Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Εφευρέτες που σκοτώθηκαν από τις ίδιες τους τις εφευρέσεις


Οι εφευρέτες είναι συνήθως εκκεντρικοί άνθρωποι και μερικές φορές σκοτώνονται από τις ίδιες τους τις εφευρέσεις.

Οκτώ εφευρέτες που πέθαναν από τις εφευρέσεις τους.



Otto Lilienthal (φωτογραφία πάνω)
Ο Lilienthal ήταν γνωστός ως German Glider King στα τέλη της δεκαετίας του 1800. Υπήρξε πρωτοπόρος της πτήσης των ανθρώπων και ήταν ο πρώτος που επανέλαβε επιτυχημένες πτήσεις πλαγιάς. Σε όλο τον κόσμο είδαν φωτογραφίες του Lilienthal να κάνει πτήσεις πλαγιάς στις εφημερίδες και άρχισαν να πιστεύουν ότι η ανθρώπινη πτήση ήταν πιθανή. Οι αδελφοί Ράιτ εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Lilienthal. Τον Αύγουστο του 1896 ο Lilienthal ήταν σε πτήση όταν έπεσε από ύψος 17 μέτρων περίπου στο έδαφος και έσπασε τη σπονδυλική στήλη του. Πέθανε την επόμενη μέρα λέγοντας πριν πεθάνει ότι «πρέπει να γίνουν μικρές θυσίες».


Thomas Andrews, Jr


Ο σχεδιαστής του Τιτανικού, Andrews Jr. πέθανε μαζί με 1.516 επιβάτες πάνω στο μοιραίο πλοίο όταν συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι. Τα σχέδια του Andrews δεν επέτρεπαν τα διαφράγματα του πλοίου να κλείσουν και έτσι μόλις το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά, το νερό πλημμύριζε συνεχώς το κάθε διάφραγμα και συνέχιζε στα ψηλότερα μέρη του πλοίου.


Μαρία Κιουρί


Η Curie ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της ραδιενέργειας και κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Αλλά πραγματοποίησε ένα μεγάλο μέρος της δουλειά της σε μια παράγκα χωρίς μέτρα ασφαλείας. Το 1934 πέθανε από απλαστική αναιμία, μια κατάσταση όπου ο μυελός των οστών δεν παράγει επαρκή νέα κύτταρα για την ανασύσταση των κυττάρων του αίματος. Η κατάστασή της είναι σχεδόν βέβαιο ότι προκλήθηκε από την παρατεταμένη έκθεση της στην ακτινοβολία.


Henry Winstanley


Ο Winstanley ήταν ένας Άγγλος μηχανικός που σχεδίασε και κατασκεύασε τον πρώτο φάρο Eddystone, ο οποίος τελείωσε το 1698. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ένας Γάλλος κουρσάρος φυλάκισε τον Winstanley προκαλώντας τον Λουδοβίκο ΙΕ’ να διατάξει την αποφυλάκισή του με τη φράση «η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με την Αγγλία, όχι με την ανθρωπότητα». Ο Winstanley ήθελε να δοκιμάσει το φάρο του, βρισκόμενος εντός του κατά τη διάρκεια «της μεγαλύτερης καταιγίδα που έγινε ποτέ». Το 1703 η επιθυμία του Winstanley πραγματοποιήθηκε όταν ξέσπασε μια μεγάλη καταιγίδα και πήρε μαζί της σχεδόν όλο τον φάρο μαζί και τον Winstanley που ήταν μέσα. Δεν βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος του.


Thomas Midgley, Jr
Ο Midgley Jr ήταν εφευρέτης ο οποίος ανέπτυξε τη μολυβδούχου βενζίνη και τους χλωροφθοράνθρακες και κατείχε 100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σήμερα ο Midgley Jr θεωρείται ως «ο κύριος υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους από κάθε τι άλλο στην ιστορία», λόγω των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μολυβδούχου βενζίνης και των χλωροφθορανθράκων. Στα 50 του ο Midgley Jr έπασχε από πολιομυελίτιδα κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι οφείλεται σε δηλητηρίαση από τον μόλυβδο που τον καθήλωσε στο κρεβάτι. Εφηύρε ένα πολύπλοκο σύνολο τροχαλιών και σχοινιών για να σηκώνεται από το κρεβάτι. Στην ηλικία των 55 πνίγηκε κατά λάθος με μία από τις τροχαλίες και πέθανε από δύο από τις εφευρέσεις του, τη μολυβδούχο βενζίνη που τον δηλητηρίασε και την τροχαλία του κρεβατιού που τον έπνιξε.


Αλεξάντερ Μπογκντάνοφ
Ο Μπογκντάνοφ ήταν Ρώσος γιατρός που πειραματίστηκε με μεταγγίσεις αίματος στη δεκαετία του 1920 με την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον να επιτύχει την αιώνια νεότητα ή τουλάχιστον τη μερική ανανέωση. Ο Μπογκντάνοφ υποβλήθηκαν σε 11 μεταγγίσεις και ισχυρίστηκε ότι ένιωσε βελτίωση στην όρασή του, στάματησε να χάνει τα μαλλιά του και άλλα θετικά συμπτώματα. Ο Μπολσεβίκος Leonid Krasin έγραψε στη σύζυγό του ότι "ο Μπογκντάνοφ φαίνεται να έχει γίνει 7, όχι, 10 χρόνια νεώτερος μετά την επέμβαση". Η αδελφή του Λένιν Maria Ulianova έλαβε επίσης μέρος στα πειράματα του Μπογκντάνοφ. Το 1928 ο Μπογκντάνοφ υπέστη μετάγγιση αίματος από τον Koldomasov που έπασχε από ελονοσία και φυματίωση, και έτσι ο Μπογκντάνοφ πέθανε λίγο αργότερα.


Aurel Vlaicu


Ο Vlaicu ήταν ένας Ρουμάνος μηχανικός, εφευρέτης και κατασκευαστής των αεροπλάνων Vlaicu Ι και Vlaicu ΙΙ. Το Vlaicu Ι πέταξα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1910. Το 1911, ο Vlaicu κέρδισε πολλά βραβεία και πάρα πολλά χρήματα με το Vlaicu ΙΙ επειδή έκανε ακριβή προσγείωση και πέταξε πολύ κοντά γύρω από ένα στύλο. Το 1912, ο Vlaicu νίκησε άλλους 42 αεροπόρους, συμπεριλαμβανομένου και του Roland Garros, στο Apsen Air Show στη Βιέννη. Το 1913, ο Vlaicu σκοτώθηκε όταν συγκρούστηκε στην προσπάθεια του να διασχίσει τα Καρπάθια με το Vlaicu II.


William Nelson


Ο Nelson ήταν ένας εφευρέτης που εργαζόταν για την General Electric το 1903, όταν έπεσε από ένα λόφο, ενώ ήλεγχε έναν νέο κινητήρα που είχε φτιάξει για το ποδήλατό του και σκοτώθηκε ακαριαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου