Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Η ασυνήθιστη κηδεία του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, του δολοφόνου του JFK


Ο διευθυντής του γραφείου κηδειών Miller Funeral Home ήταν κάποιος Paul Groody. Είχε πει στους ανθρώπους που άνοιγαν έναν τάφο ότι εκεί θα κηδεύονταν κάποιος William Bobo. Ο Bobo, ένας γέρος καουμπόι από την περιοχή Fort Worth, είχε πεθάνει στα 75 του.



Όταν ο Groody κανόνισε για τα λουλούδια της κηδείας, ζήτησε να γράψουν για τον "Bobo".

Όταν ο Groody διάλεξε ένα καφέ κουστούμι για τον θανόντα και τον ετοίμασε για την κηδεία, οι δημοσιογράφοι που είχαν μαζευτεί, τον ρώτησαν ποιος κηδεύονταν. "Ο Bobo", απάντησε ο Groody.

Ο Groody όμως έλεγε ψέμματα. Το κουστούμι δεν ήταν για τον Bobo. Ολυτε τα λουλούδια, ούτε ο τάφος, ούτε οι οκτώ αστυνομικοί και τα δύο σκυλιά φύλακες, που είχαν συνοδεύσει τον Groody στο νοσοκομείο Parkland Memorial στις 24 Νοεμβρίου για να πάρει το πιο διάσημο πτώμα της χώρας.

Όλα αυτά ήταν για την κηδεία του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, του ανθρώπου που είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου του 1963. Ο ίδιος ο Όσβαλντ είχε δολοφονηθεί στις 24 Νοεμβρίου και θα κηδεύονταν την επόμενη ημέρα.

Η στιγμή της δολοφονίας του Όσβαλντ από το Τζακ Ρούμπι - πηγή

Η ιστορία είναι γνωστή. Κρυμμένος πίσω από ένα παράθυρο στο Texas School Book Depository, ο φερόμενος ως κομμουνιστής Όσβαλντ παρακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή του Κένεντι στο Ντάλας, πυροβόλησε τρεις βολές και πέτυχε τον πρόεδρο στο κεφάλι. Συνελήφθη, φυλακίστηκε και πυροβολήθηκε από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κλαμπ, Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελούσε υπό κράτηση. Στο νοσοκομείο Parkland Memorial -εκεί που είχαν μεταφέρει και τον Κένεντι- ανακοινώθηκε ότι ο Όσβαλντ ήταν νεκρός, 105 λεπτά αφότου δέχτηκε τον πυροβολισμό.

Το πτώμα του αποτέλεσε μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το FBI και τους τοπικούς αξιωματούχους. Ο Όσβαλντ ήταν -προφανώς- στόχος, ενώ ζούσε. Όντας νεκρός, οι αρχές ανησυχούσαν ότι μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους που θα ήθελαν να ατιμάσουν τον νεκρό.

Η αστυνομία τηλεφώνησε στον Groody, ο οποίος ήταν σε μια κηδεία στο Fort Worth. Ο ίδιος πήρε το πτώμα του Όσβαλντ στη μέση της νύχτας τις 24ης Νοεμβρίου και κανόνισε να γίνει η κηδεία του την επόμενη μέρα, όταν, η μητέρα, η χήρα, ο αδελφός του Όσβαλντ και τα δύο παιδιά του θα μπορούσαν να παρευρεθούν. Αλλά υπήρχαν κάποια προβλήματα...

Το πρώτο πρόβλημα ήταν το να βρεθεί κάποιος να κάνει την κηδεία. Κανείς κληρικός δεν ήταν πρόθυμος και ήταν όλοι θυμωμένοι με τον άνθρωπο που έριξε τη χώρα σε πένθος. Αρχικά, συμφώνησαν δυο Λουθηρανικοί ιερείς, αλλά τελικά αποσύρθηκαν και αυτοί όταν ο Groody ανέφερε ότι η κηδεία θα γινόταν σε ανοικτό χώρο.

Όταν εμφανίστηκε η οικογένεια του Όσβαλντ για την κηδεία στις 4 μ.μ., ο Groody ήρθε αντιμέτωπος με ένα άλλο ζήτημα. Εκτός από την αστυνομία και την οικογένεια του νεκρού, δεν είχε εμφανιστεί κανένας άλλος. Δεν υπήρχαν φίλοι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως νεκροπομποί. Έτσι ο Groody στράφηκε στους εκπρόσωπους του Τύπου. Δεκάδες δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί στην κηδεία του δολοφόνου του Κένεντι.

Η οικογένεια του Όσβλαντ στην κηδεία του - πηγή

Ο Groody πλησίασε τον Preston McGraw, έναν τοπικό δημοσιογράφο με τον οποίο είχε πάρε-δώσε. Ο McGraw συμφώνησε να βοηθήσει στη μεταφορά του φέρετρου. Ο Michael Cochran, ένας ανταποκριτής του Associated Press, είδε τον McGraw και αισθάνθηκε υποχρεωμένος να τον συνοδεύσει (αφού αρχικά αρνήθηκε να βοηθήσει). Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Jack Moseley, κράτησε για λίγο το φέρετρο, πριν αποχωρήσει. Δεν άντεχε τον Όσβαλντ, ακόμα κι αν ήταν να τον μεταφέρει στον τάφο του.

Τελικά, τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι μετακίνησαν τον νεκρό. Όταν το φέρετρο αφέθηκε δίπλα στον ανοιγμένο τάφο, ο αιδεσιμότατος Louis Saunders, ο μόνος άνθρωπος που θέλησε να κάνει την κηδεία, είπε λίγα λόγια.

"Η κα Όσβαλντ μου είπε ότι ο γιος της, ο Λη Χάρβεϊ, ήταν καλό παιδί και ότι τον αγαπούσε. Σήμερα, Κύριε, παραδίδουμε το πνεύμα του στη Θεϊκή φροντίδα Σου".

Αυτό ήταν όλο.

Το φέρετρο του Όσβαλντ ανοίχτηκε για μια τελευταία φορά, ώστε η οικογένεια να αποτίσει τα σέβη της. Έπειτα, κατέβασαν το φέρετρο στον τάφο.

Όμως, δε θα παρέμενε εκεί.

Η πλάκα στον τάφο του Όσβαλντ - πηγή

Οι αρχές αποδείχτηκαν σωστές που ανησυχούσαν για το σώμα του Όσβαλντ. Στην τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του Κένεντι, το 1967, κλέφτες έκλεψαν την ταφόπλακα του Όσβαλντ από το νεκροταφείο του Rose Hill. Όταν η ταφόπλακα βρέθηκε, η μητέρα του νεκρού, Marguerite, την αντικατέστησε με μια απλή πλάκα και κράτησε την αρχική στο σπίτι της.

Όταν η Marguerite πέθανε το 1981, θάφτηκε δίπλα στον γιο της. Την ίδια χρονιά, το σώμα του Όσβλαντ εκταφιάστηκε ώστε να πάψουν οι θεωρίες συνωμοσίας που ανέφεραν ότι ίσως να μην ήταν ο ίδιος θαμμένος εκεί αλλά κάποιος ή άλλος ή και κανένας. Όταν λύθηκε και αυτό το θέμα, ο νεκρός ξαναθάφτηκε.

Επειδή το φέρετρο είχε υποστεί ζημιές από το νερό, το γραφείο που είχε αναλάβει την κηδεία, είπε στον αδελφό του νεκρού, Robert, ότι θα τον έβαζαν σε ένα νέο φέρετρο. Ο Robert συμφώνησε, υποθέτοντας ότι το παλιό θα καταστρέφονταν.

Το πρώτο φέρετρο του Όσβαλντ - πηγή

Όμως, δεν καταστράφηκε. Μη γνωρίζοντάς το ο Robert, το γραφείο έβγαλε το φέρετρο σε δημοπρασία το 2010. Το 2015, ένας δικαστής έκρινε ότι το γραφείο όφειλε στον Robert 87.468 δολάρια και έπρεπε να επιστρέψει το φέρετρο στην οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας του, όταν ο Cochran μιλούσε για το αν θα βοηθήσει τον Groody, κάποιος δημοσιογράφος, ο Jerry Flemmons, στράφηκε σ' αυτόν και είπε, "Cochran, αν είναι να γράψουμε μια ιστορία για την ταφή του Όσβαλντ, θα πρέπει να θάψουμε τον μπάσταρδο εμείς".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου