Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Vol. 162




Καρύταινα: Το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη που ύμνησε ο Καζαντζάκης



Η ιστορία της ξεκινά από το 13ο αιώνα, ενώ το 1461 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Στην τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που απελευθέρωσαν το 1821 οι Έλληνες. Την 25 Μαρτίου 1821 επαναστάτες από το Ζυγοβίστι υπό τον Θεοδόσιο Καρδαρά και από τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα υπό τον Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο κατέβηκαν για να συλλάβουν τους εκεί Τούρκους αλλά αυτοί πρόλαβαν και κλείστηκαν στο παλαιό οχυρό της πόλης όπου πολιορκήθηκαν. Το 1826 χρησιμοποίησε ο Κολοκοτρώνης το κάστρο της ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο των γυναικών και των παιδιών.
Στα μεταγενέστερα χρόνια, κόσμησε την μία πλευρά του χαρτονομίσματος των 5.000 δραχμών, ενώ όταν την επισκέφθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης την χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας. - στο: news247.gr


Το χωριό «φάντασμα» της Σητείας, Πάνω Περβολάκια, από ψηλά



Την περασμένη Πέμπτη, έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος κάτοικος του χωριού, ο 80χρονος που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του. Οι κάτοικοι του χωριού το έχουν εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια και δημιούργησαν ένα νέο οικισμό, τα Κάτω Περβολάκια, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί ήταν καλύτερες.


Το Παλατάκι της Θεσσαλονίκης που εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε



Είχε δοθεί στη βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία, αλλά φιλοξενούσε υπουργούς και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Σε μία παραθαλάσσια έκταση στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται κτισμένο το επιβλητικό νεοκλασικό του ’50. Το «Παλατάκι», άλλοτε εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας, έχει αφεθεί έρμαιο στη φθορά του χρόνου, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη του.
Το εμβληματικό κτίριο, γνωστό αρχικά ως «Κυβερνείο», χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από το υπουργείο Δημοσίων Έργων σε μία παραθαλάσσια έκταση 15 στρεμμάτων. Η ανέγερσή του έγινε βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα ανακτορικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες. Διαθέτει δύο επίπεδα εμβαδού 1.604 τ.μ. και ένα υπόγειο 1.330 τ.μ. Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει επίσης εκκλησάκι, ένα ελικοδρόμιο, καθώς και πρόσβαση στη θάλασσα, όπου υπήρχε μικρή μαρίνα ελλιμενισμού. - στο: mixanitouxronou.gr


Τα Χάιλαντς της Σκωτίας από ψηλά




Αυτή η 3D Printed βρύση




Η σούπερ πανσέληνος των σκουληκιών


φωτογραφία: Οδυσσέας Χλωρίδης

Έψαχνα να βρω κάποια φωτογραφία με την εν λόγω πανσέληνο και κάπου εκεί, μου ήρθε ένα email. Σε παλαιότερο θέμα της στήλης είχα παρουσιάσει -τυχαία- φωτογραφίες του Οδυσσέα, ο οποίος εντόπισε το θέμα και μου έστειλε ένα ευχαριστήριο email. θα ήθελα λοιπόν να τον ευχαριστήσω και δημόσια που μπήκε στον κόπο να μου στείλει το μήνυμα και να του ευχηθώ κάθε επαγγελματική επιτυχία.


Το ελληνικό Hanami: Oι μοναδικές ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας

Oι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας στη βραβευμένη φωτογραφία του Αλέξανδρου Μαλαπέτσα/veriapeach.gr

Η Ιαπωνία αναμένει το ξύπνημα της άνοιξης με το διάσημο Ηanami και τις ανθισμένες κερασιές, αλλά στη Βέροια, ήδη η φύση έχει μεταμορφωθεί μαγικά από τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές.
Κάθε χρόνο συμβαίνει ένα φαινόμενο μοναδικό στην ελληνική ύπαιθρο. Το διάστημα από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο κάμπος της Ημαθίας μεταμορφώνεται από τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές σε μια απέραντη ροζ θάλασσα. - από: lifo.gr


Μια φωτογραφία του Βόρειου Σέλαος που μοιάζει με δράκο


Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην Ισλανδία από τους φωτογράφους Jingyi Zhang και Wang Zheng. - από: mymodernmet


Άλαλα τα χείλη των ασεβών...


από: reddit


Λίμνη Κρεμαστών, άνθρωπος και φύση χέρι-χέρι


Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών σχηματίστηκε μετά την κατασκευή φράγματος τη δεκαετία 1960-1970 κοντά στη συμβολή των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού (Μέγδοβα).


Το γεώφραγμα έχει ύψος 160 μ., μήκος 457 μ. και πλάτος στη βάση 670 μ. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κρεμαστών, από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της χώρας, εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.


Ξεχωριστής ομορφιάς αξιοθέατο της λίμνης Κρεμαστών είναι το γεφύρι του Μανώλη (οφείλει την ονομασία του στον ηπειρώτη πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη), ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρονολογείται από το 1659 και καλύπτεται κατά περιόδους από τα νερά της λίμνης. - στο: in.gr


Το πιο παρεξηγημένο πρόσωπο της Ελληνικής Επανάστασης και η αποκατάστασή του


Το όνομα του Πήλιου Γούση είναι κάτι σαν βρισιά, ωστόσο, η πραγματική ιστορία του είναι διαφορετική

Ο Πήλιος Γούσης, πέρασε στην ιστορία, ως συνώνυμο της προδοσίας. Είναι ο άνθρωπος που σύμφωνα με την παράδοση έβαλε τους Τούρκους μέσα στο ηρωικό Σούλι αποκαλύπτοντας στο στρατό του Πασά ένα μυστικό πέρασμα.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως ο Πήλιος Γούσης ουδέποτε υπήρξε προδότης, έπεσε θύμα πολιτικών ερίδων και η ιστορία έστω και μετά από πάρα πολλά χρόνια του «ζήτησε» τη συγγνώμη που του άξιζε. - στο: newsbeast.gr


Η άγνωστη συμβολή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821


Πολλά είναι αυτά που γνωρίζουμε για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είτε από το σχολείο, είτε από τα δικά μας αναγνώσματα (αν και συνήθως τα θυμόμαστε μόνο εκεί, γύρω στην 25η Μαρτίου και μετά τα ξεχνάμε πάλι). Ένα θέμα όμως που σπάνια εξετάζεται είναι το πώς ενεπλάκη η Κύπρος στη μάχη για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.
Από μαρτυρίες και ιστορικά έγγραφα προκύπτει ότι περίπου 1.000 Κύπριοι πολέμησαν στην Ελληνική Επανάσταση, με πολλούς από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών. Ακόμα περισσότερα ήταν τα θύματα των αντιποίνων από τους Τούρκους στην Κύπρο για τη συμμετοχή Κυπρίων στον απελευθερωτικό αγώνα.
Είναι σχετικά γνωστή η δράση της λεγόμενης «Φάλαγγας των Κυπρίων» στην Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μία ομάδα Κύπριων στρατιωτών, με επικεφαλής τον στρατηγό Χατζηπέτρο, που πολέμησαν με ιδιαίτερη γενναιότητα σε διάφορες μάχες. Είχαν μάλιστα και τη δική τους σημαία, που ήταν λευκή με έναν μπλε σταυρό στη μέση και στο ένα τεταρτημόριο έγραφε: «Σημαία ελληνική πατρίς Κύπρου». Η σημαία αυτή εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας. - στο: newsbeast.gr


Η πρώτη πλωτή βιβλιοθήκη στην Κίμωλο


Σε παράδεισο των βιβλιόφιλων εξελίσσεται η Κίμωλος, καθώς, μετά τις πέντε ανοιχτές βιβλιοθήκες της, οι κάτοικοι ανακοίνωσαν πως φέτος θα λειτουργήσει και μια πλωτή βιβλιοθήκη στις θάλασσες του νησιού. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού πουθενά αλλού δεν έχει εφαρμοστεί η ιδέα μιας βαρκούλας που θα προμηθεύει τους λουόμενους με τα αγαπημένα τους βιβλία.
Το νησί, για όσους δεν το γνωρίζουν, βρίσκεται βορειοανατολικά της Μήλου και έχει λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους.
Η πλωτή βιβλιοθήκη, λοιπόν, θα δίνει την δυνατότητα σε ντόπιους και τουρίστες να απολαμβάνουν τον ήλιο και τις καθαρές θάλασσες παρέα με το αγαπημένο τους ανάγνωσμα. Μια βαρκούλα θα τοποθετηθεί στην παραλία Ψάθη, μία από τις πιο γνωστές περιοχές του νησιού. Ο δανεισμός θα γίνεται πανεύκολα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, με μόνη υποχρέωση το βιβλίο να επιστραφεί στο ίδιο σημείο. - στο: maxmag.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου