Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο Πύργος της Chia, εκεί που έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Παζολίνι


Ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι ερωτεύτηκε αυτόν τον μοναχικό πύργο του 13ου αιώνα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πιο διάσημης ταινίας του.



Ο μοναχικός πύργος του χωριού Chia (Torre di Chia) υψώνεται ανάμεσα στα δάση και τους καταρράκτες του Fosso Castello στην επαρχεία του Βιτέρμπο, τη γη των αρχαίων Ετρούσκων. Σε αυτόν τον πύργο ο Ιταλός σκηνοθέτης, ποιητής και συγγραφέας Πιερ Πάολο Παζολίνι πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και γύρισε μια σκηνή της πιο διάσημης ταινίας του, "Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο".

Πιερ Πάολο Παζολίνι - πηγή

Την άνοιξη του 1964, ο Παζολίνι ερεύνησε την περιοχή ψάχνοντας μέρη γι' αυτό που μετά θα θεωρούνταν η καλύτερη ταινία του, μια επανάληψη της βιβλικής ιστορίας του Ιησού. Ανακάλυψε το μικροσκοπικό χωριό Chia και τον μελαγχολικό πύργο κοντά στο Fosso Castello και αποφάσισε ότι ήταν το ιδανικό μέρος για να γυρίσει τις σκηνές της βάπτισης του Ιησού στον ποταμό Ιορδάνη. Ο Παζολίνι ερωτεύτηκε την περιοχή, γράφοντας ότι ήταν το πιο όμορφο τοπίο στον κόσμο.


Αρκετά χρόνια αργότερα, τα όνειρά του θα γινόταν πραγματικότητα καθώς αγόρασε τον πύργο, τον αποκατέστησε και έχτισε ένα μικρό σπίτι στους πρόποδές του. Το χωριό Chia έγινε το μέρος όπου αποχώρησε και η πηγή της έμπνευσής του. Ο πύργος ήταν το καταφύγιο όπου εργάστηκε πάνω στο τελευταίο μυθιστόρημά του, το Petrolio. Δυστυχώς, δε ολοκλήρωσε ποτέ το χειρόγραφο, καθώς βρέθηκε νεκρός τη νύχτα μεταξύ της 1ης και 2ας Νοεμβρίου του 1975, στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη, σε μια θέση χαρακτηριστική των μυθιστορημάτων του. Ο θάνατός του ήταν πολιτική δολοφονία, πιθανώς από φασίστες που ενοχλήθηκαν από την τελευταία του αντιφασιστική ταινία Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα.


Ο πύργος του 13ου αιώνα χτίστηκε αρχικά ως παρατηρητήριο, μέρος ενός φρουρίου που βρίσκεται πιο ψηλά, πάνω σε αρχαίες ετρουσκικές δομές. Πριν ο πύργος περάσει στα χέρια του Παζολίνι, ήταν ιδιοκτησία αρκετών από τις πιο ισχυρές οικογένειες του Βιτέρμπο και της Ρώμης. Το παλιό χωριό Chia είναι πλέον εγκαταλελειμμένο. Κάτω από τον πύργο, υπάρχουν ερείπια παλιών νερόμυλων και σπιτιών.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου