Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep234




Το καταπράσινο νησάκι των Τηλεβοΐδων, που σε μαγεύει με τα νερά του



Η Θηλιά είναι μία ακατοίκητη νησίδα του Ιονίου Πελάγους. Ανήκει στο νομό Λευκάδας και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων. Βρίσκεται μόλις 350 μέτρα δυτικά του Μεγανησίου, είναι καταπράσινη με γαλανά νερά και με μια αμμουδερή παραλία που βρίσκεται στον ένα και μοναδικό κόλπο του νησιού.


Η θέα από το παράθυρο ενός αγωνιστή του 1821



Απολαύστε μια πτήση πάνω από τον Βυζαντινό πύργο της Νέας Φώκαιας Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Στον πύργο αυτό έδρασε Ο Εμμανουήλ Παπάς, μεγαλέμπορος και τραπεζίτης που έγινε από τους σπουδαιότερους οπλαρχηγούς της ελληνικής επανάστασης. - περισσότερα στο: mixanitouxronou.gr


Η πιο πριβέ παραλία της Ελλάδας



Απολαύστε μια πτήση πάνω από την πιο πριβέ παραλία της Ελλάδας, εκεί που η ησυχία συναντά την απόλυτη φυσική ομορφιά.
Πρόκειται για την παραλία «Απάγκιο», (στίγμα GPS στο τέλος του κειμένου) που αποτελεί ένα βαθύ και στενό φυσικό "φιορδ", στο βάθος του οποίου υπάρχει άσπρη άμμος με τιρκουάζ, ζεστά νερά. Γύρω από την παραλία και κάτω από τα βράχια που τη συνθέτουν, υπάρχουν πολυάριθμες κατοικίσιμες σπηλιές, που θυμίζουν τα Μάταλα της Κρήτης.
Μάλιστα σε αρκετές σπηλιές υπάρχουν ξενόγλωσσες επιγραφές από τους "Ροβινσώνες" που κάποτε κατοίκισαν σ' αυτές. Στα βράχια γύρω από τις σπηλιές αυτοφύεται Κάπαρη, που κρέμεται στο κενό σαν "κουρτίνα".
Η περιοχή κατοικείται ελάχιστα και θυμίζει μια ιδιότυπη έρημο, με ελάχιστη βλάστηση και ανθρώπους. Με λίγα λόγια αποτελεί το απόλυτο τιρκουάζ ησυχαστήριο.
Η πρόσβαση είναι εύκολη με βατό χωματόδρομο.
Η παραλία είναι πάντοτε προστατευμένη από τους ανέμους του Κάβο Μαλέα, οι οποίοι είναι γνωστοί για την σφοδρότητά τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνα: «Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των οίκαδε» (= αν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχνα πως έχεις οικογένεια).


O Ψηλορείτης θυμίζει Ανταρκτική



Ο Ψηλορείτης δεν παύει να μας εκπλήσσει και να μας εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά του.
Ένα φαινόμενο που θυμίζει τοπίο Ανταρκτικής παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις κορφές του Ψηλορείτη. Σε υψόμετρο 1750 μέτρων σε δύο πλαγιές ακριβώς κάτω από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, ποσότητες χιονιού, παρά την καλοκαιρία που επικρατεί με τις ψηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης, επιμένουν να μην λιώνουν.
Tα χιόνια ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος και δημιουργούν περάσματα ανάμεσα σε μεγάλους όγκους χιονιού που θυμίζουν σκηνικό Ανταρκτικής.
Παρά το γεγονός που είναι ένα φαινόμενο που εξηγείται και έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες τοποθεσίες, το υψόμετρο και τα ρεύματα του ανέμου, δεν παύει να μας εντυπωσιάζει και το βουνό του Δία να μας χαρίζει για ακόμα μια φορά υπέροχες εικόνες.


Οι «δίδυμες σήραγγες» του Σκαραμαγκά που κόστισαν 22 εκατομμύρια ευρώ και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ



Γιατί οι αρμόδιοι έριξαν την ευθύνη σε μια ηλικιωμένη που αρνήθηκε να απαλλοτριωθεί το σπίτι της.
Στο Σκαραμαγκά, παράλληλα της εθνικής οδού, βρίσκονται δύο σήραγγες, οι οποίες κατασκευάστηκαν την περασμένη δεκαετία αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Το έργο κόστισε 22 εκατομμύρια ευρώ και εγκαταλείφθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. Θα ήταν από τα σημαντικότερα έργα στο οδικό δίκτυο της Αττικής. - στο: mixanitouxronou.gr


Οι ακτίνες του ηλιοβασιλέματος εισέρχονται σε μια σπηλιά πάγου και μετατρέπουν σε κεχριμπάρι τον πάγο


Η travel photographer Sarah Bethea συνέλαβε αυτήν την φωτογραφία τον περασμένο χειμώνα στην Ισλανδία


Ιαπωνία: Η «μυστηριώδης» λίμνη αποκάλυψε και φέτος «το μάτι του δράκου»


Για περίπου δύο εβδομάδες οι τυχεροί επισκέπτες μπορούν να δουν «το μάτι του δράκου»
Κρυμμένη στο όρος Χατσιμαντάι, στη δυτική Ιαπωνία, η λίμνη ονομάζεται Kagami Numa.


«Το χιόνι λιώνει και για ένα μικρό χρονικό διάστημα αποκαλύπτεται η ομορφιά που δημιουργεί η φύση», δηλώνει στο BBC ο Kazuo Tsunoda, ιδιοκτήτης ξενώνα στην περιοχή. «Αν χάσετε τη σωστή στιγμή είναι μία απλή λίμνη», αναφέρει προσθέτοντας πως «η καλύτερη περίοδος» διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.
Κατά το διάστημα αυτό, οι τυχεροί επισκέπτες, μπορούν να απολαύσουν τη λίμνη όπου, καθώς το χιόνι λιώνει περιμετρικά, «μετατρέπεται» σε ένα τεράστιο μάτι. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που κατάφερε να το απολαύσει εφέτος καθώς δεν επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά.
Το 2016, ένας τουρίστας από την Ταϊβάν, ανεβάζοντας μία φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε λόγο για «μάτι του δράκου», ωστόσο οι δράκοι αναφέρονται συχνά στους τοπικούς θρύλους.
Σύμφωνα με έναν από αυτούς τους θρύλους, ένας νεαρός άνδρας μετατράπηκε σε δράκο όταν ήπιε νερό από μία πηγή του βουνού και ερωτεύτηκε μία νεαρή γυναίκα που είχε την ίδια τύχη. Χάρη στον έρωτά τους οι λίμνες της περιοχής δεν παγώνουν ποτέ ολοκληρωτικά. - από: lifo.gr


Αυτός ο καλλιτέχνης συνεχίζει να ζωγραφίζει τον εαυτό του, να ζωγραφίζει τον εαυτό του, να ζωγραφίζει τον εαυτό του...






Ξεκίνησε με λίγο λάδι σε καμβά. Ο καλλιτέχνης Seamus Wray το ονόμασε "μια αυτοπροσωπογραφία ζωγραφίζοντας τον εαυτό μου".


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου