Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

9 ντοκιμαντέρ που είναι πιο παράξενα και από την φαντασία


Τα ντοκιμαντέρ έχουν γίνει πολύ πιο φιλόδοξα από το Fred Ott's Sneeze (Το φτέρνισμα του Φρεντ Οτ), ένα κλιπ του 1894 -την πρώτη κινούμενη εικόνα με copyright στις ΗΠΑ- διάρκειας 5 δευτερολέπτων, όπου ο βοηθός του Τόμας Έντισον, Φρεντ Οτ, παίρνει μια πρέζα ταμπάκο και φτερνίζεται. Μπορούν να εμπνεύσουν, όπως στην περίπτωση του βραβευμένου με Όσκαρ το 2019 Free Solo. Ή, μπορούν να αναλύσουν την πολιτική ιστορία, όπως το The Fog of War του 2003, και να ρίξουν φως σε αποφάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο.



Άλλα ντοκιμαντέρ προορίζονται για να καταγράψουν τις αληθινές ιστορίες που, αν παρουσιαζόντουσαν ως πλασματικές, μπορεί να ήταν δύσκολο να τις πιστέψουμε.

Δείτε 10 ντοκιμαντέρ που θα σας κάνουν να κοιτάτε την τηλεόραση με δυσπιστία, μη πιστεύοντας τι βλέπετε και αν αυτό που βλέπετε, είναι αληθινό ή μυθοπλασία.


Abducted in Plain Sight (2017)
Για το Abducted in Plain Sight τα έχουμε πει αναλυτικά παλαιότερα.


The Wolfpack (2015)



Περιορισμένα για χρόνια από τους γονείς τους στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν, τα επτά αδέλφια Angulo ανέπτυξαν μια κατανόηση για την ζωή μέσα από ταινίες. Το The Wolfpack παρουσιάζει τις προσπάθειές τους να αντεπεξέλθουν στην πραγματικότητα όταν τελικά βγήκαν από την ακούσια εξορία τους.


Three Identical Strangers (2018)



Το ντοκιμαντέρ του Tim Wardle παρουσιάζει την ιστορία τρίδυμων που γεννήθηκαν το 1961 και στη συνέχεια διαχωρίστηκαν, περνώντας τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής τους μη γνωρίζοντας την ύπαρξη των υπολοίπων αδερφών τους. Όταν επανασυνδέθηκαν, όλα ήταν μια χαρά. Όμως, το ντοκιμαντέρ περνάει αμέσως στο ερώτημα, γιατί χωρίστηκαν αμέσως όταν γεννήθηκαν. Αυτή η έρευνα -και η ανατριχιαστική απάντησή της- προσδίδει στο Three Identical Strangers μια γλυκόπικρη ατμόσφαιρα.


I Think We’re Alone Now (2008)



Το ντοκιμαντέρ του Sean Donnelly παρουσιάζει δύο ανθρώπους που πέρασαν υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα ακολουθώντας την καριέρα της pop star της δεκαετίας του '80, Tiffany Darwish, γνωστή ως Tiffany.


Hands on a Hardbody: The Documentary (1997)



Πόσα θα κάνατε ώστε να αποκτήσετε ένα νέο φορτηγάκι; Αυτή είναι η μοναδική και απλή προϋπόθεση γι' αυτό το ντοκιμαντέρ που καταγράφει έναν διαγωνισμό αντοχής στο Longview του Τέξας: οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να κρατήσουν το όχημα ανά πάσα στιγμή. Ο τελευταίος που θα έπαιρνε το χέρι του από το φορτηγάκι, θα κέρδιζε. Και εκεί αρχίζουν τα ψυχολογικά παιχνίδια και η διανοητική στάση.


My Kid Could Paint That (2007)



Στα 4 της, η Marla Olmstead άρχισε να ζωγραφίζει αφηρημένα έργα τέχνης που οι γονείς της πουλούσαν ακριβά. Αργότερα, τέθηκε υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η Marla έκανε τα έργα μόνη της ή είχε κάποια βοήθεια. Ήταν παιδί θαύμα ή απλά ένα δημιουργικό κορίτσι που είχε λίγη βοήθεια; Και αν ναι, είχε σημασία;


Beware the Slenderman (2016)



Το 2014, δύο κορίτσια του Ουισκόνσιν πήραν μια ανησυχητική απόφαση. Προκειμένου να κατευνάσουν τον "Slenderman", έναν μπαμπούλα που "γεννήθηκε" στο διαδίκτυο, θα προσπαθούσαν να δολοφονήσουν έναν συμμαθητή τους. Το θύμα επέζησε, αλλά τρεις ζωές άλλαξαν για πάντα. Το Beware the Slenderman εξερευνά την σύγκρουση των ψυχικών ασθενειών, των κοινωνικών μέσων και της αστικής μυθολογίας που οδηγούν σε ένα τρομακτικό έγκλημα.


The Iceman Tapes: Conversations with a Killer (1992)



Για χρόνια, ο Richard Kuklinski ικανοποιούσε τις ανθρωποκτονικές ορμές του αναλαμβάνοντας δολοφονίες που του ανέθεταν οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ. Μετά από τη σύλληψη και την καταδίκη του, συμφώνησε να αναλύσει τις ασυνήθιστες μεθοδολογίες του για το πως ξεφορτωνόταν τα θύματά του και πώς εξισορροπούσε τις βίαιες τάσεις του με μια φαινομενικά κανονική ζωή, με γάμους και παιδιά.


Tabloid (2010)



Ο σκηνοθέτης Errol Morris περιγράφει λεπτομερώς την ασυνήθιστη σχέση αγάπης μεταξύ της βασίλισσας της ομορφιάς Joyce McKinney και του Kirk Anderson, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η McKinney τον απήγαγε και του επιτέθηκε επειδή πίστευε ότι του είχε γίνει πλύση εγκεφάλου από την εκκλησία του Μορμόνων. Αυτό είναι μόνο η αρχή αυτής της παράξενης -και διεστραμμένης- ιστορίας, η οποία δείχνει πώς οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν το ίδιο γεγονός με εντελώς διαφορετικούς τρόπους.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου