Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Τα πέτρινα αετώματα του Άμστερνταμ


Τις ημέρες πριν εμφανιστούν οι αριθμοί στις οδούς, αυτές οι πολύχρωμες πινακίδες έδιναν στοιχεία για τα διάφορα κτήρια.




Οι πολύχρωμες πινακίδες είναι διάσπαρτες στο Άμστερνταμ. Αν κανείς προσέξει, θα δει ενδιαφέρουσες εικόνες και θα μάθει περισσότερα για τα διάφορα σπίτια και τις επιχειρήσεις που κοσμούν τους τοίχους τους απ' ό,τι θα μπορούσε να μάθει διαβάζοντας έναν απλό αριθμό μιας διεύθυνσης.



Αυτές οι πέτρες -gevelstenen στα ολλανδικά- αρχικά εξυπηρετούσαν έναν πρακτικό σκοπό. Τις ημέρες πριν κάνουν την εμφάνισή τους αριθμοί στους δρόμους και ο πληθυσμός μάθει ανάγνωση, οι πινακίδες παρουσίαζαν εικόνες για να αναπαριστούν το όνομα ενός ιδιοκτήτη κάποιου σπιτιού ή το σκοπό μιας επιχείρησης.



Οι πολύχρωμες πλάκες είχαν διάφορα στυλ. Μερικές ήταν αρκετά απλές. Για παράδειγμα, σε μια πέτρινη πέτρα που απεικονίζεται ένας άνθρωπος που είχε το χέρι του στο στόμα κάποιου άλλου σήμανε ότι εκεί ήταν κάποιος οδοντίατρος. Άλλες ήταν πιο ευφάνταστες και, μερικές φορές, ακόμη και αστείες. Αρκετές από τις πέτρες είχαν θρησκευτικά υπονοούμενα που δήλωναν την πίστη του ιδιοκτήτη σπιτιού.



Όταν πλέον, τον 19ο αιώνα, εμφανίστηκαν οι αριθμοί, οι πέτρες έχασαν τους πρακτικούς τους σκοπούς. Όμως, η παράδοσή τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες από αυτές τις πλάκες σε ολόκληρο το Άμστερνταμ, ενώ προστίθενται και νέες, δημιουργώντας ένα μείγμα νέων και παλιών πινακίδων.



Οι πινακίδες αν και βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την πόλη, ορισμένες από αυτές έχουν συλλεχθεί και εκτίθενται στους εξωτερικούς τοίχους του Μουσείου του Άμστερνταμ.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου