Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Η διαρροή χημικών στην ινδική πόλη Μποπάλ: Η χειρότερη βιομηχανική καταστροφή στον κόσμο που εξακολουθεί να εκτυλίσσεται

Το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της Union Carbide που βλέπει προς την πόλη Μποπάλ
 
Το τραγικό δυστύχημα συνέβη το 1984 και του έχουν αποδοθεί 30.000 θάνατοι, ενώ ο αντίκτυπός του εξακολουθεί να παραμένει.
 
 
 
Το 1984, σε μια πόλη στην Ινδία συνέβη ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά ατυχήματα. Ένα εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στην πόλη Μποπάλ εκτόξευσε πάνω από 40 τόνους τοξικό αέριο στη γύρω πόλη, σκοτώνοντας αμέσως χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας πρόωρο θάνατο για πολλές χιλιάδες ακόμη.
 
Η τραγική καταστροφή είναι το θέμα της νέας μίνι σειράς στο Netflix -με τίτλο "The Railway Men"- αλλά η πραγματική ιστορία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει - πηγή
 
Όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη, η κληρονομιά αυτής της καταστροφής εξακολουθεί να υπάρχει.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 2ης προς 3η Δεκεμβρίου 1984, όταν το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων Union Carbide στο Μποπάλ διέρρευσε περίπου 40 τόνους ισοκυανικού μεθυλεστέρα (MIC), ένα εξαιρετικά τοξικό αέριο με έντονη οσμή, το οποίο εξαπλώθηκε σε μια περιοχή ακτίνας 7 χιλιομέτρων.

Το νέφος του αερίου αιωρούταν κοντά στο έδαφος και διέρρευσε μέσα από το τεράστιο περίβλημα χαμηλού κόστους που περιέβαλλε το εργοστάσιο. Όσοι εκτέθηκαν στο αέριο σφάδαζαν από τον πόνο, ένιωθαν έντονη ναυτία και έντονο κάψιμο στα μάτια, ενώ έβγαζαν αφρό από το στόμα. Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι 7.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ αμέτρητοι άλλοι τραυματίστηκαν.

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή της φρίκης.
 
Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, μέχρι και 30.000 θάνατοι στην περιοχή έχουν αποδοθεί στο δυστύχημα, λόγω των μόνιμων επιπτώσεων της διαρροής χημικών στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
 
 
Τον Ιούνιο του 2023, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δημοσίευσαν μια εργασία που εξετάζει τον παρατεταμένο φόρο της καταστροφής και υποστήριξαν ότι ο αντίκτυπός της είναι ακόμη πιο διαδεδομένος από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ομάδα μελέτησε 47.817 άτομα ηλικίας 15-49 ετών που ζούσαν στην πολιτεία Μάντια Πραντές μεταξύ 2015 και '16, καθώς και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα για 13.369 ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1960 και '90, συν δεδομένα για 1.260 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1960 και '85 σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από το Μποπάλ.

"Υπήρχαν σοβαρές μακροπρόθεσμες και χρόνιες συνέπειες για την υγεία χιλιάδων επιζώντων, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών, νευρολογικών, μυοσκελετικών, οφθαλμικών και ενδοκρινικών επιπτώσεων", δήλωσε ο Prashant Bharadwaj, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του UC San Diego.
 
Το Five Past Midnight in Bhopal: The Epic Story of the World's Deadliest Industrial Disaster είναι ένα βιβλίο των Dominique Lapierre και Javier Moro που βασίζεται στην καταστροφή στο Μποπάλ και εκδόθηκε το 1997. Τον Σεπτέμβριο του 2001, αναφέρθηκε ότι ο σκηνοθέτης Όλιεβερ Στόουν βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Lapierre για τα κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου. - πηγή
 
Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία μακροπρόθεσμων, πολλαπλών επιπτώσεων της καταστροφής.

Στα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το περιστατικό υπήρξε μια ιδιαίτερα έντονη επίδραση. Μετά τη διαρροή, σημειώθηκε τετραπλάσια αύξηση του ποσοστού αποβολών, καθώς και αυξημένος κίνδυνος θνησιγένειας και νεογνικής θνησιμότητας.

"Η καταστροφή του αερίου του Μποπάλ τον Δεκέμβριο του 1984 [μπορεί], όσοι ήταν ακόμη έμβρυα κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αναπηρίες και καρκίνο αργότερα στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι η καταστροφή του αερίου έπληξε ανθρώπους σε μια πολύ πιο διαδεδομένη περιοχή από ό,τι είχε αποδειχθεί προηγουμένως", ανέφερε ο Gordon McCord, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο UC San Diego School of Global Policy and Strategy.
 
Μνημείο για όσους σκοτώθηκαν, αλλά και τους ανάπηρους, στο Μποπάλ από την Ολλανδή επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Ruth Waterman-Kupferschmidt - πηγή
 
Ακόμη και σήμερα, πολλά θύματα εξακολουθούν να αναζητούν δικαιοσύνη.
 
Το 1989, η Union Carbide συμφώνησε να πληρώσει 470 εκατομμύρια δολάρια στα άτομα που επλήγησαν από το ατύχημα του εργοστασίου της. Εκστρατείες που διοργανώθηκαν πίεζαν συνεχώς για περισσότερες αποζημιώσεις, αλλά αυτό αποδείχθηκε δύσκολη μάχη. Τον Μάρτιο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε μια ένσταση που ζητούσε περισσότερη αποζημίωση και η Dow Chemicals, η οποία αγόρασε την Union Carbide το 1999, υποστήριξε ότι ο διακανονισμός του 1989 ήταν δίκαιος και οριστικός.

από: iflscience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου