Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Ευρωπαϊκά δέντρα με ενδιαφέρουσες ιστορίες


Η Environmental Partnership Association (EPA) αναζητούσε ψήφους από το κοινό για να επιλέξει τον νικητή του διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Δέντρο της Χρονιάς (European Tree of the Year) 2019.



Κάθε χρόνο, οι συμμετέχουσες χώρες επιλέγουν ένα δέντρο που θα συμμετάσχει μέσω εθνικής δημοσκόπησης, από την οποία επιλέγεται ένας πανευρωπαϊκός νικητής μέσω ηλεκτρονικής δημοσκόπησης που διαρκεί όλο τον Φεβρουάριο. Ο νικητής ανακοινώνεται σε τελετή απονομής βραβείων στα τέλη Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από το 2011 και εμπνεύστηκε από ένα παρόμοιο διαγωνισμό που διοργανώνεται στην Τσεχία από το τσεχικό ίδρυμα περιβάλλοντος εδώ και πολλά χρόνια.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 15 δέντρα από πολλές χώρες.

Φιλύρα του Gubec, Κροατία (φωτογραφία πάνω)
Αυτή η αρχαία φιλύρα είναι μάρτυρας της μεγάλης εξέγερσης των αγροτών που έλαβε χώρα το 1573. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Matija Gubec συγκέντρωσε τους οπαδούς του κάτω από τη φυλλωσιά του δέντρου και τους οδήγησε σε μια μάχη για τα δικαιώματα της τάξης τους. Λόγω της ηλικίας και της ιστορικής σημασίας της, το δέντρο θεωρείται προστατευόμενο φυσικό μνημείο.


Μοσχολεμονιά της Ελευθερίας, Τσεχία


Όταν ιδρύθηκε η Τσεχοσλοβακία το 1918, ο κόσμος στο Velké Opatovice φυτεύτηκαν 16 φιλύρες της Ελευθερίας ως σύμβολα της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από αυτά ήταν στην πόλη Zádvoří. Φυτεύθηκε από τον ντόπιο πατριώτη και ειρηνιστή Jan Pospíšil όταν επέστρεψε από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μοναδικό δέντρο που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα είναι το συγκεκριμένο, στο μέσο μιας ένωσης πέντε δρόμων. Τόσο ο Γερμανός όσο και ο Κόκκινος Στρατός πέρασαν γύρω από το δέντρο στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο έγινε σύμβολο ελευθερίας και αντοχής της Τσεχίας.


Μοσχολεμονιά του κάστρου Raudonė, Λιθουανία


Αυτό το δέντρο βρίσκεται κοντά στο κάστρο της πόλης Raudonė. Μεταξύ των δύο κορμών της υπάρχει μια μεταλλική ράβδος σε ύψος περίπου 3 μέτρων. Σύμφωνα με τον θρύλο, επτά δουλοπάροικοι δέθηκαν στη ράβδο και τους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου και έτσι το δέντρο χωρίστηκε σε επτά κορμούς από τον πόνο του. Ο κορμός του δέντρου αναπτύσσεται σε αρκετούς κορμούς που χωρίζονται σε δύο ή περισσότερα μέρη. Τα κλαδιά είναι σαν τα χέρια των βασανισμένων ανθρώπων και φτάνουν τα 30 μέτρα ύψος.


Βελανιδιά, Μπρέντα, Ολλανδία


Όταν κατασκευάστηκε ο αυτοκινητόδρομος A58 το 1986, χρειάστηκε να κοπούν πολλές βελανιδιές στο κτήμα Anneville. Αυτή η βελανιδιά, στην διαχωριστική νησίδα, ήταν η μόνη που έμεινε όρθια και έγινε ορόσημο για πολλούς οδηγούς στο ταξίδι τους μιας και είναι κοντά στα βελγικά σύνορα.


Το δέντρο που γονατίζει, Krasnystaw, Πολωνία


Πριν από μερικά χρόνια, αυτό το δέντρο που "γονατίζει" αναγνωρίστηκε ως "άσχημο και παραμορφωμένο" για την υλοτομία. Αυτό έσωσε το δέντρο. Σήμερα, είναι δημοφιλές στους φωτογράφους, στα παιδιά για παιχνίδι, καθώς και ένα κοινό θέμα σε έργα τέχνης. Η μορφή του δέντρου που πέφτει στο έδαφος, σαν να σπάει, και στη συνέχεια σηκώνεται και πάλι προς τον ήλιο, συμβολίζει την αποφασιστικότητα στην επιδίωξη ενός στόχου, καθώς και την ελπίδα ότι δεν παραιτείται.


Το πουλί δέντρο, Ghisonaccia, Γαλλία


Μοιάζει με το περίγραμμα ενός αρπακτικού πουλιού που ανοίγει τα φτερά του. Το ασυνήθιστο σχήμα του κορμού αυτής της φελλοφόρου βελανιδιάς της Κορσικής θεωρείται ότι προκλήθηκε από πυρκαγιά, όπως φαίνεται από την πυρωμένη καρδιά του. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όταν κάποιος πλησιάζει τα φτερά του, έχει ένα αυξανόμενο αίσθημα προστασίας, το οποίο μυστηριωδώς χάνεται όταν απομακρύνεται.


Αριά, Monte Barbeiro, Πορτογαλία


Αυτή η αριά επιλέχθηκε από τους Πορτογάλους για το τεράστιο φύλλωμά του που προσφέρει ευπρόσδεκτη σκιά το καλοκαίρι. Το δέντρο είναι 150 ετών και έχει διάμετρο 23 μέτρα.


Το δέντρο της Nellie, Λιντς, Αγγλία


Σχεδόν πριν από 100 χρόνια, ο Vic Stead πήγαινε στο κοντινό χωριό για να επισκεφτεί τη Nellie, την κοπέλα που φλέρταρε. Μια μέρα, βρήκε τρία δενδρύλλια οξιάς στο δρόμο του και μπόλιασε το ένα μεταξύ των άλλων δύο για να σχηματίσει το γράμμα "N", σε μια προσπάθεια να κερδίσει την αγαπημένη του. Ο Vic και η Nellie παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια, και παρόλο που και οι δύο δεν υπάρχουν πλέον, το δέντρο της Nellie, γνωστό και ως Δέντρο της Αγάπης, υπάρχει. Ακόμα και σήμερα είναι δημοφιλές στους εραστές και είναι κλασικό μέρος όπου γίνονται προτάσεις γάμων.


Ο πλάτανος του Câmpeni, Ρουμανία


Ο πλάτανος του Câmpeni, στα όρη Apuseni, σημαδεύτηκε για την υλοτομία. Αλλά η κοινότητα ενώθηκε γύρω από το δέντρο και αγωνίστηκε για να το σώσει, μετατρέποντάς το σε σύμβολο αγάπης για τη φύση και την ενότητα για την κοινότητα. Προς τιμήν της εκατονταετηρίδας της Ρουμανίας, στο δέντρο απονεμήθηκε ο τίτλος "Ρουμανικό δέντρο της χρονιάς".


Η βελανιδιά Abramtsevo, Μόσχα


Η βελανιδιά μεγαλώνει στον προστατευμένο χώρο του Κρατικού Μουσείου Αμπράμτσεβο, Ιστορίας, Τέχνης και Λογοτεχνίας, στην περιφέρεια της Μόσχας. Είναι ηλικίας 248 χρόνων. Όλα αυτά τα χρόνια, το δέντρο έχει δει πολλούς εξαιρετικούς Ρώσους ανθρώπους της τέχνης -ζωγράφους, ποιητές, ηθοποιούς.


Η φτελιά του Navajas, Ισπανία


Αυτή η φτελιά είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ιστορικής υπερηφάνειας της μικρής πόλης των 750 κατοίκων, Navajas, οι κάτοικοι της οποίας πάντα δήλωναν τη μεγάλη τους αγάπη και το σεβασμό προς τα δέντρα. Σε μια αναθηματική πλάκα γράφει, "Αυτή την φτελιά την φύτεψε ο Roque Pastor το 1636". Αυτά τα 382 χρόνια ζωής την καθιστούν μοναδική στην Ευρώπη. Στα 350α γενέθλιά της, οι κάτοικοι δημιούργησαν έναν ύμνο για το δέντρο, ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και μοσχεύματά της διανεμήθηκαν παντού σε όλο τον κόσμο.


Το δέντρο της Παναγίας στο Lummen, Βέλγιο


Αυτή η κόκκινη οξιά βρίσκεται σε ένα ανάχωμα στο προστατευμένο πάρκο πίσω από το ξωκλήσι της Παναγίας στο χωριό Lummen. Στις αρχές του 17ου αιώνα, μια παλιά οξιά είχε ένα άγαλμα της Παναγίας που λατρευόταν. Όταν το 1641 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το άγαλμα, χτίστηκε ένα εκκλησάκι και εκείνο το δέντρο κόπηκε. Οι πιστοί πήραν κομμάτια του δέντρου ως κειμήλια και το ξύλο χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν εικόνες της Παναγίας. Το σημερινό δέντρο βρίσκεται εκεί που βρισκόταν εκείνο, το πρώτο δέντρο.


Το τσέρο κοντά στο χωριό Rani Lug, Βουλγαρία


Αυτό το εντυπωσιακό δέντρο μεγαλώνει κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι ντόπιοι λατρεύουν το δέντρο, που δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον δίπλα στην εκκλησία του 15ου αιώνα. Η εκκλησία φιλοξενούσε το πρώτο τοπικό σχολείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1859.


Η αμυγδαλιά του Snowy Hill στο Pécs, Ουγγαρία


Οι επισκέπτες της εκκλησίας της Παναγίας του Χιονιού βλέπουν αυτή την αμυγδαλιά εδώ και 135 χρόνια. Η ανθοφορία της υπήρξε σύμβολο αιώνιας ανανέωσης και εκπαίδευσης από τότε που έγραψε το ποίημά του γι' αυτήν ένας επίσκοπος το 1466.


Ο Φρουρός των Μυστικών της Μεγάλης Μοραβίας, Σλοβακία


Στην άκρη του χωριού Kopčany, σε ένα ήσυχο λιβάδι, υπάρχει μια παλιά μοσχολεμονιά και μια παλιά εκκλησία. Προστατεύουν το ένα το άλλο και έχουν αντισταθεί στον καιρό για πάνω από 200 χρόνια. Η εκκλησία είναι από τον 9ο - 10ο αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της περιόδου της Μεγάλης Μοραβίας της Σλοβακίας.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου