Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Ο πρώτος περίπατος του ανθρώπου στο διάστημα χωρίς πρόσδεση

 
Στις 7 Φεβρουαρίου του 1984, ο Αμερικανός αεροπόρος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και αστροναύτης της NASA, Μπρους Μακάντλες ΙΙ, έκανε τον πρώτο περίπατο στο διάστημα χωρίς πρόσδεση στο σκάφος.
 
 
 
Με τον όρο "Δραστηριότητα εκτός σκάφους" (Extravehicular activity, EVA) στην αστροναυτική ονομάζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που εκτελείται από έναν αστροναύτη έξω από ένα διαστημικό σκάφος το οποίο βρίσκεται πάνω από την επονομαζόμενη Γραμμή Κάρμαν, δηλαδή το σύνολο των σημείων με υψόμετρο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ως συμβατικό όριο λήξης της γήινης ατμόσφαιρας, πάνω από το οποίο αρχίζει το διάστημα και η οποία πήρε το όνομά της προς τιμή του ουγγρικής καταγωγής Αμερικανού μηχανικού και φυσικού Τέοντορ φον Κάρμαν ο οποίος καταπιάστηκε κυρίως με θέματα αεροναυτικής και αστροναυτική και υπήρξε ο πρώτος που υπολόγισε ότι από αυτό το ύψος και πάνω η γήινη ατμόσφαιρα είναι υπερβολικά αραιή, ώστε να μη μπορεί πλέον να υποστηρίξει αεροναυτική πτήση.
 
Συνήθως ως συνώνυμο του όρου EVA χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ η φράση "περίπατος στο διάστημα" ("spacewalk"), αλλά η EVA αφορά και τον χρόνο που πέρασαν οι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, έξω από τη σεληνάκατο, η γνωστή "moonwalk" -και ας μην εφικτό να περπατήσει κυριολεκτικά κάποιος στο διάστημα.

Η έξοδος αστροναύτη στο διάστημα μπορεί να είναι είτε με πρόσδεση στο σκάφος, είτε χωρίς πρόσδεση. Διαστημικός περίπατος με πρόσδεση έγινε για πρώτη φορά από τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ το 1965, ενώ χωρίς πρόσδεση έγινε μόλις το 1984.
 
Ο Μακάντλες σε ακόμη μια φωτογραφία του Robert Gibson - πηγή
 
Η φωτογραφία στην αρχή του θέματος, αλλά και η πιο πάνω, είναι από αυτήν ακριβώς την πρώτη βόλτα χωρίς πρόσδεση στο διάστημα.
 
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1984, εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα το θρυλικό και μοιραίο διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ για την αποστολή STS-41-B. Στις 7 Φεβρουαρίου, ο ειδικός της αποστολής Μπρους Μακάντλες ΙΙ βρέθηκε πιο μακριά από τα όρια και την ασφάλεια του λεωφορείου από οποιονδήποτε προηγούμενο αστροναύτη. Αυτό έγινε εφικτό για πρώτη φορά χάρη στην "Επανδρωμένη Μονάδα Ελιγμών" (Manned Manuevering Unit, MMU), ένα σακίδιο που προωθείται με πίδακα αζώτου. Μετά από μια σειρά δοκιμαστικών ελιγμών μέσα και πάνω από το ωφέλιμο φορτίο του Τσάλεντζερ, ο Μακάντλες έκανε μια "ελεύθερη πτήση" σε απόσταση 320 ποδιών μακριά από το σκάφος. Η εκπληκτική φωτογραφία δείχνει τον Μακάντλες εκεί έξω, ανάμεσα στο μαύρο και το μπλε της Γης και του διαστήματος. Η EVA του Μακάντλες διάρκεσε 5 ώρες και 55 λεπτά.
 
 πηγές: wikipedia , wikipedia , wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου