Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep235




Μούρτος: Μια βουτιά στην πιο διάσημη πισίνα του Ιονίου



​​​​​​​Λευκή άμμος και βότσαλα, πλαισιωμένα από ήρεμα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, και πυκνή βλάστηση με φυσική σκίαση μετά τις μεσημεριανές ώρες, δημιουργούν το σκηνικό μιας «πισίνας της φύσης», που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους επισκέπτες της.


O «Αντάρτης της ειρήνης» ο πέτρινος Άγγελος που φαίνεται μόνο από ψηλά



Το συμβολικό μνημείο που κατασκεύασε γερμανίδα μαζί με κατοίκους των Ανωγείων για τους ανυπότακτους της Κατοχής. - στο: mixanitouxronou.gr


Ανάβατος Χίος, Ο Μυστράς του Αιγαίου



Ο Ανάβατος, ο μεσαιωνικός οικισμός της κεντρικής Χίου ερειπωμένος σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά-μνημεία του νησιού. Απέχει 20 χλμ από την πόλη και πήρε το όνομά του από τη δύσβατη θέση του.
Η ίδρυσή του στην κορυφή ενός απόκρημνου βραχώδους λόφου, ύψους 450 μέτρων, ανάγεται στην πρωτοβυζαντινή περίοδο, όπως φαίνεται από τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί. Η αρχική εγκατάσταση έγινε για στρατιωτικούς και αμυντικούς λόγους. Στα γενουατικά χρόνια (1346-1566) διευρύνθηκε στο πλάτωμα της κορυφής και τειχίστηκε. Η τειχισμένη ακρόπολη, το Παληό Χωριό, κατά τον Γ. Ζολώτα, ήταν πυκνά δομημένη και διαιρούνταν σε τέσσερεις συνοικίες. Από τα κτίσματα διατηρούνται η πύλη εισόδου, στη μοναδική πρόσβαση από τα βόρεια, ερείπια πύργων και σπιτιών και δύο μεγάλα κτήρια της Τουρκοκρατίας, ο δίκλιτος ναός του Παλαιού Ταξιάρχη και το «Τριώροφο κτήριο», ελαιοτριβείο στο ισόγειο, διδακτήριο στον πρώτο όροφο, όπου ενσωματώθηκε και η παλιά δεξαμενή, και επάνω, στον δεύτερο όροφο, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο οικισμός κατά τον 16ο αιώνα επεκτάθηκε και έξω από το τείχος, στο Μεσοχώρι. Εκτείνεται βορειοανατολικά στην πλαγιά και διασχίζεται από δύο κύριους δρόμους και άλλους μικρότερους, στους οποίους βλέπουν τα σπίτια. Αυτά είναι στενομέτωπα με όροφο, κτισμένα από γκρίζα πέτρα και οριζόντιο ξύλινο δώμα, προσαρμοσμένα στο απότομα κεκλιμένο έδαφος. Κατά την περίοδο αυτή κτίστηκε έξω από τον οικισμό και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Γεωργίου. Μετά τις φοβερές σφαγές του 1822 και τον καταστρεπτικό σεισμό του 1881, το χωριό ερημώθηκε και οι λιγοστοί κάτοικοι που σώθηκαν έκτισαν στους πρόποδες, στα τέλη του 19ου αιώνα, το Νέο Χωριό, όπου δεσπόζει η νεότερη εκκλησία του Ταξιάρχη. Ο Ανάβατος δεμένος με ιστορία και θρύλους, από τις πειρατικές επιδρομές και τις βαρβαρότητες των Οθωμανών το 1822, όταν οι γυναίκες για να μην πέσουν στα χέρια τους τραγουδώντας έπεσαν στο βάραθρο, στέκεται σήμερα περήφανος «Μυστράς του Αιγαίου», όπως αποκαλείται, μαγεύοντας τους επισκέπτες του. Περισσότερα στο: mixanitouxronou.gr


Η φύση πάντα βρίσκει τρόπο!



Ο μαγευτικός χορός Μποντισάτβα των Χιλίων Χεριών


Πρόκειται για την πιο διάσημη παραγωγή του Zhang Jigang, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Κινέζος χορογράφος και αντιστράτηγος στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας. Είναι ο μόνος χορογράφος που έλαβε τον τίτλο του «Century Star» στη χώρα και είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία περισσότερων από 300 μεγάλων παραγωγών σε περισσότερες από 60 χώρες.
Το εν λόγω κομμάτι περιλαμβάνει 21 χορευτές με προβλήματα ακοής που κάνουν διάφορες κινήσεις με τους βραχίονες και τα χέρια τους και στέκονται ο ένας πίσω από τον άλλο σε μια τέλεια στήλη. Η παράσταση έγινε γρήγορα εγχώρια επιτυχία. Το 2004 παρουσιάστηκε στην Τελετή Λήξης των Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα


Το Δρακοντόσχισμα στη Σκόπελο και ο θρύλος με τον δράκο


Το καταπράσινο και υπέροχο νησί των Σποράδων, εκτός από την πλούσια φύση, τις εκπληκτικές παραλίες και τα μαγευτικά τοπία, είναι προικισμένο θα έλεγε κανείς και με μυστηριώδεις ιστορίες. Όπως εκείνη που συνδέει το περίφημο Δρακοντόσχισμα με τον πολιούχο του νησιού και έναν δράκο.
Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις περιοχές του Αμάραντου και του Στάφυλου, δεσπόζει ένας πανύψηλος και επιβλητικός βράχος, γνωστός στους ντόπιους ως Δρακοντόσχιμα, που δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι έχει κοπεί επιμελώς από ανθρώπινο χέρι.
Ο θρύλος, ωστόσο, που συναντά τις ρίζες του πολλά χρόνια πριν, τον συνδέει με έναν δράκο και την προσπάθεια του Αγίου Ρηγίνου, να σώσει τους κατοίκους του νησιού.
Περίπου 800 χρόνια πριν, λοιπόν, είχε κάνει την εμφάνισή του στο νησί ένας τρομερός δράκος, ο οποίος εξολόθρευε τους κατοίκους της Σκοπέλου, τρώγοντάς τους με μεγάλη ευχαρίστηση. Όσοι κατάφεραν να σωθούν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους, ενώ από γειτονικά νησιά στέλνανε στη Σκόπελο βάρκες με φυλακισμένους καταδικασμένους σε θάνατο, προκειμένου να τους φάει ο δράκος.
Όταν ο Άγιος Ρηγίνος -πολιούχος του νησιού- ενημερώθηκε γι αυτήν την κατάσταση αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον δράκο για να σώσει το νησί. Έτσι, ανέβηκε σε μία από τις βάρκες που μετέφερε τους κατάδικους και αποβιβάστηκε στη Σκόπελο. Ο δράκος όταν τον αντίκρισε τρόμαξε και άρχισε να τρέχει μακριά του προς την περιοχή του Στάφυλου.
Εκεί, μην έχοντας άλλη επιλογή αλλά και τρόπο διαφυγής, ο δράκος πήδηξε στο γκρεμό και σκοτώθηκε, χωρίζοντας το βουνό στα δύο και κάνοντας το έδαφος να υποχωρήσει.
Η μικρή ακτή στην περιοχή προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης, ωστόσο από ψηλά στο βράχο μπορεί να παρατηρήσει κανείς την υπέροχη θέα που απλώνεται μπροστά του. - στο: newsbeast.gr


Η μελαγχολική γωνιά της Αμοργού



Το πλοίο «Ολυμπία» που ναυάγησε στο σημείο αυτό, ναυπηγήθηκε το 1950 με το όνομα «Island», ενώ το 1979 μετονομάστηκε σε «Strymon». Κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο του 1980 βρέθηκε να πλέει ως «Ολυμπία», πια, στα νερά του Αιγαίου όταν βρέθηκε σε φουρτούνα κατά την διάρκεια της οποίας έπνεαν βόρειοι άνεμοι 10 μποφόρ. Το «Ολυμπία» παρέμεινε ακυβέρνητο –όλο το πλήρωμα πρόλαβε να σωθεί και να βγει στη στεριά– με τη θάλασσα να το «ξεβράζει» στον όρμο Λίβερου.
Όπως υποστηρίζουν διάφορες διηγήσεις, το πλήρωμά του ήταν σύγχρονοι πειρατές, οι οποίοι κατευθύνονταν από την Κύπρο προς την Ελλάδα. - στο: newsbeast.gr


World’s Most Wanted: Η αληθινή λίστα του FBI πίσω από τη σειρά του Netflix


Το Netflix ‘φόρτωσε’ τις ιστορίες πέντε περιβόητων καταζητούμενων για πάσης φύσεως -διεθνή- ειδεχθή εγκλήματα, που βρίσκονται στη λίστα του FBI, της Interpol, της MI6 κλπ, κλπ. Ο τίτλος είναι ‘World’s Most Wanted’. Από τη λίστα αυτή, ένας συνελήφθη στο μεσοδιάστημα. Είναι ο Félicien Kabuga, πρωταγωνιστής στη γενοκτονία της Rwanda. - στο: oneman.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου