Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ένα άγαλμα και ένα πάρκο στη Σουηδία προς τιμή του χημικού Μπερζέλιους


Ο Σουηδός χημικός Γιενς Γιάκομπ Μπερζέλιους είναι ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης χημείας.



Ο Μπερζέλιους, ο πιο διάσημος χημικός της Σουηδίας, θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης χημείας μαζί με τον Ιρλανδό Ρόμπερτ Μπόιλ, τον Άγγλο φαρμακοποιό, μετεωρολόγο και φυσικό Τζων Ντάλτον και τον Γάλλο χημικό Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το συμβολισμό με λατινικά γράμματα των διαφόρων στοιχείων στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτός είναι ο λόγος που το σύμβολο για το νερό είναι H2O, του οξυγόνου O2, και ούτω καθεξής.


Αυτός ο χημικός συμβολισμός αποδείχθηκε τόσο χρήσιμος, διότι δείχνει τα ηλεκτροχημικά συστατικά καθώς και τις αναλογίες των συστατικών. Όμως, αυτό είναι μόνο μια από τις πολλές συνεισφορές του στην επιστήμη της χημείας, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής του ηλεκτροχημικής θεωρίας και της ανακάλυψης πολλών στοιχείων.


Ο Μπερζέλιους εργάστηκε με διάφορες χημικές ουσίες σε όλη τη ζωή του, γεγονός που έπληξε το σώμα και το μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια. Τελικά, η παρατεταμένη έκθεση τον έβαλε σε αναπηρική καρέκλα και επηρέασε τη μνήμη του τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Πέθανε το 1848, στην ηλικία των 68 ετών.


Σήμερα, το έργο του Μπερζέλιους είναι τόσο θεμελιώδες και ευρέως διαδεδομένο που συχνά δεν πιστώνεται γι' αυτό -όπως για παράδειγμα ο Ρώσος χημικός Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, όταν μιλάμε για τον περιοδικό πίνακα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στη Σουηδία, όπου η χώρα είναι πολύ περήφανη γι' αυτόν και τιμά τη μνήμη του με πολλούς τρόπους. Το μεγαλύτερο αφιέρωμα στον Μπερζέλιους είναι το ομώνυμο πάρκο στη Στοκχόλμη, όπου στο κέντρο του υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα του χημικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου