Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Robert Chambers: Ο εμφανίσιμος, εν ψυχρώ δολοφόνος που αποκαλέστηκε "Preppy Killer"

Ο Preppy Killer, Robert Chambers, τη στιγμή της αποφυλάκισής του με εγγύηση 150.000 δολάρια το 1986

Ο Robert Chambers, ο "Preppy Killer", δολοφόνησε την 18χρονη Jennifer Levin. Τα προβλήματά του με το νόμο δεν τελείωναν εκεί.



Εμφανίσιμος, μορφομένος, αλλά βαθιά προβληματικός. Ο Robert Chambers ήταν το κελεπούρι, αλλά με σκοτεινή προσωπικότητα. Για την ακρίβεια, έδωσε μια εντελώς νέα έννοια στον όρο "τριπλή απειλή". Είχε γαλάζια μάτια και πυκνά μαλλιά, αλλά ήταν ένας γλεντζές που έπινε πάρα πολύ και έπαιρνε σκληρά ναρκωτικά. Η ζωή του, αλλά και η έλλειψη ηθικής πυξίδας, τελικά τον οδήγησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων -με την εν ψυχρώ δολοφονία, δια στραγγαλισμού, της 18χρονης Jennifer Levin το 1986.

Ένα παιδί της εργατικής τάξης σε έναν ελιτίστικο κόσμο
Κρίνοντας από τις εμφανίσεις, ο Chambers προέρχονταν από μια οικογένεια της ελίτ. Ήταν ο νεότερος που παρακολούθησε μερικές από τις κορυφαίες σχολές προετοιμασίας στη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ και που αργότερα παρακολούθησε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Βοστόνη. Όμως, στην πραγματικότητα ήταν ο άνθρωπος που θα γινόταν γνωστός ως "Preppy Killer" (Κολεγιόπαιδο Δολοφόνος) και που δεν ήταν καθόλου εύπορος.

Γεννημένος το 1966, πατέρας του ήταν ο Robert Chambers Sr., ένας διανομέας κασετών βίντεο και αργότερα διαχειριστή πιστώσεων, και μητέρα του η Phyllis, μια ιδιωτική νοσοκόμα, ο Chambers υπέμεινε το διαζύγιο των γονιών του και έζησε με τη μητέρα του. Η Phyllis δούλευε σκληρά για να πληρώνει τις προπαρασκευαστικές σχολές του Chambers, παρόλο που λάμβανε συχνά υποτροφίες. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί τα όσα έκανε η μητέρα του, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος τα κατέστρεψε όλα.

Η παρακολούθηση των σχολών προετοιμασίας της ελίτ στη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για το αγόρι της εργατικής τάξης να μπει στους κύκλους της ανώτερης τάξης, αλλά αντ' αυτού αποβλήθηκε από το σχολείο λόγω των κακών βαθμών και των πάρτι. Δεν μπορούσε απλά να διατηρήσει τα ακαδημαϊκά πρότυπα ή τα πρότυπα συμπεριφοράς.

"Δεν πήρα την ζωή στα σοβαρά", είπε αργότερα σε συνέντευξή του στο CBS.

Ούτε το ότι παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης τον βοήθησε. Εκεί, πριν τον διώξουν ξανά για τα πάρτι, άντεξε μόνο ένα εξάμηνο. Τώρα όμως είχε βρει έναν τρόπο ώστε να πληρώνει με τους δικούς του όρους. Έκλεβε από τους πλούσιους γείτονές του, πουλούσε ναρκωτικά και συχνά έδινε κοκαΐνη στους συμμαθητές του στις σχολές προετοιμασίας και στο κολέγιο.

"[Σνίφαρα κοκαΐνη] τρεις φορές την εβδομάδα, τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάπου εκεί", είχε δηλώσει.

Ο Preppy Killer παραδέχτηκε ότι είχε επιρρεπή προσωπικότητα. Ξόδευε 300 δολάρια -που είχε κλέψει- την εβδομάδα για κοκαΐνη. Οι αρχές πιστεύουν ότι έκλεψε κοσμήματα αξίας 70.000 δολαρίων από τα σπίτια φίλων και γειτόνων.

Ο φόνος της Jennifer Levin

Η Jennifer Levin

Τελικά, ο τρόπος ζωής του τον έμπλεξε. Απέφυγε την φυλακή για τις κλοπές, μπαίνοντας σε πρόγραμμα αποκατάστασης, αλλά μετά βρέθηκε μπλεγμένος σε πιο δύσκολα μονοπάτια.

Στις 25 Αυγούστου του 1986, ο Chambers και η φίλη του Jennifer Levin γνωρίστηκαν τυχαία στο Dorrian's Red Hand στο Upper East Side του Μανχάταν. Οι δύο τους βγήκαν λίγα ραντεβού, αλλά "αυτή με έβλεπε σαν φίλο. Εγώ δεν ήμουν φίλος της. Δεν ήμουν φίλος για κανέναν εκείνη την εποχή". Το ζευγάρι έφυγε μαζί από το μπαρ, γύρω στις 4:30 π.μ. στις 26 Αυγούστου. Αναφέρθηκε ότι ο Chambers ήταν αναστατωμένος επειδή η τότε ερωμένη του πήγε στο μπαρ και τσακώθηκε μαζί του, πιθανότατα επειδή ο Chambers την έπεφτε στην Levin. Ο Chambers και η Levin, τότε 20 και 18 αντίστοιχα, πέρασαν από το Central Park όταν έφυγαν από το μπαρ. Ίσως δε θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα την πλήρη ιστορία για το τι συνέβη, αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι ότι μάλωσαν και η Levin κατέληξε με σαφή σημάδια ενός πάλης και στραγγαλισμού.

Η Levin είχε αντισταθεί. Έγδαρε τον Chambers στο πρόσωπο, για να αμυνθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Συνειδητοποιώντας ότι ήταν νεκρή, ο Chambers έγειρε σε έναν τοίχο, όχι πολύ μακριά από το σημείο που βρισκόταν το νεκρό σώμα της Levin, πίσω από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Την έβλεπε, μέχρι που, στις στις 6:20 π.μ., ένας ποδηλάτης βρήκε το σώμα της. Καθώς η αστυνομία έφτανε στη σκηνή, εκείνος συνέχισε να παρακολουθεί.

Ερευνητές της αστυνομίας στο σημείο που βρέθηκε νεκρή η Levin στο Central Park

Η αστυνομία τον έδιωξε, οπότε πήγε στο σπίτι, έκανε ένα μπάνιο και κοιμήθηκε. Την επόμενη μέρα, η αστυνομία πήγε στο σπίτι του, γνωρίζοντας ότι ήταν φίλος του θύματος -αν και δεν ήταν ακόμη ύποπτος. Όταν όμως ο Chambers τους άνοιξε την πόρτα λίγες ώρες αργότερα, οι ερευνητές είδαν αμέσως τις βαθιές γρατζουνιές στο πρόσωπό του και τον υποπτεύθηκαν. Εκείνος τους είπε ότι οι γρατζουνιές ήταν από τη γάτα του.

Η αστυνομία τον πήρε για ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας, παραδέχτηκε ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει την Levin, αν και όντως την σκότωσε. Κατηγόρησε την Levin για την θυμωμένη αντίδρασή του που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατό της, λέγοντας ότι πέθανε από "άγριο σεξ" αφού του είχε επιτεθεί.

Οι ανακριτές του έβγαλαν το πουκάμισο και είδαν περισσότερες γρατζουνιές στο στήθος του -υποδηλώνοντας κάποια πάλη μεταξύ τους. Ο Chambers ισχυρίστηκε ότι η Levin ανέβηκε πάνω του και όταν προσπάθησε να κάνει τα δικά της, τον άρπαξε δυνατά από τους όρχεις του. Τότε την πέταξε από πάνω του εκεί όπου προσγειώθηκε, νεκρή, δίπλα στο δέντρο που βρέθηκε. Έπειτα, ισχυρίστηκε ότι "πάγωσε" και δεν κάλεσε την αστυνομία ή δεν ζήτησε βοήθεια από φόβο.

Η ιστορία του ύψους 1,95 εκατοστών Chambers που του επιτέθηκε η 18χρονο Levin δεν έπεισε τις αρχές. "Θα το χαρακτήριζα γελοίο και εντελώς απίστευτο", δήλωσε η εισαγγελέας Linda Fairstein. Η πολιτεία τον κατηγόρησε με δολοφονία δευτέρου βαθμού.

Η δίκη
Καθώς περίμενε τη δίκη, η οικογένεια και οι φίλοι του στο μπαρ πλήρωσαν την εγγύηση της προσωρινής αποφυλάκισής του, αλλά ο ίδιος δεν κράτησε χαμηλό προφίλ. Εμφανίστηκε μια βιντεοκασέτα που τον έδειχνε σε ένα άγριο πάρτι στο οποίο ήταν περιτριγυρισμένος από γυναίκες με εσώρουχα. Σε ένα σημείο, φαινόταν να χλευάζει τον θάνατο της Levin. Κρατούσε μια κούκλα στο χέρι του και έστριψε το κεφαλή της, λέγοντας: "Ωχ! Νομίζω την σκότωσα". Σε άλλο σημείο του βίντεο, προσποιήθηκε ότι πνίγηκε. Η μητέρα της Levin είδε το βίντεο. "Ήμουν τρομοκρατημένη όταν το είδα, αλλά κατά κάποιο τρόπο, ήμουν και ευτυχής που έδειξε αυτό που ήταν πραγματικά", δήλωσε η Ellen Levin στον Λάρι Κινγκ.

Οι δικηγόροι του Chambers προσπάθησαν να δείξουν ότι η Levin είχε αυτή την κατάληξη επειδή είχε "συναινετικό άγριο σεξ" με έναν γνωστό ταραχοποιό σαν τον Chambers. ΟΙ ένορκοι είδαν το βίντεο κατά τη διάρκεια της δίκης. Η Fairstein πίστευε ότι είχε την υπόθεση σίγουρη, αλλά οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν αν ο Chambers ήταν ένοχος δολοφονίας δευτέρου βαθμού. Μετά από τρεις μήνες καταθέσεων και αποδείξεων, οι ένορκοι συσκέπτονταν επί εννέα ημέρες. Παρά όλα τα στοιχεία εναντίον του, δεν μπορούσαν να εξακριβώσουν το κίνητρο για τη δολοφονία. Είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο. Αντί να δικάσουν ξανά τον Chambers, η Fairstein έκλεισε συμφωνία μαζί του. "Το γεγονός ότι οι ένορκοι δεν αποφάσισαν, αφού οι ερευνητές και εγώ τους δώσαμε ό,τι μπορούσαμε, ήταν μεγάλη απογοήτευση για μένα", δήλωσε χρόνια αργότερα.

Τελικά, ο Chambers κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού και καταδικάστηκε σε φυλάκιση από 5 έως 15 χρόνια. Αποφυλακίστηκε το 2003.

Στη φυλακή

Ο Chambers ενώ αποχωρεί από το δικαστήριο το 2004

Η ταραχώδης προσωπικότητα του Chambers δεν τον άφησε σε ηρεμία ούτε στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων στη φυλακή, έλαβε 27 πειθαρχικές παραβιάσεις που είχαν να κάνουν με κατοχή όπλων και ναρκωτικών, επίθεση και παραβίαση κανονισμών. Σύντομα, μόλις αποφυλακίστηκε, κατηγορήθηκε για κατοχή παράνομων ουσιών και για οδήγηση χωρίς άδεια οδηγήσεως. Δήλωσε ένοχος και έμεινε 100 ημέρες στη φυλακή.

Όσο ήταν στη φυλακή, διατήρησε σχέση με την Shawn Kovell, η οποία ήταν εξίσου εξαρτημένη από την κοκαΐνη. Προέρχονταν από χωρισμένους γονείς και είχε παρακολουθήσει και η ίδια σχολές προετοιμασίας. Η Kovell ήταν με το Chambers τη νύχτα του βίντεο, όταν βγήκε με εγγύηση και κατέγραψε το σπάσιμο του κεφαλιού της Barbie. Η Kovell έκανε εβδομαδιαία ταξίδια για να δει τον Chambers στη φυλακή και όταν εκείνος αποφυλακίστηκε, εκείνη ήταν εκεί για να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην παλιά του ζωή. Το ζευγάρι προσπάθησε να ζήσει ξανά τις ημέρες των πάρτι, του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Για να τα βγάλουν πέρα, πουλούσαν κοκαΐνη στο στυλάτο, αλλά ακατάστατο διαμέρισμά τους στο East Side. Όμως, τον Οκτώβριο του 2007, η αστυνομία τους παρακολουθούσε και ήταν μάρτυρας στη διακίνηση βαριών ναρκωτικών από το διαμέρισμά τους. Τους έπιασαν όταν προσπάθησαν να πουλήσουν 1/4 του κιλού κοκαΐνη σε μυστικούς αστυνομικούς. Συνολικά, το ζευγάρι κατηγορήθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει οκτώ πωλήσεις παράνομων ουσιών σε μυστικούς αστυνομικούς. Μέχρι τότε, υπήρχαν υποψίες ότι ο Chambers έκανε χρήση 10 έως 12 δόσεων ηρωίνης την ημέρα. Όταν οι αρχές μπήκαν στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με την Kovell, εκείνος φέρεται ότι πάλεψε με την αστυνομία, ενώ η Kovell ούρλιαζε. Ένας αστυνομικός έφυγε από το διαμέρισμα με έναν σπασμένο αντίχειρα. Τελικά, και οι δύο κατηγορήθηκαν για κατοχή ναρκωτικών και πλέον θα περνούσαν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή. Το 2008, μετά από μόλις πέντε χρόνια αποφυλάκισης για τη δολοφονία της Jennifer Levin, ο Chambers καταδικάστηκε σε φυλάκιση 19 χρόνων, ενώ δε θα μπορούσε να αποφυλακιστεί πριν από το 2024.

Μετά τη δολοφονία της Jennifer Levin



Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δολοφονία της Jennifer Levin, όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση την θυμούνται καλά. Η Fairstein, η αρχική εισαγγελέας, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη με την δεύτερη καταδίκη του Chambers.

Η Ellen Levin, ακόμη θρηνεί τον χαμό της κόρης της.

Η Phyllis Chambers δεν ένιωσε την ανάγκη να γιορτάσει την επιστροφή του γιου της μετά από 15 χρόνια στη φυλακή.

Ο Chambers δήλωσε ότι λυπάται για το θάνατο του Jennifer Levin, αλλά οι γονείς της δεν δέχονται τη συγγνώμη του. Οι αλλεπάλληλες συλλήψεις του δείχνουν ότι έχει μάθει ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, φαινόταν να συνειδητοποιεί τι θα αντιμετώπιζε όταν θα αποφυλακιζόταν το 2003.

Στην τέχνη



Λέγεται ότι το album Daydream Nation (1988) των Sonic Youth είναι για την υπόθεση του Chambers.
Το τραγούδι Jenny Was a Friend of Mine στο άλμπουμ Hot Fuss (2004) των The Killers άντλησε έμπνευση από την υπεράσπιση του Chambers για τις κατηγορίες στον φόνο της Levin.
Το 1990, το επεισόδιο Kiss the Girls and Make Them Die της σειράς Law & Order βασίζεται στην υπόθεση.
Το 2003, το επεισόδιο Monster της σειράς Law & Order: Criminal Intent βασίστηκε τόσο στην υπόθεση του Chambers όσο και στην υπόθεση Central Park Jogger.
Στις 20 Αυγούστου του 2016, το πρόγραμμα 48 Hours του CBS News ενημέρωσε τις προηγούμενες αναφορές της έρευνάς του με λεπτομέρειες για τη ζωή του Chambers μετά την αποφυλάκισή του το 2003.
Η Illeana Douglas στήριξε τον χαρακτήρα της στο Cape Fear (1991) του Σκορτσέζε στην Jennifer Levin.

από: ati

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον!

    Δεν είχα ιδέα πως αυτή η κομματάρα των Killers εμπνεύστηκε από αυτή την υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και πολλά άλλα τραγούδια και ταινίες, που κατά καιρούς παρουσιάζονται στο blog οι ιστορίες απ' όπου άντλησαν έμπνευση (να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας :D )!

      Διαγραφή