Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ένας προηγμένος πολιτισμός ίσως κυριάρχησε πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Γη


Αυτό αναφέρει η Silurian Hypothesis.



Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν κάποιο ζώο μπορέσει να εξελιχθεί και να αναπτύξει νοημοσύνη στο επίπεδο του ανθρώπου, πολύ καιρό αφότου θα έχουν χαθεί οι άνθρωποι από αυτόν τον πλανήτη; Ίσως 70 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, μερικά κουνάβια συγκεντρωθούν μπροστά στο όρος Ράσμορ, να ανάψουν φωτιά με τους αντίχειρές τους και να αναρωτηθούν "τι πλάσματα ήταν αυτά που σκάλισαν αυτό το βουνό;" (ίσως βέβαια, τότε να μην υπάρχει ούτε το Ράσμορ...). Ή, έχετε σκεφτεί αν εμείς είμαστε αυτά τα κουνάβια; Με άλλα λόγια, αν ένα τεχνολογικά προηγμένο είδος κυριαρχούσε στον πλανήτη μας την εποχή των δεινοσαύρων, θα είχαμε κάποια ένδειξη της ύπαρξής του; Και αν όχι, τότε πώς ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη;

Ο γη πριν από το χρόνο
Το 2018, ο Adam Frank, ένας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και ο Gavin Schmidt, διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard της NASA, έθεσαν την Silurian Hypothesis. Η Υπόθεση ασχολείται με τη δυνατότητα ενός προηγμένου πολιτισμού που ίσως να υπήρξε στη Γη, πριν από εκατομμύρια χρόνια, και των μέσων με τα οποία μπορεί να εντοπιστεί η ύπαρξή του. Η Υπόθεση ονομάστηκε από τον Schmidt και πήρε το όνομά της από ένα επεισόδιο του Doctor Who το 1970 στο οποίο παρουσιάζονταν μερικά έξυπνα ερπετά. Βασικά, η Υπόθεση αναφέρει ότι τα ανθρώπινα όντα μπορεί να μην είναι οι πρώτες έξυπνες μορφές ζωής που έχουν εξελιχθεί σ' αυτόν τον πλανήτη και ότι αν υπήρχαν πρόδρομοι πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, σχεδόν όλα τα σημάδια τους θα είχαν χαθεί μέχρι τώρα. Οι δύο επιστήμονες δεν πιστεύουν πραγματικά ότι υπήρχε ένας τέτοιος αρχαίος πολιτισμός. Αντ' αυτού, στόχος τους είναι να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να βρούμε σημάδια αρχαίων πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.

Ίσως φαίνεται προφανές ότι βλέπουμε τα σημάδια ενός τέτοιου πολιτισμού -στην τελική, υπήρχαν δεινόσαυροι πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και το ξέρουμε γιατί βρήκαμε τα απολιθώματα τους. Αλλά οι δεινόσαυροι υπήρχαν για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό επειδή δεν πρόκειται μόνο για το πόσο παλιά θα ήταν τα απομεινάρια αυτού του υποθετικού πολιτισμού, ούτε για το πόσο διαδεδομένος ίσως ήταν. Είναι επίσης σχετικό με το πόσο καιρό υπήρχε. Η ανθρωπότητα έχει εξαπλωθεί σ' ολόκληρο τον κόσμο σε ένα αξιοσημείωτα σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 100.000 χρόνια. Αν έκανε το ίδιο ένα άλλο είδος, τότε οι πιθανότητες που έχουμε να το εντοπίσουμε θα ήταν πολύ μικρότερο.

Εν ολίγοις, οι Frank και Schmidt έχουν σκοπό να βρουν μεθόδους εντοπισμού πολιτισμών σε βάθος χρόνου.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου