Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Το Προεδρικό Πάρκο στην πρωτεύουσα του Καζακστάν


Στην καρδιά της πρωτεύουσας του Καζακστάν, Αστανά, βρίσκεται το Προεδρικό Πάρκο, μια τεράστια έκταση μπροστά από το Προεδρικό Παλάτι Ακ Ορντά. Όλο το πάρκο έχει έκταση 242.811 τετ. μέτρα και έχει συμβολικό χαρακτήρα.





Επίκεντρο του πάρκου είναι ένα συντριβάνι που -όταν κάποιος το δει από ψηλά- έχει το σχήμα πουλιού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το Samruk, ένα μυθικό πλάσμα που συμβολίζει τη ζωή και την ελευθερία. Κάθε πρωί, το γρανιτένιο συντριβάνι είναι άδειο και σχηματίζει μια πλατεία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεμίζει με νερό το οποίο χύνεται σαν ποτάμι.

Το συντριβάνι οδηγεί στο Παλάτι της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης. Από όταν άνοιξε το 2006, η ύψους σχεδόν 77 μέτρων πυραμίδα έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο της πόλης.



Το Παλάτι, από γρανίτη που στην κορυφή του έχει βιτρό με διακοσμητικά μοτίβα, κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί το τριετές συνέδριο των ηγετών των παγκόσμιων και παραδοσιακών θρησκειών στην Αστανά. Το συνέδριο συγκεντρώνει θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες απ' όλο τον κόσμο για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και πώς να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό. Διαθέτει όπερα, μουσείο πολιτισμού, βιβλιοθήκη και ερευνητικό κέντρο.


Ακριβώς στην άλλη πλευρά του σιντριβανιού, απέναντι από τον ποταμό Ισίμ, βρίσκεται το Προεδρικό Μέγαρο. Ο μπλε και χρυσός θόλος του αντανακλά τα χρώματα της σημαίας του Καζακστάν. Στην κορυφή του θόλου υπάρχει ένας χρυσός ήλιος και ένας αετός που πετάει από κάτω του. Αν και δεν είναι η προεδρική κατοικία, το Προεδρικό Μέγαρο είναι το επίσημο διοικητικό κτίριο του πρόεδρου του Καζακστάν και του προσωπικό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου