Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Derinkuyu, η υπόγεια μεγαλούπολη της Καππαδοκίας

 
Το 1963, ένας κάτοικος του Derinkuyu (Μαλακοπή της Καππαδοκίας), γκρέμισε έναν τοίχο του σπιτιού του και ανακάλυψε έκπληκτος ότι πίσω από τον τοίχο ήταν ένα μυστηριώδες δωμάτιο που δεν το είχε δει ξανά πριν!


Δείτε ακόμη:
Καραμανλήδικα ή Καραμανίτζα ή ρούμτζα-turkce (ελληνοτουρκικά)

Αυτό το δωμάτιο οδηγούσε σε ένα άλλο και αυτό σε ένα άλλο και πάει λέγοντας. Κατά τύχη ανακαλύφθηκε η υπόγεια πόλη Derinkuyu, μια πόλη της οποίας το πρώτο επίπεδο μάλλον είχε ανασκαφεί από τους Χεταίους γύρω στα 1400 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να μελετούν αυτή τη συναρπαστική υπόγεια πόλη. Μπόρεσαν και έφτασαν σε βάθος 40 μέτρων, αν και υπάρχουν εικασίες ότι το κατώτερο επίπεδο είναι στα 85 μέτρα βάθος!
 
 
Προς το παρών έχουν ανακαλυφθεί 20 υπόγειοι όροφοι! Ωστόσο μόνο τα 8 επίπεδα είναι επισκέψιμα. Στους άλλους ορόφους δεν επιτρέπεται η είσοδος ή προορίζονται για τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, που μελετούν το Derinkuyu.

Η πόλη είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν στις σπηλιές για να προστατευθούν από τις συχνές επιδρομές, κατά τις διάφορες περιόδους, καθώς επίσης και από τους πρώτους Χριστιανούς.

Οι εχθροί, γνώστες των κινδύνων που κρύβονταν μέσα στην πόλη, προσπαθούσαν να βγάλουν στην επιφάνεια όσους ζούσαν στα υπόγεια, δηλητηριάζοντας τα πηγάδια τους.
 



Το εσωτερικό τους είναι εκπληκτικό! Τα υπόγεια περάσματα του Derinkuyu (στα οποία υπάρχει χώρος για τουλάχιστον 10.000 άτομα), μπορούσαν να φραχτούν με την κύλιση πέτρινων θυρών, δημιουργώντας 3 σημαντικά σημεία.

Οι βαριές πέτρες που έκλειναν το διάδρομο εμπόδιζαν την είσοδο των εχθρών. Είχαν ύψος 1-1,5 μέτρα, πλάτος περίπου 50 εκατοστά και βάρος μέχρι 500 κιλά.
 
Στην εικόνα φαίνεται πώς η κυκλική πέτρινη πόρτα έκλεινε το διάδρομο, έχοντας απομονώσει τους κατοίκους με σιγουριά.

Επιπλέον, το Derinkuyu έχει μια σήραγγα περίπου 8 χλμ σε μήκος, που οδηγεί σε μια άλλη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, το Kaymakli.

Σ' αυτές τις υπόγειες πόλεις, αναφέρονταν ο Έλληνας ιστορικός Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις». Ο μεγάλος Ιστορικός ανέφερε πως οι άνθρωποι που ζούσαν στην Ανατολία είχαν σκάψει τα σπίτια τους κάτω από τη γη και ζούσαν σε αρκετά μεγάλα καταλύματα με όλη την οικογένεια τους, τα κατοικίδια τους και έχοντας αποθηκεύσει τρόφιμα.
 


Στα αναγεννημένα επίπεδα έχουν εντοπιστεί στάβλοι, τραπεζαρίες, μια εκκλησία (με διαστάσεις 20x9 μέτρα και οροφή στα 3 μέτρα ύψος), κουζίνες (ακόμη μαυρισμένες από την αιθάλη της φωτιάς που άναβαν για να μαγειρεύουν), πρέσες για κρασί και λάδι, αποθήκες, χώροι σίτισης, ένα σχολείο, πολυάριθμες αίθουσες, ακόμη και ένα καπηλειό.

Κάτω από την πόλη υπήρχε ένα υπόγειο ποτάμι, πράγμα που ευνοούσε τους κατοίκους της! Είχε πηγάδια νερού και ένα καταπληκτικό σύστημα αερισμού (ανακαλύφθηκαν 52 φρεάτια εξαερισμού).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου