Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Το Σημείο Μηδέν στο Ναγκασάκι

Η γειτονιά του ναού Urakami

Το πρωί της 9ης Αυγούστου του 1945, έξι βομβαρδιστικά αεροπλάνα B29 απογειώθηκαν από τις νήσους Μαριάνες, πάνω από 2.100 χλμ νότια του Τόκιο. Ένα από αυτά, το Bockscar, μετέφερε την βόμβα πλουτωνίου με το παρατσούκλι Fat Man (Χοντρός). Προορισμός τους ήταν η αρχαία καστροπολιτεία Κοκούρα (Kokura) στο νησί Κιουσού.



Όταν τα αεροπλάνα έφτασαν στην Κοκούρα, βρήκαν την πόλη καλυμμένη από σύννεφα και καπνό. Κατά έναν παράξενο τρόπο, η γειτονική πόλη, η Γιαχάτα (Yahata), είχε βομβαρδισεί το προηγούμενο βράδυ κάτι που κατέστρεψε περισσότερο από το 1/5 του αστικού κέντρου της πόλης. Οι φωτιές κατακλύστηκαν τόσο την Γιαχάτα όσο και την Κοκούρα με ένα παχύ σύννεφο καπνού. Δεδομένου ότι ο επικεφαλής της αποστολής, επισμηναγός Charles Sweeney, είχε εντολές να ρίξει τη βόμβα κάνοντας χρήση οπτικών συνθηκών -και όχι με την βοήθεια του ραντάρ-, στράφηκε νότια και πήγε στο επόμενο στόχο του, το Ναγκασάκι.

Το Ναγκασάκι πριν από τον βομβαρδισμό

Το Ναγκασάκι περίπου ένα μήνα μετά από τον βομβαρδισμό

Όμως, και το Ναγκασάκι ήταν καλυμμένο με πυκνά σύννεφα. Με τα καύσιμα να εξαντλούνται, ο Sweeney αναρωτήθηκε αν θα κατευθυνόταν προς την Οκινάβα και θα έριχνε την βόμβα στη θάλασσα ή αν προχωρούσε στον βομβαρδισμό χρησιμοποιώντας το ραντάρ. Ένα λεπτό μετά από τις 11, έγινε ένα μικρό άνοιγμα ανάμεσα στα σύννεφα, επιτρέποντας στον βομβαρδιστή του Bockscar, τον σμηναγό Kermit Beahan, να δει οπτικά τον στόχο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το Bockscar απαλλάχθηκε από το τρομερό φορτίο του. 47 δευτερόλεπτα αργότερα, πυροδοτήθηκε η βόμβα των 10.300 λιβρών, 500 μέτρα πάνω από ένα γήπεδο τένις, στα μισά μεταξύ των Mitsubishi Steel and Arms Works στα νότια και του Nagasaki Arsenal στα βόρεια. Μια περιοχή ακτίνας 1 μιλίου ισοπεδώθηκε. Από τους 7.500 εργαζόμενους που βρίσκονταν στο εργοστάσιο των πυρομαχικών Mitsubishi, σκοτώθηκαν οι 6.200.

Ο κατεστραμμένος θόλος του ναού

Περίπου 500 μέτρα βόρεια του υπόκεντρου, βρισκόταν ο καθεδρικός ναός Ουρακάμι, η μεγαλύτερη τότε χριστιανική εκκλησία στην Άπω Ανατολή. Παρά το γεγονός ότι ήταν Πέμπτη, ντόπιοι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία σε προετοιμασία για την επερχόμενη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Τη στιγμή που το οστικό κύμα χτύπησε, λέγεται ότι ο ιερέας της ενορίας, Saburo Nishida, έμπαινε στην εκκλησία για να λάβει το μυστήριο της μετάνοιας και της συμφιλίωσης. Ο καθεδρικός κατέρρευσε και όλοι όσοι ήταν μέσα σκοτώθηκαν επιτόπου.


Η καταστροφή του ναού έπληξε την θρησκευτική κοινότητα του Ναγκασάκι, καθώς το είδαν ως απώλεια πνευματικότητας. Ωστόσο, την παραμονή των Χριστουγέννων εκείνου το έτους, οι επιζώντες έβγαλαν την καμπάνα της εκκλησίας από τα ερείπια και την χτύπησαν, και δεσμεύτηκαν να ξαναχτίσουν την εκκλησία. Την 1η Δεκεμβρίου του 1946, χτίστηκε μια προσωρινή εκκλησία, αλλά χρειάστηκαν ακόμη 13 χρόνια πριν ολοκληρωθεί ο νέος καθεδρικός ναός.


Σε αντίθεση με τη Χιροσίμα, όπου ο κατεστραμμένος θόλος έχει απομείνει, σήμερα, υπάρχουν πολύ λίγα από τον καθεδρικό Ουρακάμι. Κοντά, βρίσκεται το Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι, όπου μπορεί κανείς να δει μέρος του τσιμεντένιου τοίχου του ναού. Στο υπόκεντρο υπάρχει ένας μονόλιθος που ανεγέρθηκε το 1968.

Ο νέος καθεδρικός ναός

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου