Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Η οικία του νεοπλατωνικού φιλόσοφου Πρόκλου στην Αθήνα


Κάτω από έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους της πόλης, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, βρίσκεται το σπίτι του διαδόχου του Πλάτωνα.



Ο Πρόκλος ο Λύκιος, αποκαλούμενος και Πρόκλος ο Διάδοχος, ένας από τους τελευταίους, σημαντικότερους κλασικούς φιλοσόφους και διάδοχος του Πλάτωνα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 412 μ.Χ.. Ο πατέρας του Πρόκλου ήταν πατρίκιος με καταγωγή από τη Λυκία. Ο Πρόκλος σπούδασε στην Αλεξάνδρεια ρητορική, φιλοσοφία και μαθηματικά, με την πρόθεση να ακολουθήσει δικαστική σταδιοδρομία όπως ο πατέρας του. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος. Όμως, ανακάλυψε ότι προτιμούσε την φιλοσοφία και έτσι, επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου άρχισε να μελετά τον Αριστοτέλη με δάσκαλο τον Ολυμπιόδωρο.


Τελικά, μετακόμισε στην Αθήνα. Κατά την άφιξή του εκεί, άρχισε να σπουδάζει στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών, ο Πρόκλος ορίστηκε επικεφαλής της Ακαδημίας και ηγήθηκε της Ακαδημίας για σχεδόν 50 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 485. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Πρόκλος ζούσε στη -σημερινή- περιοχή Μακρυγιάννη, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.

Η αρχική οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη Μακρυγιάννη κατασκευάστηκε το 1857 και έφτανε από τον Ναό του Ολυμπίου Διός μέχρι την οδό Αποστόλου Παύλου. Το 1955, η περιοχή του δρόμου μεταξύ του Θεάτρου του Διονύσου και του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού ανακατευθύνθηκε και μετακινήθηκε πιο νότια. Το 2003, ο δρόμος πεζοδρομήθηκε ως μέρος των βελτιώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι ανασκαφές, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο έργων, αποκάλυψαν τα ερείπια πολλών κτιρίων, ένα από τα οποία ήταν μια ύστερη ρωμαϊκή βίλα που αναγνωρίστηκε ως το σπίτι του Πρόκλου, στον αριθμό 43 της Αρεοπαγίτου, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Τα ερείπια έδειξαν ότι το σπίτι ήταν ορθογώνιο και καλυμμένο με ημικυκλική καμάρα στη βόρεια πλευρά. Είχε πλάτος 32 μέτρα με προσανατολισμό από ανατολή προς δύση. Το σπίτι αποτελείται από ένα μεγάλο κύριο δωμάτιο και περιβάλλεται από μικρότερα δωμάτια. Το κυρίως δωμάτιο ήταν καλυμμένο με διακοσμητικά ψηφιδωτά, ενώ το δάπεδο ήταν πλακόστρωτο με ψηφιδωτά σε γεωμετρικά σχέδια.


Και οι δύο ανασκαφές ήταν περιορισμένες λόγω των κυβερνητικών χρονικών περιορισμών και του γεγονότος ότι το νότιο τμήμα της βίλας βρίσκεται κάτω από σημερινά κτίρια. Τα στοιχεία από το μέρος έδειξαν ότι εγκαταλείφθηκε γύρω στον 6ο αιώνα.

Λόγω της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αντικείμενα, αναπτύχθηκε ένα σχέδιο για την προστασία του χώρου. Ο χώρος καλύφθηκε προσεκτικά, και σήμερα υπάρχει μία πληροφοριακή πινακίδα, στερεωμένη σε έναν χαμηλό μαντρότοιχο. Πολλά από τα αντικείμενα από τις δύο ανασκαφές εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου