Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ένα ξύλινο χριστουγεννιάτικο στολίδι

 
Το βίντεο του ξυλουργού Frank Howarth είναι ένα μικρό έργο τέχνης.
 
 
 
Κάθε χρόνο, ο ξυλουργός Frank Howarth φτιάχνει χριστουγεννιάτικα στολίδια και δείχνει τη διαδικασία κατασκευής τους σε βίντεο.

Στο βίντεο διάρκειας 11 λεπτών που ακολουθεί, ο Howarth φτιάχνει αυτό που αποκαλεί "χριστουγεννιάτικο στολίδι από μέσα προς τα έξω", με ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα σε μια σφαίρα.
 

Μια σύντομη ιστορία των χριστουγεννιάτικων στολιδιών
Σήμερα, πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται με γυάλινα και πλαστικά στολίδια, ενώ, ένα χειροποίητο ξύλινο θα ήταν κάτι το ξεχωριστό, αλλά ασυνήθιστο πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Τον 16ο αιώνα, οι άνθρωποι στόλιζαν τα δέντρα τους με μήλα. Χρησιμοποίησαν και άλλα φαγώσιμα είδη που είχαν στη διάθεσή τους, όπως διάφορα είδη φρούτων, ξηρούς καρπούς και ζαχαρωτά.

Τα πρώτα μη βρώσιμα στολίδια ήταν συνήθως κατασκευασμένα από γυαλί. Ως εναλλακτική λύση στα μήλα, ένας Γερμανός φυσητής γυαλιού του 18ου αιώνα, ο Hans Greiner, άρχισε να δημιουργεί κόκκινες σφαίρες που ονόμασε μπιχλιμπίδια για να διακοσμήσει τα δέντρα. Οι δημιουργίες του έγιναν όλο και πιο δημοφιλείς και πολλοί ακόμη τεχνίτες άρχισαν να δημιουργούν τα δικά τους γυάλινα στολίδια. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, τα στολίδια είχαν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Καθώς η τεχνολογία βελτιωνόταν, τα χειροποίητα στολίδια απέκτησαν μαζική παραγωγή και, στον 20ο αιώνα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά, όπως το πλαστικό και το ασήμι.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου