Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ο τοίχος των δεινοσαύρων στην Βολιβία


Παρόλο που πατημασιές δεινοσαύρων έχουν ανακαλυφτεί σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν περίμενε ότι θα βρει πατημασιές σε έναν κάθετο τοίχο σε ένα λατομείο στην Βολιβία. Σε μια πλάκα από ασβεστόλιθο μήκους ενός μιλίου και ύψους σχεδόν 300 ποδιών, στον τοίχο στο Cal Orcko κοντά στην πόλη Suvre υπάρχουν περισσότερες από 5.000 πατημασιές, με 462 διακριτά μονοπάτια, και όλα ανεβαίνουν προς τον ουρανό.



Πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια (ένα-δύο εκατομμύρια πάνω-κάτω), αυτός ο τεράστιος κάθετος τοίχος ήταν μια λασπώδης πεδιάδα. Οι παλαιοντολόγοι αποκαλούν τον τοίχο Dinosaur Dance Floor (Πίστα Χορού των Δεινοσαύρων) επειδή πολλές από τις πατημασιές είναι σε παράξενα μοτίβα.


Στην κρητιδική περίοδο, ο Cal Orko συνόρευε με μια τεράστια λίμνη. Στο μέρος αυτό άνθισαν τα πρώτα λουλούδια στην ήπειρο και σύντομα προσέλκυσε φυτοφάγους δεινόσαυρους. Λίγο καιρό αργότερα, ήρθαν και οι σαρκοφάγοι. Όλα αυτά τα πλάσματα κινούνταν στην ακτή και άφησαν τα ίχνη τους στη λάσπη.


Στην διατήρησή τους συνέβαλαν και οι αλλαγές του κλίματος. Μια περίοδος ξηρού καιρού σταθεροποίησε τις πατημασιές. Στη συνέχεια, όταν ο καιρός έγινε και πάλι υγρός, θάφτηκαν κάτω από ιζήματα και περισσότερη λάσπη. Έτσι, υπάρχουν επτά στρώματα αποτυπωμάτων. Οι τεκτονικές κινήσεις των πλακών της γης ώθησαν τα στρώματα -και τα ίχνη- προς τα πάνω.


Κάποια στιγμή, ένας μικρός τυρανόσαυρος βρέθηκε στις όχθες της λίμνης. Τα ίχνη του εκτείνονται για 347 μέτρα και είναι τα μακρύτερα ίχνη δεινοσαύρου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Μάλιστα, ο μικρός τυρανόσαυρος απέκτησε και ψευδώνυμο, τον αποκαλούν Johnny Walker. Σχεδόν όλες οι πατημασιές είναι πολύ καλά διατηρημένες και έχει εξακριβωθεί το είδος που τα έκανε. Όπως ο Johnny Walker, έχουν αναγνωριστεί περίπου οκτώ είδη, μεταξύ των οποίων ίχνη αγκυλόσαυρου, τιτανόσαυρου και καρνόταυρου.


Οι παλαιοντολόγοι μπόρεσαν να αποδείξουν την ταχύτητα με την οποία οι δεινόσαυροι διέσχισαν τη λασπώδη όχθη, μελετώντας το βάθος των πατημασιών και τον αριθμό των δακτύλων των τεράστιων θηρίων που βυθίστηκαν στην πυκνή λάσπη.


Δυστυχώς, αυτά τα αποτυπώματα ίσως διαρκέσουν δέκα χρόνια ακόμη. Η διάβρωση και η εξόρυξη στην περιοχή κάνουν τις κατολισθήσεις συχνές. Απ' όταν εμφανίστηκαν πρώτη φορά οι πλάκες έχουν πέσει πάρα πολλές.

από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου