Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Η αληθινή ιστορία του μυστηριώδους φόνου πίσω από το The Staircase του Netflix


Μια νύχτα του Δεκεμβρίου του 2001, η σύζυγος του Μάικλ Πίτερσον (Michael Peterson) βρέθηκε νεκρή στο κάτω μέρος της σκάλας στο σπίτι τους στη Βόρεια Καρολίνα, θέτοντας τη σκηνή για μια από τις πιο περίεργες νομικές υποθέσεις στην αμερικανική ιστορία.



Το ντοκιμαντέρ The Staircase (Η Σκάλα) είναι ένα από τα πιο πρόσφατα στη σειρά με τα πραγματικά εγκλήματα του Netflix. Καλύπτει την ιστορία του Michael Peterson, ενός μυθιστοριογράφου ο οποίος το 2003 καταδικάστηκε για το φόνο της συζύγου του δύο χρόνια πριν. Το ντοκιμαντέρ είναι γεμάτο από ανατροπές και περίεργες θεωρίες για μια -αναμφισβήτητα- πολύ παράξενη υπόθεση. Όπως είπε ο ίδιος ο Πίτερσον στη δίκη, "έγινε σόου".

Ένας μυστηριώδης θάνατος
Νωρίς το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου του 2001, ο Πίτερσον κάλεσε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για να αναφέρει ότι η σύζυγός του, Κάθλιν, έπεσε από τις σκάλες στο σπίτι τους στο Ντάραμ της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον Πίτερσον, η Κάθλιν έπινε και ανακάτευε το αλκοόλ με βάλιουμ. Όταν γύρισε από την πισίνα στις 2:30 π.μ., ανέφερε ότι την βρήκε να βρίσκεται μέσα σε ένα λουτρό αίματος στο κάτω μέρος της σκάλας. Όταν ο Πίτερσον κάλεσε για βοήθεια, δήλωσε, "η γυναίκα μου είχε ένα ατύχημα. Αναπνέει ακόμα. Έπεσε από τις σκάλες". Όμως, τη στιγμή που έφθασε η βοήθεια και η αστυνομία, η Κάθλιν ήταν νεκρή. Η νεκροψία έθεσε αμέσως υπό αμφισβήτηση την ιστορία του Μάικλ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κάθλιν είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό. Ως αποτέλεσμα, αιμορραγούσε μέχρι θανάτου μεταξύ 90 λεπτών και δύο ωρών μετά από την εμφάνιση του τραύματος. Η αυτοψία οδήγησε την αστυνομία να δηλώσει το θάνατο ως ανθρωποκτονία. Δεδομένου ότι ο Πίτερσον ήταν ο μόνος στο σπίτι εκείνη τη στιγμή, ήταν ο προφανής ύποπτος.

Αυτή ήταν η απαρχή μιας από τις μακροβιότερες και πιο περίεργες δίκες στην αμερικανική ιστορία.

Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Πίτερσον ήταν αναξιόπιστα. Όμως οι ερευνητές ήταν σίγουροι ότι η Κάθλιν είχε δολοφονηθεί. Ενώ δεν υπήρχε προφανές όπλο δολοφονίας στη σκηνή που θα μπορούσε να συνδεθεί με το σύζυγό της, οι εισαγγελείς πίστευαν ότι μπορούσαν να βρουν το κίνητρό του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι ο Μάικλ ήταν αμφιφυλόφιλος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια συλλογή από gay πορνογραφία που είχε και αποκαλύφθηκε ότι είχε επικοινωνήσει, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με έναν 28χρονο συνοδό. Αν και υπήρχαν λίγα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηριχθεί η ιδέα, οι εισαγγελείς υποστήριξαν τη θεωρία ότι η σύζυγός του είχε ανακαλύψει τη σεξουαλικότητά του και ξεκίνησαν να μαλώνουν, κάτι που οδήγησε στο θάνατό της στη σκάλα.

Η δίκη


Με το υποτιθέμενο κίνητρο και τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Κάθλιν είχε δολοφονηθεί, ο εισαγγελέας έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο. Η σεξουαλικότητα του Πίτερσον ήταν κρίσιμο στοιχείο της υπόθεσης της εισαγγελίας και είχαν επικοινωνήσει ώστε να παρευρεθεί και ο συνοδός.

Στη μέση της δίκης, προέκυψε μια νέα θεωρία που θα μπορούσε να συνδέσει τον Πίτερσον με έναν ακόμη -ύποπτο- θάνατο στο κάτω μέρος μιας άλλης σκάλας.

Ο Πίτερσον είχε υπηρετήσει στρατιωτική θητεία και είχε τοποθετηθεί στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εκεί, εκείνος και η πρώτη του σύζυγος γνώρισαν μια γυναίκα, την Elizabeth Ratliff. Ένα βράδυ, ο Πίτερσον επισκέφθηκε την Ratliff για να την βοηθήσει να βάλει τα παιδιά της να κοιμηθούν. Το επόμενο πρωί βρέθηκε νεκρή στο κάτω μέρος της σκάλας του σπιτιού της. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η Ratliff πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλωστε, ήταν γνωστό ότι υπέφερε από συχνούς πονοκεφάλους. Οι Peterson αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα παιδιά της Ratliff και τα πήραν στις ΗΠΑ. Τα επόμενα χρόνια, το περιστατικό ξεχάστηκε.

Όμως, η Margaret Blair, η αδερφή της Ratliff, τηλεφώνησε στους ερευνητές μόλις έμαθε ότι η Κάθλιν πέθανε -επίσης- στο κάτω μέρος μιας σκάλας. "Γνωρίζετε ότι το ίδιο συνέβη και στην [Elizabeth Ratliff] και ο Μάικλ Πίτερσον ήταν ο τελευταίος που ήταν μαζί της;", ρώτησε.

Το σώμα της Ratliff εκταφιάστηκε και μεταφέρθηκε στη Βόρεια Καρολίνα για δεύτερη νεκροψία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε δολοφονηθεί. Δεν υπήρχε τίποτα συγκεκριμένο ώστε να συνδεθεί ο Πίτερσον με αυτό το φόνο, αλλά οι ομοιότητες μεταξύ των δύο θανάτων ήταν σαφείς. Ήταν όμως αρκετό ώστε να πείσει τους ενόρκους. Το 2003, ο Πίτερσον καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία της συζύγου του.

Η επιτυχημένη έφεση


Σύμφωνα με τον Πίτερσον, η δίκη ήταν μια φάρσα από την αρχή. Η εισαγγελία είχε "σωριάσει τις πιθανότητες" εναντίον του. Παρόλο που, αρχικά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση, σύντομα, άρχισε μια μεγάλη σειρά εφέσεων.

Κατά τη διάρκεια των εφέσεων, οι δικηγόροι του προχώρησαν σε μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες για να υποστηρίξουν την υπόθεσή του. Το 2010, υπέβαλαν τρεις ένορκες βεβαιώσεις από εμπειρογνώμονες, οι οποίες ανέφεραν ότι για το ατυχές γεγονός έφταιγε μια κουκουβάγια.

Σύμφωνα με τη θεωρία, μια κουκουβάγια είχε επιτεθεί στην Κάθλιν τη νύχτα του θανάτου της, η οποία έτρεξε και έπεσε χτυπώντας στη σκάλα. Ο συνδυασμός του τραύματος από την πτώση και η απώλεια αίματος από την επίθεση της κουκουβάγιας οδήγησαν στο να χάσει τις αισθήσεις της και τελικά να πεθάνει.

Το πιο περίεργο πράγμα σχετικά με αυτή την υπόθεση είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο παράξενο όσο ακούγεται. Οι ειδικοί που υπέγραψαν τις δηλώσεις αναγνώρισαν ότι τα τραύματα της Κάθλιν θα μπορούσαν να προέρχονται από την επίθεση μιας κουκουβάγιας. Επίσης, ο δικηγόρος του Μάικλ ισχυρίστηκε ότι το εγκληματολογικό εργαστήριο είχε βρει ένα φτερό στο σώμα της, σύμφωνα με μια αναφορά που είχε δει.

Το 2011, οκτώ χρόνια μετά την αρχική καταδίκη του, ο Μάικλ αποφυλακίστηκε, αφού κατέστη σαφές ότι ένας από τους εγκληματολόγους της εισαγγελίας είχε ψευδορκίσει στη δίκη, παραπλανώντας τους ενόρκους για το πόσο ειδικός ήταν. Επίσης, χρησιμοποίησε αμφισβητήσιμες μεθόδους για την επίτευξη ευνοϊκών αποτελεσμάτων κατά τη δίωξη.

Ο Πίτερσον έλαβε νέα δίκη. Το 2017, κατέθεσε έφεση σύμφωνα με την οποία διατηρούσε την αθωότητά του, αλλά αναγνώριζε ότι ο εισαγγελέας είχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να τον καταδικάσει. Λαμβάνοντας υπόψη τα οκτώ χρόνια της φυλάκισης, ο δικαστής διέταξε την πλήρη αποδέσμευση του Πίτερσον από τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον Πίτερσον, η απόφαση να καταθέσει έφεση ήταν πολύ δύσκολη. Είπε ότι αποφάσισε να το πράξει όταν ο γιος του του είπε, "Δε θα κερδίσεις ποτέ. Παράτα τα". "Μπορώ να ζήσω με αυτό. Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σωστό. Είμαι αθώος και όμως η ετυμηγορία είναι ακόμα εκεί".

Η αδερφή της Κάθλιν, η Lori Campbell, ένιωσε διαφορετικά. "Είναι λάθος μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία της συζύγου του, αφήνεται ελεύθερος, ενώ η Κάθλιν βρίσκεται στον τάφο της".

Ο Πίτερσον μετακόμισε σε ένα δυάρι, όπου δήλωσε ότι σχεδιάζει να αρχίσει να γράφει ξανά και να επισκέπτεται την οικογένειά του. Παραμένει ελεύθερος.



από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου