Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Οι πρώτες φωτογραφίες του κόσμου με αστραπές


Στα 1880, ο φωτογράφος William Jennings θέλησε να αποδείξει ότι οι αστραπές ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό ζιγκ-ζαγκ στον ουρανό. Μετά από μερικές δοκιμές και λάθη, τελικά πέτυχε, καταγράφοντας αυτό που κοινοποιείται συχνά στο διαδίκτυο ως "η πρώτη φωτογραφία αστραπής στον κόσμο".



Η ιστορία του επιτεύγματος του Jennings ξεκινά με την ζωγραφική. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Popular Science του 1939, ο φωτογράφος ξεκίνησε να φωτογραφίζει αστραπές με μια κάμερα 4x5 (μεγάλο format), επειδή πίστευε ότι "οι αστραπές δεν είχαν τη μορφή ζιγκ-ζαγκ που απεικονίζουν οι καλλιτέχνες".

Οι πρώτες προσπάθειες του Jennings απέτυχαν επειδή τα φωτογραφικά χρώματα της εποχής δεν ήταν αρκετά ευαίσθητα. Όμως, περίπου ένα χρόνο μετά την πρώτη του προσπάθεια, στάθηκε τυχερός. Ένα χρόνο αργότερα, ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής, Τζον Κάρμπατ, παρήγαγε ένα καλύτερο χρώμα και το έδωσε στον πειραματιστή. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου του 1882, ο Jennings έκανε την πρώτη του επιτυχημένη φωτογραφία αστραπής.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1885, αυτή η φωτογραφία -που από πολλούς θεωρείται ως η πρώτη "σωστή" φωτογραφία αστραπής- έγινε διάσημη, όταν το περιοδικό Scientific American δημοσίευσε πολλές από τις φωτογραφίες του Jennings, κάνοντας τις τοπικές εφημερίδες να τον ανακηρύξουν τον πρώτη που συνέλαβε αυτό το φαινόμενο με κάμερα.

"A Streak of Lightning", Thomas Martin Easterly

Πιο πάνω, η λέξη "σωστή" είναι σε εισαγωγικά γιατί το επίτευγμα δεν ανήκει τεχνικά στον Jennings. Πιθανώς, η πρώτη φωτογραφία αστραπής είχε τραβηχτεί το 1847 (φωτογραφία πάνω) από τον Thomas Martin Easterly με τη χρήση της τεχνικής της δαγεροτυπίας. Ωστόσο, η αυθεντική πλάκα του Easterly έχει χαθεί, αφήνοντας την εικόνα του Jennings ως την πρώτη φωτογραφία που έχουμε, και σίγουρα πιο συνεκτική.

Στη διάρκεια του 1880 και του 1890, ο Jennings συνέχισε και τράβηξε πολλές φωτογραφίες με αστραπές, αποδεικνύοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δύο ίδιες αστραπές και καμία δεν είναι ένα τέλειο ζιγκ-ζαγκ.





από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου