Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Μερικές παραδόσεις σε τάφους διασήμων


Κάποιοι αφήνουν τραπουλόχαρτα ή σφαίρες, κάποιος πίνει ένα ποτήρι κονιάκ. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για να αποτίσει κανείς φόρο τιμής σε τάφους διάσημων.



Φιλιά στον τάφο του Όσκαρ Ουάιλντ (φωτογραφία πάνω)
Ο Όσκαρ Ουάιλντ είναι γνωστός για μερικές υποτιθέμενες δηλώσεις θανάτου. Η πιο γνωστή είναι, "Αυτή η ταπετσαρία και εγώ μονομαχούμε μέχρι θανάτου. Ή αυτή θα φύγει ή εγώ". Ίσως είπε αυτή τη φράση, αλλά όχι στο θάνατό του.
Μετά τον θάνατο του ποιητή το 1900, ο τάφος του έγινε τόσο γνωστός όσο και ο ίδιος. Αρχικά θάφτηκε στο νεκροταφείο Bagneux νοτιοδυτικά του Παρισιού, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο περίφημο παριζιάνικο νεκροταφείο Père Lachaise. Το 1914, προστέθηκε το άγαλμα ενός αγγέλου στον τάφο, από τον γλύπτη Jacob Epstein. Ο θρύλος λέει ότι το γλυπτό αρχικά είχε και τεράστια γεννητικά όργανα, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον συντηρητή του νεκροταφείου και ο οποίος τα χρησιμοποίησε για βάρη πάνω σε χαρτιά χαρτοβάμβακα στο γραφείο του.
Για τουλάχιστον μια δεκαετία, οι επισκέπτες έδειχναν το θαυμασμό τους στον Ουάιλντ, καλύπτοντας τον τάφο του με φιλιά με κραγιόν, παρά την απειλή για πρόστιμο λόγω καταστροφής ενός ιστορικού μνημείου. Το 2011, οι αρχές του Père Lachaise εγκατέστησαν ένα προστατευτικό γυάλινο φράγμα που εμποδίζει τους επισκέπτες να φιλούν τον τάφο.


Εισιτήρια του μετρό στο τάφο του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και της Σιμόν ντε Μποβουάρ


Οι τάφοι του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και της Σιμόν ντε Μποβουάρ στο νεκροταφείο του Montparnasse στο Παρίσι καλύπτονται μερικές φορές και αυτοί από φιλιά με κραγιόν, αλλά μερικοί αφήνουν μια άλλη, μοναδική προσφορά: εισιτήρια μετρό. Οι λόγοι είναι κάπως ασαφείς. Κάποιοι λένε ότι σχετίζεται με μια ομάδα Γάλλων μαοϊστών στους οποίους ο Σαρτρ έδωσε εισιτήρια του μετρό στη δεκαετία του 1960, ενώ άλλοι λένε ότι μάλλον συνδέεται με τις ταραχές του Boulevard Voltaire, κατά τις οποίες, πέθανε κόσμος προσπαθώντας να μπουν σε έναν κλειστό σταθμό του μετρό. Μερικοί οπαδοί αφήνουν εισιτήρια του μετρό και στον τάφο του Σερζ Γκενσμπούρ, προς τιμή του τραγουδιού του "Les Poinçonneur des Lilas".


Πατάτες στον τάφο του Φρειδερίκου Β' της Πρωσίας


Ο Φρειδερίκος Β' της Πρωσίας ζήτησε μια απλή ταφή στην βεράντα του θερινού παλατιού του στο Πότσνταμ, δίπλα στον τάφο των αγαπημένων λαγωνικών του.
Αλλά ο διάδοχός του, ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος Β', τον έθαψε στην εκκλησία της φρουράς του Πότσνταμ, επειδή το θεωρούσε πιο κατάλληλο μέρος. Όμως, ο Φρειδερίκος δεν ησύχασε. Για παράδειγμα, ο Χίτλερ ξέθαψε το φέρετρό του και το έκρυψε σε ένα αλατωρυχείο. Μετά από αρκετές μεταφορές, το 1991, ο Φρειδερίκος θάφτηκε τελικά εκεί που είχε ζητήσει χάρη στον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Σήμερα, οι επισκέπτες στον τάφο του, αφήνουν πατάτες επειδή ήταν γνωστός ότι ενθάρρυνε την καλλιέργεια τους.


Σφαίρες στον τάφο του σερίφη Γουάιατ Ερπ
Στην πόλη Colma στην Καλιφόρνια, υπάρχουν πάρα πολλοί νεκρούς, αλλά ο σερίφης Ερπ είναι ο πιο διάσημος, τόσο ανάμεσα σε ζωντανούς, όσο και σε νεκρούς. Η στάχτη του βρίσκεται στους λόφους του Eternity Memorial Park, ένα εβραϊκό νεκροταφείο (ο Ερπ δεν ήταν Εβραίος, αλλά ήταν η σύζυγός του). Οι άνθρωποι αφήνουν συχνά σφαίρες στον τάφο του (μεταξύ άλλων), στη μνήμη του τρόπου με τον οποίο κέρδισε τη Δύση.


Τραπουλόχαρτα στον τάφο του Χουντίνι


Ο τάφος του μεγάλου μάγου σε μια γωνιά του νεκροταφείου του Machpelah στο Κουίνς συνδέεται με πολλές παραδόσεις. Μια από τις πρώτες είναι η Τελετή Broken Wand, η οποία εκτελείται από μέλη της Εταιρείας Αμερικανών Μάγων όταν πεθαίνει ένα μέλος. Η πρώτη τέτοια τελετή εκτελέστηκε στον τάφο του Χουντίνι το 1926 -όταν δηλαδή πέθανε- και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του. Σήμερα, οι επισκέπτες αφήνουν διάφορα πράγματα στον τάφο του, ανάμεσά τους και τραπουλόχαρτα, μια αναφορά στα κλασικά εργαλεία ενός μάγου.


Τρία X στον τάφο της Μαρί Λαβό


Η γνωστή "βασίλισσα του βουντού", Μαρί Λαβό, είναι θαμμένη στο παλαιότερο και πιο διάσημο νεκροταφείο της Νέας Ορλεάνης, το νεκροταφείο του St. Louis No. 1. (αν και αυτό αμφισβητείται). Για χρόνια, οι επισκέπτες του τάφου που ελπίζαν να κερδίσουν την βοήθειά της, έγραφαν στο μαυσωλείο της τρία μεγάλα X. Κάποιοι τον χτυπούσαν τρεις φορές ως αίτημα για τη βοήθειά της. Ωστόσο, το 2014, ο τάφος αποκαταστάθηκε, τα X αφαιρέθηκαν και πλέον υπάρχει μεγάλο πρόστιμο για όποιον γράψει.


Παπούτσια στον τάφο του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ
Ο Σεργκέι Πάβλιβιτς Ντιαγκίλεφ ήταν Ρώσος κριτικός τέχνης και χορογράφος, δημιουργός των περίφημων Ρωσικών Μπαλέτων. Βρίσκεται θαμμένος στην Ιταλία, στο νησί Σαν Μικέλ (μερικές φορές αποκαλείται το Νησί των Νεκρών της Βενετίας). Υπάρχει μια παράδοση κατά την οποία οι επισκέπτες του τάφου αφήνουν παπούτσια.


Το ακατάλληλο τρίψιμο στον τάφο του Victor Noir


Ο Victor Noir βρίσκεται θαμμένος στο Père Lachaise. Ήταν δημοσιογράφος που πέθανε σε μονομαχία το 1870 και αργότερα έγινε ήρωας για τους αντιπάλους του Ναπολέοντα Γ'. Η ιστορία της ζωής του φαινομενικά δεν έχει καμιά σχέση με την παράδοση που εφευρέθηκε από έναν ξεναγό στη δεκαετία του '70, ο οποίος είπε ότι το τρίψιμο του εξογκώματος στο παντελόνι του Noir γέρνει τύχη στην αγάπη. Το 2004, η πόλη έστησε έναν φράκτη γύρω από το άγαλμα και μια πινακίδα που απαγορεύει το "άσεμνο τρίψιμο".


Η πρόποση στον τάφου το Έντγκαρ Άλαν Πόε


Σχεδόν από το 1940, ένας μυστηριώδης άνθρωπος εμφανιζόταν στο νεκροταφείο της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας του Ουεστμίνστερ, όπου είναι θαμμένος ο Πόε, πήγαινε εκεί που ήταν ο αρχικός τάφος, έκανε μια πρόποση με κονιάκ και άφηνε τρία κόκκινα τριαντάφυλλα. Η ταυτότητα του Poe Toaster ήταν μυστικό, αν και το 2007, εμφανίστηκε ένας 92χρονος ισχυριζόμενος ότι αυτός ήταν η μυστήρια φιγούρα. Η τελευταία επιβεβαιωμένη επίσκεψη του Toaster ήταν το 2009.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου