Κάποτε, το μπλε χρώμα σαν ένδειξη της κοινωνικής τάξης, έφτασε να ορίσει αυτήν την πόλη στην άκρη της ερήμου Θαρ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην ινδική πολιτεία Ρατζαστάν, αυτή η "Γαλάζια Πόλη", είναι μια μαγευτική συλλογή από γαλάζια σπίτια που χαροποιεί όποιον την βλέπει.
Στην πόλη Τζοντχπούρ, μια θάλασσα από λουλακί κουτιά εκτείνεται για περισσότερα από 10 χιλιόμετρα κατά μήκος των τειχών της ιστορικής, εντοιχισμένης πόλης. Μια μπλε επίστρωση σε ένα σπίτι έδειχνε ότι, εκεί, κατοικούσε ένας βραχμάνος -οι ιερείς, μια ανώτερη θρησκευτική τάξη (κάστα) με καθήκον την ανάγνωση και τη διδασκαλία των ιερών βιβλίων, των Βεδών, και την τέλεση της λατρείας στον ινδικό κόσμο-, αλλά με την πάροδο του χρόνου το χρώμα έγινε σήμα κατατεθέν και για τους μη βραχμάνους. Αργότερα όμως, το χρώμα χρησιμοποιήθηκε και από κατώτερες κάστες γιατί πιστευόταν ότι βοηθάει στην καλύτερο κλιματισμό των σπιτιών και παράλληλα απωθούσε τα κουνούπια.
Η πόλη, στην άκρη της ερήμου Θαρ, αποκαλείται και "Πόλη του Ήλιου", λόγω του φωτεινού και ηλιόλουστου καιρού το οποίο έχει καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Εκεί βρίσκονται φημισμένα φρούρια, παλάτια, μαυσωλεία, κήποι, λίμνες και πύργοι, κάνοντάς την επίκεντρο του τουρισμού. Από την ίδρυσή της, πριν από περισσότερα από 500 χρόνια, η πόλη έχει κερδίσει φήμη από την κλωστοϋφαντουργία, τα καταστήματα επίπλων, την κουζίνα της και τα πολυσύχναστα παζάρια, μεταξύ πολλών άλλων.
Παρ' όλα αυτά, η θέα από την κορυφή του οχυρού Μεχρανγκάρθ, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά της Ινδίας από τον 15ο αιώνα, επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν την μεγαλύτερη ατραξιόν της πόλης, το εντυπωσιακά γαλάζιο τοπίο της.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου