Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Η αληθινή ιστορία της ταινίας Green Book


Ήταν λίγο μετά το σούρουπο εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου του 1963 όταν το Don Shirley Trio ανέβηκε στη σκηνή της πόλης Manitowoc στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Όπως έγραψε μια τοπική εφημερίδα, το πρόγραμμα ήταν "εξαιρετικό και άρεσε στο πλήθος". Αλλά ο διάσημος επικεφαλής του τρίου και πιανίστας, Don Shirley, ήταν μαύρος και ήξερε ότι η υποδοχή δεν ήταν τόσο απλό πράγμα. Μια πινακίδα μίσους βρισκόταν στα όρια της πόλης του Manitowoc. "Ν*****, ο ήλιος δε θα πέσει πάνω σας στην πόλη μας".



Όταν αργότερα εκείνη τη χρονιά το τρίο ξεκίνησε μια περιοδεία, ο Shirley προσέλαβε έναν λευκό οδηγό, τον Ιταλοαμερικανό Tony Lip, που θα μπορούσε να χειριστεί τυχόν προβλήματα που θα προέκυπταν στις πόλεις του Βορρά και στον Νότο της εποχής των Νόμων του Jim Crow, των πολιτειακών και τοπικών νόμων που επέβαλλαν τον φυλετικό διαχωρισμό στις πολιτείες του Νότου των ΗΠΑ. "Ο πατέρας μου είπε ότι σχεδόν καθημερινά τους σταματούσαν, επειδή ένας λευκός οδηγούσε για έναν μαύρο", ανέφερε ο γιος του Lip, Nick Vallelonga, ο οποίος έγραψε γι' αυτό το ταξίδι στο Green Book.

Ο Vallelonga ήταν 5 χρονών όταν ο πατέρας του ξεκίνησε την περιοδεία με τον πιανίστα. Όταν γύρισαν μετά από ένα χρόνο, ο Shirley πήγε στην Ευρώπη και ο Lip έγινε ηθοποιός αλλά παρέμειναν φίλοι. Ως παιδί, ο Vallelonga επισκέφθηκε τον Shirley στο στούντιο του στο Μανχάταν και άκουσε τις ιστορίες από το ταξίδι. "Μια μέρα θα κάνω μια ταινία γι' αυτό το ταξίδι", είπε τότε. Στα 20 του, όντας ηθοποιός και περιστασιακά σεναριογράφος, πήρε συνέντευξη από τον πατέρα του και τον Shirley για το πώς οι δύο άνδρες, με έντονα διαφορετικό υπόβαθρο, αντιμετώπισαν τον ρατσισμό που συνάντησαν. Ο Shirley δήλωσε ότι ήθελε η ιστορία να βγει μετά το θάνατό του.

Και οι δύο άνδρες πέθαναν το 2013 και αυτές οι συνομιλίες, μαζί με τα γράμματα που έγραφε ο Lip προς τη σύζυγό του, αποτελούν τη βάση του Green Book, στο οποίο παίζουν οι Μαχερσάλα Αλί ως Shirley και ο Βίγκο Μόρτενσεν ως Lip. Ο τίτλος είναι μια αναφορά στο The Negro Motorist Green Book, έναν ταξιδιωτικό οδηγό για τους Αφροαμερικανούς που δημοσιεύθηκε από το 1936 έως το 1967 και ο οποίος υποσχόταν "διακοπές χωρίς ενοχλήσεις".

Ο Lip "ήταν προϊόν της εποχής του. ΟΙ Ιταλοί ζούσαν με τους Ιταλούς, οι Ιρλανδοί με τους Ιρλανδούς, οι Αφροαμερικανοί με τους Αφροαμερικανούς", δήλωσε ο Vallelonga. Το ταξίδι "άνοιξε τα μάτια του πατέρα μου... και τότε άλλαξε τον τρόπο που συμπεριφερόταν στον κόσμο".

από: smithsonianmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου