Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Οι φωτιές στην αγγλική πόλη Λιους προς τιμή της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας και του Γκάι Φοκς


Σε αυτό το ετήσιο φεστιβάλ στην "παγκόσμια πρωτεύουσα της φωτιάς" συμμετέχουν τόσο η εκκλησία όσο και η πολιτεία.



Κάθε 5η του Νοεμβρίου (ή 4 αν η 5 πέφτει Κυριακή), στη μικρή πόλη του Λιους στην κομητεία του Ανατολικού Σάσσεξ, διοργανώνεται ένα φεστιβάλ, το Lewes Bonfire, ο πιο τρελός εορτασμός σε όλη την Αγγλία της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας του Γκάι Φοκς, ο οποίος αποτελεί και θρησκευτικός εορτασμός.



Τιμώντας, όχι μόνο την αποτυχημένη δολοφονία του βασιλιά Ιάκωβου Α' της Αγγλίας, την γνωστή Συνωμοσία της Πυρίτιδας, αλλά και τους θανάτους 17 μαρτύρων της πόλης που πέθαναν υπερασπιζόμενοι την πίστη τους, το φεστιβάλ δέχεται πάνω από 30.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Και όπως είναι φυσικό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει φωτιές. Πολλές φωτιές!

Κάπως πρέπει να προστατευθούν οι περιουσίες από τα πυροτεχνήματα

Οι συμμετέχοντες στριμώχνονται στα στενά δρομάκια της μικρής πόλης και ακολουθούν τις πομπές που διοργανώνουν έξι Σύλλογοι της Φωτιάς. Οι σύλλογοι συμμετέχουν χωρισμένοι σε "τάξεις". Υπάρχουν οι "πρωτοπόροι" (Pioneers) που είναι ντυμένοι με το στυλ των Τυδώρ, των μοναχών, των κουρσάρων και των Βίκινγκ. Ακολουθούνται από τους "Λαθρέμπορους" (Smugglers), που φορούν ριγέ. Κάθε σύλλογος κάνει πολλές πομπές και όλες συναντώνται σε ένα σημείο το βράδυ, στην "ενωμένη μεγάλη πομπή", προτού ξεκινήσουν, ο καθένας για το δικό του μέρος όπου θα βάλει την φωτιά, αλλά και τα πυροτεχνήματα. Κάθε ομάδα κατασκευάζει κάθε χρόνο ένα κολοσσιαίο άρμα -γνωστό στο Λιουις ως "tableau" ή "tab"-, που το σέρνουν από την πόλη στο μέρος της φωτιάς. Τα άρματα απεικονίζουν συνήθως κάποια προσωπικότητα της χρονιάς σαν αποκρουστική αλλά και κωμική καρικατούρα, και συνήθως στοχεύουν σε πολιτικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, στις φωτιές υπάρχουν και τεράστιοι σταυροί, για το θρησκευτικό κομμάτι του φεστιβάλ.



Το φεστιβάλ είναι αγαπητό στην πόλη, αλλά και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, είναι επικίνδυνο για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα. Μόνο το 2013, αναφέρθηκαν 14 συλλήψεις συμμετεχόντων που το παράκαναν με το αλκοόλ, αλλά και περίπου 86 τραυματίες.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου