Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η πραγματική ιστορία πίσω από το ηχητικό εφέ του ψιθύρου του Friday the 13th

Ο Κεν Κιρζίνγκερ ως Jason Voorhees στο Freddy vs. Jason του 2003 - πηγή

Μερικές φορές το απλό είναι και το καλύτερο.



Το τραγούδι των τίτλων του Jaws είχε μόνο δύο νότες. Ομοίως, το Friday the 13th χρησιμοποίησε δύο συλλαβές για να γίνει γνωστή η παρουσία του δολοφόνου.

Η τρόπος γραφής αυτών των δύο συλλαβών έχει γίνει ζήτημα στις ταινίες του franchise. Οι περισσότεροι, εδώ και χρόνια, το επαναλαμβάνουν ως "ch ch ch, ah ah ah". Ωστόσο, ο συνθέτης της μουσικής της ταινίας, Χάρρυ Μανφρεντίνι, έχει λύσει το θέμα σε προηγούμενες συνεντεύξεις. Το 2015, είπε στο Gun Media ότι οι ήχοι είναι στην πραγματικότητα "ki" και "ma".



Εμπνευσμένος από τα βαριά, πολωνικά σύμφωνα που μελετούσε εκείνη την περίοδο, ο Μανφρεντίνι αποφάσισε να μειώσει τις λέξεις "kill" (σκοτώνω) και "mommy" (μαμά) σε δύο συλλαβές. Αυτές οι δύο λέξεις ηχογραφήθηκαν σε μια σκηνή στην αρχική ταινία του 1980 στην οποία η Pamela Voorhees, που την υποδύεται η Μπέτσι Πάλμερ, λέει "Kill her, mommy!" (Σκότωσέ την, μαμά!) με τη φωνή του Jason. Ο Μανφρεντίνι δήλωσε ότι η σκηνή έκανε εικόνα το ότι άκουγε φωνές ανά πάσα στιγμή.

Ο Μανφρεντίνι, για να δημιουργήσει το ηχητικό εφέ, ψιθύρισε τις δύο συλλαβές σε ένα μικρόφωνο και έπειτα τις έριξε σε μια μηχανή Echoplex. Η αντήχηση παραμόρφωσε τους ήχους. Ίσως γι' αυτό οι θεατές ακούν διαφορετικά τις συλλαβές. Οι συλλαβές "ki" και "ma" επιβεβαιώθηκαν ξανά το 2017 όταν εμφανίστηκαν σε μια σκηνή του παιχνιδιού Friday the 13th: The Game.

Ίσως, γνωρίζοντας τι ακριβώς ακούγεται στο εφέ, προσδώσει περισσότερο στην ταινία.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου