Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Τι υπάρχει μέσα σε αυτόν τον κρατήρα στη Μαδαγασκάρη;

Το χωριό Anosibe Ambohiby - πηγή
 
Αν δει κανείς την Μαδαγασκάρη σε δορυφορικές εικόνες, ίσως προσέξει ένα χωριό μέσα σε έναν περίεργο κρατήρα.
 
 
 
Ακριβώς στο κέντρο του νησιωτικού έθνους της Μαδαγασκάρης υπάρχει μια παράξενη, σχεδόν τέλεια κυκλική γεωλογική δομή, η οποία καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή από την πόλη του Παρισιού και, με την πρώτη ματιά, φαίνεται εντελώς άδεια.
 
Ακριβώς όμως στο κέντρο αυτής της δομής, υπάρχει ένα απομονωμένο χωριό με μερικές δεκάδες σπίτια, μερικά χωράφια με καλλιέργειες και χωματόδρομους που εκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση.

Έχει κόσμο το χωριό; Αν ναι, πώς κατέληξαν εκεί; Και, πώς είναι η ζωή σε ένα τέτοιο μέρος;
 
Στο βίντεο που ακολουθεί πιο κάτω καταγράφεται μια ιστορία για το πώς οι ηπειρωτικές μετατοπίσεις και η ηφαιστειακή γεωλογία συνδυάστηκαν για να σχηματίσουν ένα μέρος για μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν να αποκαλούν "σπίτι" τους.
 
Το χωριό Anosibe Ambohiby
Το χωριό βρίσκεται στα Central Highlands της Μαδαγασκάρης, που βρίσκεται στον κρατήρα του εξαφανισμένου ηφαιστείου Ambohiby Massif και ιδρύθηκε το 2008 από αγρότες της φυλής Betsileo από την περιοχή Manandriana, περίπου 380 χιλιόμετρα νότια.
 
Το Anosibe μεταφράζεται σε "Μεγάλο Νησί" και πήρε το όνομά του από τα τέσσερα ρέματα που περιβάλλουν το χωριό από όλες τις πλευρές. Το Ambohiby είναι το όνομα του συμπλέγματος αλκαλικού δακτυλίου στο οποίο βρίσκεται το χωριό, γνωστό ως Ambohiby Massif.
 
Καθώς ο συνωστισμός επιδεινώθηκε στην πόλη τους, οι αγρότες μετανάστευσαν αναζητώντας ένα μεγάλο μέρος καλλιεργήσιμης γης. Στο χωριό καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή, τα οποία οι αγρότες πουλούν στις αγορές των γειτονικών πόλεων, αν και η μεταφορά μέσα και έξω από το χωριό είναι μια πρόκληση λόγω της κακής διανομής και των συνθηκών των τοπικών δρόμων. Από το 2023, το χωριό αποτελείται από περίπου 50 σπίτια με πληθυσμό περίπου 300 κατοίκους. 
 
 
από: vox και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου