο στον κόσμο σε μόλις 53 τ.μ.
 
 
Με πλάτος μόλις 2,5 μ., και με έκταση 53 τ.μ., το Eh'häusl είναι το μικρότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Αλλά είναι τόσο δημοφιλές, που προσελκύει νεόνυμφους και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το Eh'häusl, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «σπίτι του γάμου» και βρίσκεται στο Άμπεργκ της Γερμανίας, κρύβει μια συναρπαστική ιστορία. Το κτίριο, ηλικίας 280 ετών, είχε σχεδιαστεί τόσο μικρό, ώστε να παρακάμψει έναν παλιό νόμο, που ήθελε τα ζευγάρια να διαθέτουν κατοικία για να μπορέσουν να παντρευτούν. - στο: iefimerida.gr
 
 
«Γκαζόζα θέτε; Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;» Ποιος ήταν ο άνθρωπος που μιμήθηκε ο Γκιωνάκης στη θρυλική σκηνή του καφενείου, με τις γκριμάτσες και τις ατάκες του χαζο-Μπρίλη
 

Η ταινία «Τα κίτρινα γάντια» είναι μια από τις κλασσικές του ελληνικού κινηματογράφου και είναι γεμάτη ξεκαρδιστικούς διαλόγους και ατάκες. Κορυφαία σκηνή είναι αυτή με τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Νίκο Σταυρίδη που συναντώνται μέσα στο καφενείο. Ο Γκιωνάκης είναι σερβιτόρος και προσπαθεί να πάρει παραγγελία ρωτώντας: «Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;»....
Σύμφωνα με πληροφορίες της Φίνος Φιλμ, ο Γκιωνάκης ως Γιάννης Μπρίλης, μιμήθηκε έναν χαζούλη τύπο που κυκλοφορούσε στα θεατρικά καμαρίνια των ηθοποιών εκείνης της εποχής. Οι γκριμάτσες και η ομιλία του Μπρίλη ήταν έμπνευση του Γκιωνάκη Οι γκριμάτσες και η ομιλία του Μπρίλη ήταν έμπνευση του Γκιωνάκη. Κλασική ατάκα που αναπαράγεται μέχρι σήμερα είναι το: «Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια θέλετε;». Ο αφελής, αλλά πολύ συμπαθής άντρας, ενέπνευσε τον ηθοποιό στην ομιλία και τις γκριμάτσες που του χάρισαν, σύμφωνα με πολλούς, την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Ο Aρσέν Λουπέν και η «συμμορία των νυχτερινών εργατών»
 
Ο «αριστοκράτης λωποδύτης» βασίστηκε στον Aλεξάντρ Ζακόμπ, γνωστό ως Mαριούς Ζακόμπ
 
Ο «αριστοκράτης λωποδύτης», ο λογοτεχνικός ήρωας Aρσέν Λουπέν βασίστηκε στον Aλεξάντρ Ζακόμπ, Γάλλο ιλεγκαλιστή, αναρχικό και διαρρήκτη, που γεννήθηκε το 1879.
Η ΣΕΙΡΑ LUPIN, διασκευασμένη μεταφορά των περιπετειών του γνωστού κοσμοπολίτη απατεώνα, συζητιέται και αποκτά φίλους. Τη βρήκα απλώς συμπαθητική. Είναι όμως καλή αφορμή να θυμηθούμε τον άνθρωπο που ενέπνευσε τον λογοτεχνικό ήρωα Aρσέν Λουπέν.
Ο «αριστοκράτης λωποδύτης» βασίστηκε στον Aλεξάντρ Ζακόμπ, γνωστό ως Mαριούς Ζακόμπ. Γάλλος ιλεγκαλιστής, αναρχικός και διαρρήκτης, ο Ζακόμπ γεννήθηκε το 1879. Παιδί της εργατικής τάξης, 12 χρονών σαλπάρει, φτάνει στην Αυστραλία. Γρήγορα εγκαταλείπει τη ζωή του ναυτικού: «Είδα τον κόσμο, δεν είναι όμορφος». Πρόλαβε να μπλεχτεί και σε μια πειρατεία, πρακτική που απορρίπτει ως υπερβολικά βίαιη. - στο: lifo.gr
 
 
Διάσημες σειρές που βασίζονται σε ταινίες
 
 
Έχουμε δει κατά καιρούς πολλές ταινίες και σειρές που βασίζονται σε βιβλία να έχουν κάνει τρομερή επιτυχία και πολλές φορές να έχουν συνεχίσει χωρίς την βοήθεια αυτών. Αρκετές φορές όμως έχουν βγει και σειρές που είτε βασίζονται σε κάποια ταινία, είτε αποτελούν συνέχεια της. Πολλές από αυτές είναι βασισμένες σε παλαιότερες ταινίες, άλλης δεκαετίας, που με την σειρά τους και εκείνες έκαναν μεγάλη επιτυχία. Αυτές είναι μερικές διάσημες και αγαπημένες σειρές που βασίζονται σε ταινίες μίας άλλης δεκαετίας. - στο: maxmag.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου