Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ο μυστηριώδης άγνωστος που άφηνε αλκοόλ και τριαντάφυλλα στον τάφο του Έντγκαρ Άλαν Πόε για 70 χρόνια

Πορτραίτο του Πόε από τον William Abbot Pratt τον Σεπτέμβριο του 1849, ένα μήνα πριν πεθάνει - πηγή

Η ζωή και ο θάνατος του Έντγκαρ Άλαν Πόε είναι τόσο μυστηριώδης όσο και οι ιστορίες του. Ειδικότερα, τα γεγονότα που περιβάλλουν τον θάνατό του ήταν -τουλάχιστον- ανεξήγητα.



Δείτε ακόμη:
9 λυπητερές αλήθειες για το Κοράκι του Έντγκαρ Άλαν Πόε
Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον Πόε να γράψει μια ιστορία μυστηρίου
Το μοναδικό bestseller του Πόε ενώ ζούσε ήταν ένα σχολικό βιβλίο για κοχύλια
Η παράξενη ιστορία των μαλλιών του Έντγκαρ Άλαν Πόε μετά το θάνατο του
Το κοράκι που ενέπνευσε τον Πόε να γράψει το γνωστό ποίημα

Ο Πόε πέθανε στις 7 Οκτωβρίου του 1849. Μόνο εφτά άτομα παραβρέθηκαν στην κηδεία του. Τάφηκε σε έναν τάφο χωρίς σήμανση σε ένα κομμάτι γης που ανήκε στον παππού του στο κοιμητήριο Westminster Burying Grounds στη Βαλτιμόρη. 26 χρόνια μετά το θάνατό του, δάσκαλοι και σπουδαστές μάζεψαν χρήματα για να φτιαχτεί ένα σωστό μνημείο, ενώ τα οστά του Πόε μεταφέρθηκαν δίπλα στην πύλη του νεκροταφείου. Εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον τάφο του Πόε μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, κανείς δεν τιμάει τον νεκρό ποιητή όπως ο Poe Toaster.

Το αρχικό σημείο ταφής του Πόε στο Westminster Burial Ground

Στις 19 Ιανουαρίου του 1949, την ημέρα των γενεθλίων του Πόε, εκατό χρόνια μετά το θάνατό του, ένας ξένος πλησίασε την ταφόπλακα του συγγραφέα. Ήταν ξημερώματα και ο μυστηριώδης άνθρωπος ήταν ντυμένος στα μαύρα, είχε ένα λευκό κασκόλ και μαύρο καπέλο. Τοποθέτησε τρία κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα σημείωμα στον τάφο, έριξε ένα ποτήρι κονιάκ, έκανε μια σύντομη πρόποση και αφού άφησε το μισό άδειο μπουκάλι κονιάκ δίπλα στα τριαντάφυλλα, χάθηκε.

Τον επόμενο χρόνο, ο άγνωστος εμφανίστηκε ξανά, έκανε και πάλι το ίδιο τελετουργικό και έφυγε. Συνέχισε να επαναλαμβάνει το ίδιο τελετουργικό επί 70 χρόνια. Παρέμεινε ανώνυμος και ονομάστηκε "Poe Toaster" (Ο κάνων πρόποση στον Πόε). Ο άγνωστος δεν αποκαλύφθηκε ποτέ αλλά το λίγο κοινό που συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο στον τάφο, ξέροντας τι συνέβαινε, τον παρατηρούσε. Αν και πολλοί προσπάθησαν να τον ταυτοποιήσουν, εκείνος -ή εκείνη- κατάφερνε να διαφύγει πριν φωτογραφηθεί.

Η μοναδική φωτογραφία του Poe Toaster το 1990 από το περιοδικό Life

Υπάρχει μόνο μία, σκοτεινή αλλά πραγματική φωτογραφία του Poe Toaster, που τραβήχτηκε το 1990 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life. Έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες για την ταυτότητα του μυστηριώδους θαυμαστή, αλλά κανείς δεν βρήκε κάτι συγκεκριμένο. Ο ίδιος μάλιστα απέκτησε τους δικούς του θαυμαστές.

Όπως γράφει ο Kat Eschner του Smithsonian, από το 1977, ανάμεσα στο πλήθος που συγκεντρωνόταν στον τάφο του Πόε για να γιορτάσει τα γενέθλιά του, ήταν και ο πρώην επιμελητής της οικίας του ποιητή, ο Jeff Jerome. Με τα χρόνια, έγινε ο φύλακας των σημειώσεων που άφηνε ο Toaster. Ο ίδιος ο Jerome έγινε ένας από τους θαυμαστές του και κάθε χρόνο περίμενε με ανυπομονησία το σημείωμα.

Το 1999, το σημείωμα του Toaster έγραφε, "η φλόγα έχει μεταπηδήσει". Και ο Toaster πέθανε. Πιστεύεται ότι πέρασε την παράδοση στους γιους του ή σε κάποιον άλλο θαυμαστή, αλλά μάλλον οι γιοι του δεν πήραν ποτέ την παράδοση στα σοβαρά, τόσο όσο ο πατέρας τους. Κάποιες φορές ο Toaster εμφανίστηκε με απλά ρούχα. Άλλες, άφηνε σημειώματα που ήταν τελείως εκτός στόχου.

Κονιάκ και τριαντάφυλλα στον τάφο το Πόε (πριν το 1875) στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πιθανός από κάποιον μιμητή

Η Edgar Allan Poe Society έγραψε κάποτε ότι το κονιάκ δεν αναφέρθηκε ποτέ σε κανένα από τα έργα του συγγραφέα. Ως εκ τούτου, όλοι μπλέχτηκαν περισσότερο με την επιλογή του Toaster. Κάποιοι έδωσαν την απλούστατη εξήγηση ότι ίσως απλά άρεσε στον άγνωστο. Τον Ιανουάριο του 2009, στα 200α γενέθλια του Πόε, ο Toaster δεν εμφανίστηκε. Για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, δεν έγινε πρόποση στον τάφο του Πόε. Δεν υπήρξε κανένα σημείωμα. Όλοι ήταν απογοητευμένοι.

Το 2016 όμως, ο Toaster επέστρεψε. Η ιστορική κοινωνία του Μέριλαντ ανέστησε την παράδοση. Η κοινωνία επέλεξε κάποιον να εμφανιστεί το πρωί στο νεκροταφείο και να εκτελέσει το περίφημο τελετουργικό. Ωστόσο, παρόλο που ο νέος Toaster ήταν ντυμένος όπως ο πρώτος και έκανε το ίδιο τελετουργικό, έλειπε το μυστήριο. Ο νέος Toaster δεν ήταν ανώνυμος και η εκδήλωση ήταν μια δημόσια γιορτή.

Ο σημερινός τάφος του Πόε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου