Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep236




Νεκροταφείο. Η πιο ξεχωριστή παραλία της Ελλάδας βρίσκεται μόλις 15 λεπτά από το Ναύπλιο



Μια πανέμορφη παραλία, με καθαρά νερά, μόλις 15 λεπτά από το Ναύπλιο, με το όνομα «Νεκροταφείο».
Η παραλία βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από ένα κοιμητήριο. Ένας αληθινός επίγειος παράδεισος που δίπλα σε αυτόν αναπαύονται στην τελευταία τους κατοικία τόσοι άνθρωποι. Την παραλία Νεκροταφείο μπορείτε να την επισκεφθείτε εύκολα και να απολαύσετε σε αυτή το πιο ξεχωριστό μπάνιο της ζωής σας, ενώ βρίσκεται λίγο πριν το Ξηροπήγαδο.


Η Κασσιόπη και το αρχαίο κάστρο των Ανδηγαυών ιπποτών



Στην βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας υπάρχει ένα αλλοτινό παραδοσιακό ψαροχώρι που ακούει στο όνομα Κασσιόπη και που με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα δημοφιλές και πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο του νησιού.
Το γραφικό λιμανάκι της έχει διατηρήσει το παλιό του κύρος με το έντονο ψαράδικο χρώμα, σε μια σύγχρονη εποχή όπου τα καταστήματα τουριστικών ειδών, τα μπαρ, τα καφέ, αλλά και τα εστιατόρια κάνουν την εμφάνισή τους περιμετρικά αυτού, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους διάφορους τουρίστες που κατακλύζουν το μέρος. Όσο για τις παραλίες της, βραχώδεις και αρκετά μικρές με βότσαλο και πεντακάθαρα γαλαζωπά νερά, μοιάζουν κρυμμένες γύρω από το ακρωτήρι, σε μέρη που κυριολεκτικά είναι απομονωμένα και αθέατα στο γυμνό μάτι, όπως η Μπαταριά, το Κανόνι αλλά και ο Καλαμιώνας.
Η Κασσιόπη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη, ενώ κατά την αρχαιότητα «κατοικήθηκε» τόσο από τον Νέρωνα, ο οποίος λέγετε ότι παρακολούθησε ένα θεατρικό έργο στο θέατρο της εποχής, όσο και από τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα, οι οποίοι έμειναν στην Κασσιόπη λίγο πριν από την ναυμαχία του Ακτίου, που υπέστησαν καταστροφική ήττα.
Όμως η Κασσιόπη φαίνεται να διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, εξ’ αιτίας κυρίως της γεωγραφικής της θέσης πάνω στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της Κέρκυρας και της Αλβανίας, η οποία φαίνεται στις μέρες μας από τα εντυπωσιακά ερείπια του Βυζαντινού κάστρου που έχει θέα στο λιμάνι.
Η οχύρωση του λιμανιού, τον 13ο αιώνα, οδήγησε εκ νέου στο χτίσιμο του κάστρου από τους ιδιαίτερα σκληρούς Ανδηγαυούς ηγεμόνες της Κέρκυρας (1267-1386), με ενδιάμεσα παρατηρητήρια, έτσι ώστε μπορούσαν να γίνονται με γρήγορους ρυθμούς οι ανταλλαγές μηνυμάτων. Όμως το φρούριο καταστράφηκε από τους Βενετούς, οι οποίοι έχτισαν ένα νεότερο δικό τους πάνω στον λόφο. Μάλιστα, το κάστρο της Κασσιόπης θεωρήθηκε ως ένα από τα τρία ισχυρότερα κάστρα του νησιού, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό αμυντικό τρίγωνο, και μαζί με αυτό στο Γαρδίκι στα νότια της Κέρκυρας και το Αγγελόκαστρο στα βορειοδυτικά, διασφάλιζαν την άμυνα του νησιού πριν από την Ενετική περίοδο.
Κατά τους αρχαίους χρόνους, στην Κασσιόπη υπήρξε επίσης το ιερό του Δία, εκεί όπου βρίσκεται χτισμένη από τον 16ο αιώνα η τοπική εκκλησία της Παναγιάς της Κασσωπίτρας και γιορτάζεται από τους ντόπιους στις 15 Αυγούστου, με πανηγύρι στο λιμάνι, φαγητό, αλλά και παραδοσιακά Κερκυραϊκά τραγούδια και χορούς.


Το πιο εξωτικό... μαντρί της Ελλάδας - Νημπορειό Εύβοιας



Πετάμε πάνω από μια πανέμορφη, εξωτική παραλία στην περιοχή Νιμπορειό της Εύβοιας, που απέχει μόλις 40 λεπτά (δια θαλάσσης) ή 2 ώρες περίπου (οδικώς) από την Αθήνα.
Το μέρος είναι απίστευτα προικισμένο. Ένας απάνεμος, μεγάλος, βαθύς όρμος με ρηχή άμμο σε όλη του την έκταση που βαθαίνει ομαλά, με πλούσιο βυθό από θαλάσσιες ανεμώνες που κρύβονται όταν αντικρίζουν ανθρώπους και πολλά είδη ψαριών όπως μπαρμπούνια και γλώσσες.
Σε αυτό το τοπίο το μυαλό του καθενός θα πήγαινε σε μια μεγάλη τουριστική μονάδα ανεπτυγμένη στην ακτή, ή έστω ένα beach bar με ξαπλώστρες, άνετη οδική πρόσβαση και ...παρκαδόρους για να μπορεί να είναι ομαλή η κυκλοφορία από τον κόσμο που θα συνέρρεε.
Όμως όταν μιλάμε για τη Χώρα μας, όλα είναι πιθανά.
Αντί για λουόμενους, την παραλία απολαμβάνουν ...κατσίκια και πρόβατα.
Αντί για ξαπλώστρες υπάρχουν ξεροτοίχια και δεντράκια για να κάθονται από κάτω τους τα συμπαθή αυτά τετράποδα.
Αντί για ξενοδοχείο, ένα ...μαντρί και αντί για οδική πρόσβαση με μεγάλο δρόμο, ένα μονοπάτι μέσα στη φυτευτή πέτρα.
Το απόλυτα παράδοξο σκηνικό.
Αυτά τα παράδοξα όμως είναι που ομορφαίνουν την Ελλάδα και την διατηρούν παρθένα και ανεξερεύνητη, και σίγουρα θα θέλαμε να δοκιμάσουμε από τα προϊόντα αυτού του ..εξωτικού μαντριού.
Η πρόσβαση όπως αναφέραμε για ένα πραγματικά μοναδικό μπάνιο γίνεται μέσω ενός μονοπατιού με ΒΔ κατεύθυνση, που ξεκινάει εκεί που τελειώνει η κεντρική παραλία του Νημπορειού. Αν επισκεφθείτε την περιοχή, αξίζει σίγουρα μια βουτιά στο γαλάζιο αυτής της παραλίας.


Ένα Timelapse του Γαλαξία μας σε φιλμ 35mm



Πρόσφατα, ο φωτογράφος Jason De Freitas πήρε την 35mm film κάμερά του και πέρασε μια ώρα τραβώντας χειροκίνητα μια φωτογραφία ανά λεπτό. Στη συνέχεια, μετέτρεψε αυτές τις φωτογραφίες σε ένα time-lapse 30 δευτερολέπτων του Γαλαξία μας.


Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ένα "ιπτάμενο τρένο" στην Γερμανία το 1902 και του οποίου η ποιότητα είναι απίστευτη



Το "The Flying Train" παρουσιάζει μια βόλτα σε έναν κρεμαστό σιδηρόδρομο στο Βούπερταλ της Γερμανίας το 1902. Το υλικό είναι σχεδόν τόσο εντυπωσιακό όσο το επίτευγμα της μηχανικής που καταγράφει.
Το Wuppertaler Schwebebahn είναι ένας εναέριος σιδηρόδρομος. Σχεδιάστηκε από τον Eugen Langen, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1897 και του 1903 και το πρώτο τμήμα άνοιξε το 1901. Χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα, μεταφέροντας περίπου 25 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Διασχίζει μια διαδρομή 13,3 χιλιομέτρων.


Red Beach, νησί Ορμούζ, Ιράν



Άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα


Οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα είναι πολλοί και ξεχωρίζουν για την σπουδαιότητά τους και την ιστορικότητά τους. Άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο γνωστοί. - στο: maxmag.gr


Η αυθεντική γωνιά της Στερεάς




Ανατολικά από το πέρασμα του Ρίου-Αντιρρίου απλώνεται ο Κορινθιακός κόλπος. Στη βόρεια πλευρά του, τη σκυτάλη για τα ψηλότερα βουνά, μετά τη Μακεδονία και την Ήπειρο, παίρνει η Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα η Φωκίδα αφού εκεί υψώνονται στα 2,5 χλμ. η Γκιώνα και τα Βαρδούσια.
Η σημερινή Δωρίδα είναι ο δήμος που καλύπτει τη δυτική πλευρά της Φωκίδας. Τα όριά της ξεκινούν ανατολικά της Ναυπάκτου στο σημείο που εκβάλλει ο ποταμός Μόρνος στον Κορινθιακό κόλπο. Ο Δήμος Δωρίδος είναι μία από τις δύο διοικητικές υποδιαιρέσεις της Φωκίδας. Πρόκειται για την αυθεντική, παρθένα γωνιά της Στερεάς! Στα βόρεια όριά της τα Βαρδούσια όρη ανταγωνίζονται σε ύψος τη Γκιώνα που ορθώνεται στα δεξιά τους και χωρίζει τη Δωρίδα από την Παρνασσίδα, τον σημερινό Δήμο Δελφών.
Από τη Δωρίδα πίνει νερό όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Το 1979 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράγματος του Μόρνου, ύψους 125 μ. το οποίο συγκρατεί τα νερά από τους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο και άλλους παραπόταμους. Το αποτέλεσμα είναι μια τεχνητή λίμνη με μέση επιφάνεια 15,5 τετρ. χλμ., που σχηματίζει φιόρδ μοναδικής ομορφιάς στην Ελλάδα! - στο: lifo.gr


Η άγνωστη «Σπιναλόγκα» της Ύδρας


Οι ασθενείς υποχρεώνονταν σε καραντίνα στο μικρό βραχονήσι και όταν πέθαιναν, θάβονταν σε χωράφια που οι ντόπιοι θεωρούσαν στοιχειωμένα.
Ένα μικρό ακατοίκητο βραχονήσι, απέναντι από τη διάσημη παραλία του Βλυχού στην Ύδρα, ήταν κάποτε τόπος απομόνωσης για ασθενείς με μεταδοτικές νόσους. Λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο και θύμιζε σε μικρογραφία της Σπιναλόγκα της Κρήτης.- στο mixanitouxronou.gr


Καταρράκτες Σκρα: Ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα


Καταρράκτες Σκρα: Ένα υπέροχο δάσος με νερά που τρέχουν από παντού δημιουργώντας ρυάκια, μικρούς καταρράκτες και μια λίμνη για βουτιές. - στο: athensvoice.gr


«Φαινόμενο Bleve»: Το τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική που θέρισε όσους βρίσκονταν σε ακτίνα 200m



Ένα τροχαίο οδήγησε σε μια εθνική τραγωδία.
Η 1η Μαΐου του 1999 ήταν μια από τις ημέρες εκείνες που έχουν τοποθετηθεί στη σύγχρονη πορεία της χώρας στα μαύρα κατάστιχα. Όπως η ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη ή οι πυρκαγιές στο Μάτι.
Και μπορεί αυτό που συνέβη το 1999 να μην είχε ευτυχώς τέτοιο αριθμό νεκρών, αλλά ήταν τόσο σοκαριστικό και αναπάντεχο αυτό που αποτέλεσε την τελική καταμέτρηση αίματος, που δεν θα μπορούσε να μη χαραχτεί βαθιά στη μνήμη όσων ήταν μάρτυρες, έστω και διά της τηλεόρασης και των εφημερίδων. - στο: menshouse.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου