Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Μυστηριώδεις Εξαφανίσεις, Μέρος 2ο: Μια ανεξιχνίαστη υπόθεση, που αρχικά λύθηκε, και μετά ξε.. λύθηκε

Maria Ridulph, 1957 - πηγή

Maria Ridulph, η παλαιότερη "λυμένη" ανεξιχνίαστη υπόθεση και πώς ξε... λύθηκε ξανά



Στις 3 Δεκεμβρίου του 1957, η επτάχρονη Maria Ridulph εξαφανίστηκε στην πόλη Sycamore του Ιλινόις. Πέντε μήνες αργότερα, 100 μίλια από το Sycamore, στο Woodbine του Ιλινόις, βρέθηκαν τα λείψανά της. 50 χρόνια μετά, αποδείχθηκε ότι στην η υπόθεση η οποία αρχικά θεωρήθηκε κλεισμένη είχε γίνει λάθος. Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για την απαγωγή και τη δολοφονία της Maria, φάνηκε ότι η υπόθεση λύθηκε. Αυτό όμως ανατράπηκε τον Μάρτιο του 2016 και, τον Απρίλιο του 2017, ο γείτονας της Maria, Jack McCullough κηρύχθηκε αθώος. Μέχρι σήμερα, η δολοφονία παραμένει άλυτη και το μυστήριο συνεχίζει να μπερδεύει την περιοχή του Σικάγου. Πιθανότατα, θα παραμείνει για πάντα μια ανεξιχνίαστη υπόθεση.

Μια βόλτα στους ώμους
Η επτάχρονη Maria έπαιζε με την καλύτερη φίλη της, την Kathy, στην πρώτη χιονόπτωση της χρονιάς. Τότε, εμφανίστηκε ένας μυστηριώδης άντρας και προσφέρθηκε να πάρει την Maria στους ώμους του και να την πάει βόλτα.

Η Kathy ήταν η τελευταία που είδε τη Maria ζωντανή και η τελευταία που την είδε στους ώμους ενός παράξενου άντρα ο οποίος έτρεχε στο δρόμο. Η Kathy είχε πάει στο σπίτι της για να φορέσει γάντια και όταν βγήκε ξανά στο δρόμο, ο άντρας και η φίλη της είχαν χαθεί. Αμέσως, πήγε στο σπίτι των γονιών της Maria για να τους πει ότι η φίλη τους έλειπε. Αρχικά, η οικογένεια πίστεψε ότι η Maria κρυβόταν και έτσι έστειλε τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον Charles, να την ψάξει. Μια ώρα αργότερα, οι Ridulph συνειδητοποίησαν ότι κάτι πήγαινε στραβά. Ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα, ενώ κάλεσαν και το FBI. Σύντομα, ολόκληρο το Ιλινόις έψαχνε την επτάχρονη αγνοουμένη.

54 χρόνια μετά, η Kathy ενθουσιάστηκε με την είδηση ότι εκείνος ο παράξενος άντρας επιτέλους συνελήφθη. Τη στιγμή της απαγωγής, ο ήλιος έδυε και ήταν σχεδόν σκοτεινά. Οι ερευνητές σημειώνουν την ώρα περίπου στις 6.30 μ.μ.

Ο "Johnny"
Ο άντρας ονομαζόταν "Johnny" -τουλάχιστον, έτσι είχε πει στα κορίτσια. Σύμφωνα με την Kathy, ο "Johnny" ήταν 24 χρονών και ανύπαντρος. Είπε ότι είχε ξανθά μαλλιά, άσημα δόντια και τσιριχτή φωνή.

Σε μια εποχή πριν από το Amber Alert, η αναζήτηση για τη Maria είχε τραβήξει την προσοχή του επικεφαλής του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, του προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και των εθνικών ΜΜΕ -μια κάπως άνευ προηγουμένου κινητοποίηση εκείνες τις ημέρες για έναν αγνοούμενο παιδί. Υπήρξαν δημόσιες εκκλήσεις από την οικογένεια Ridulph και εκτεταμένες έρευνες σε ολόκληρο το Ιλινόις, συμπεριλαμβανομένων όλων των γνωστών δραστών σεξουαλικών αδικημάτων, περαστικών και ενός ακόμη άνδρα που προηγουμένως είχε προσφέρει βόλτες σε παιδιά.

Μισό χρόνο μετά, η Maria βρέθηκε από κυνηγούς μανιταριών. Βρέθηκε με το πουκάμισο, την μπλούζα και τις κάλτσες της. Είχε αποσυντεθεί και ήταν αποστεωμένη. Η ταυτοποίησή της έγινε από τους γονείς της χάρη στις καφέ κάλτσες. 50 χρόνια αργότερα, η αυτοψία μπόρεσε να καθορίσει την αιτία του θανάτου της. Είχε μαχαιρωθεί πολλές φορές στο λαιμό.

Από την πρώτη στιγμή, στην κορυφή της λίστας των υπόπτων ήταν ο John Tessier. Γείτονας της οικογένειας Ridulph και ένα από επτά αδέρφια, ο John θεωρήθηκε "ξένος" και είχε χαρακτηριστεί ως "ανατριχιαστικός" από την κοινότητα.

Το 1957, ο Tessier πέρασε από τεστ ανιχνευτή ψεύδους και η υπόθεση έκλεισε με την αναφορά "Δεν διεξάγεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον παραπάνω ύποπτο". Εκείνη την εποχή, η αστυνομία δεν είχε κάποια φωτογραφία και, ως εκ τούτου, δεν ζητήθηκε από την Kathy να αναγνωρίσει τον Tessier.

Αυτός είναι!

Ο John Tessier το 1955 - πηγή

Ο John γεννήθηκε στην Βόρεια Ιρλανδία το 1939, σε ηλικία επτά ετών μετακόμισε στις ΗΠΑ και μεγάλωσε στο Ιλινόις, ζώντας μια αρκετά ήσυχη ζωή. Για δεκατρία χρόνια υπηρέτησε στο στρατό, όπου έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού, αργότερα έγινε αστυνομικός και τέλος εργάστηκε σε μια εταιρία ασφαλειών. Το 1982, παραβίασε για πρώτη φορά το νόμο όταν κατηγορήθηκε με το κακούργημα του βιασμού, το οποίο αργότερα μειώθηκε σε πλημμέλημα.

Το 1994 άλλαξε το όνομά του σε Jack McCullough, προφανώς προς τιμή της μητέρας του που είχε πεθάνει.

Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου λόγω της μητέρας του John η οποία πίστευε ότι ο γιος της ήταν ένοχος. Το 1994, η Eileen Tessier είπε ότι ενώ βρισκόταν στο νεκροκρέβατό της, ο John είχε σκοτώσει αρκετά μικρά κορίτσια και ζήτησε από την αδελφή του, Janet, να μην το πει σε κάποιον. Μια άλλη από τις αδερφές, η Mary επιβεβαίωσε ότι είχε ακούσει τη μητέρα της να λέει, "Αυτός το έκανε".

Όμως, ο John δεν είχε καλή σχέση με τη μητέρα του, ενώ είχαν συμβεί και περιστατικά απειλητικής και βίαιης συμπεριφοράς από τη μητέρα. Ο John είχε επιλέξει να μην παρευρεθεί στην κηδεία της όταν εκείνη πέθανε. Οπότε, υπάρχει η πιθανότητα αυτή η "εξομολόγηση" να έγινε από τη μητέρα του είτε από κακία, είτε λόγω των φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, η Janet είχε κάνει πολλές προσπάθειες να ζητήσει την διερεύνηση του αδερφό της από την αστυνομία. Τελικά, το 2008, όταν η Janet έστειλε ένα μεγάλο email στην πολιτειακή αστυνομία του Ιλινόις, αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά την υπόθεση. Η πολιτειακή αστυνομία εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία και βρήκε μαρτυρίες των γειτόνων για την φαινομενικά περίεργη συμπεριφορά του John σε σχέση με νεαρά κορίτσια -σε μια από αυτές, αφού σήκωσε ένα κοριτσάκι στους ώμους του, αρνήθηκε να το αφήσει κάτω. Επίσης, έμαθαν για τις προηγούμενες καταδίκες του και τις κατηγορίες βιασμού. Ο John ήταν ένας από τους πολλούς "ξένους" που στοχεύει η αστυνομία ως τον τέλειο ύποπτο.

Κατά την επανέναρξη της υπόθεσης, όταν η Kathy αναγνώρισε προσωπικά τον John από μια σειρά φωτογραφιών, όλα έμοιαζαν να είναι εναντίον του. Παρ' όλα αυτά, ο John είχε ένα ισχυρό άλλοθι. Την ημέρα της απαγωγής, είχε στρατολογηθεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο Ρόκφορντ του Ιλινόις. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από αξιωματικούς που είχαν μιλήσει μαζί του. Στο Ρόκφορντ, που απέχει 40 μίλια από τον τόπο απαγωγής, εντοπίστηκε μια κλήση, ενώ στην κατοχή του ίδιου βρέθηκε ένα αχρησιμοποίητο εισιτήριο τρένου προς το Ρόκφορντ. Το χρονοδιάγραμμα που πρότειναν οι πολιτειακοί ανακριτές ήταν ότι ο Tessier απήγαγε την Maria και στη συνέχεια, οδήγησε (εξού και το αχρησιμοποίητο εισιτήριο) μέχρι το Ρόκφορντ για να κάνει το τηλεφώνημα στις 6.57 μ.μ. και να συναντηθεί με τους αξιωματικούς στις 7.15 μ.μ. Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, η Maria απήχθη στις 6.20 μ.μ.

Ο John κλήθηκε για ανάκριση από την αστυνομία. Παρακάτω, ακολουθεί η ανάκριση, η οποία υπογράμμισε ορισμένες από τις αποκλίσεις στην αρχική ιστορία του John (Jack πλέον) και τον φαινομενικά εχθρικό τρόπο του.



Οι αρχές έθαψαν το σώμα της Maria, αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις DNA στα λείψανά της και τίποτα που να συνδέσει τον John.

Διάφοροι συγκρατούμενοί του δήλωσαν ότι ο John είχε συζητήσει μαζί τους τη δολοφονία της Maria (με δύο διαφορετικούς αναφορές για την αιτία θανάτου της, κανέναν όμως παρόμοιο με τον πραγματικό θάνατο της επτάχρονης) και με τις λεπτομέρειες του άλλοθί του να αποκρύπτονται κατά τη διάρκεια της δίκης, φαινόταν ότι ο John Tessier ήταν καταδικασμένος. Μια επιτροπή ενόρκων των καταδίκασε για την απαγωγή και τη δολοφονία της Maria και τιμωρήθηκε με ισόβια κάθειρξη. Καταδικάστηκε στα 73 του, οπότε θα πέθαινε στη φυλακή ως ένοχος.

Η έφεση

Το αχρησιμοποίητο στρατιωτικό εισιτήριο τρένου από το Ρόκφορντ προς το Σικάγο - πηγή

Ενεργώντας για τον ίδιο, ο John υπέβαλε αίτηση κατά της καταδίκης, η οποία απορρίφθηκε ως ανούσια.

Τελικά, ο νέος εισαγγελέας Richard Schmack εξέτασε εκτενώς τα αποδεικτικά στοιχεία και ανακάλυψε ότι ήταν αδύνατο για τον Tessier να σκοτώσει τη Maria, να τηλεφωνήσει και να διανύσει την απόσταση από το Ρόκφορντ έως το Sycamore.

Τον Απρίλιο του 2016, η κατηγορία για τη δολοφονία απορρίφθηκε και στις 12 Απριλίου του 2017 ο John Tessier κηρύχθηκε επίσημα αθώος και αποφυλακίστηκε.

Ανεξιχνίαστη υπόθεση
Η δολοφονία της Maria Ridulph είναι η παλαιότερη ανεξιχνίαστη υπόθεση των ΗΠΑ.

Σήμερα, ο John όντας συνταξιούχος, ζει σε ένα κοινοτικό κέντρο και επί του παρόντος βρίσκεται σε διαδικασία μήνυσης κατά της αστυνομίας για την άδικη καταδίκη.

Ο άλλος ύποπτος
Ο William Henry Redmond ήταν ένας εργάτης λούνα παρκ. Υπήρχαν πολλές ιστορίες εξαφανισμένων κοριτσιών, μεταξύ των οποίων μια 10χρονη στο Οχάιο και μια 8χρονη στην Πενσυλβάνια, κάθε φορά που βρισκόταν στην περιοχή ο Redmond -και ωστόσο δεν υπήρχε καταδίκη. Σήμερα, ο Redmond έχει πεθάνει και τα στοιχεία φαίνονται εντελώς περιστασιακά, ενώ, ελάχιστα από αυτά να είναι εναντίον του, εκτός από το ότι έμοιαζε με την περιγραφή της Kathy για τον Johnny και είχε μια ύποπτη ιστορία σχετικά με παιδιά.

Αναφορές στην υπόθεση
Η υπόθεση είναι μία από τις πιο διάσημες ανεπίλυτες δολοφονίες στην αμερικανική ιστορία και έχει προβληθεί με διαφόρους τρόπους, μεταξύ των οποίων η διαδικτυακή σειρά στο CNN "Taken" και ένα βιβλίο πραγματικών εγκλημάτων που κυκλοφόρησε το 2014 από τον Charles Lachman με τίτλο "Footsteps in the Snow". Αυτά δημοσιεύθηκαν πριν από την ανατροπή της καταδίκης του McCullough, θεωρώντας ότι η υπόθεση είχε επιλυθεί επιτυχώς. Αντίθετα, ο συγγραφέας από το Βόρειο Ιλινόις, Jeffrey Dean Doty, δημοσίευσε ένα βιβλίο μη μυθοπλασίας, το Piggyback (2014), στο οποίο εξετάζει αποδεικτικά στοιχεία και καταθέσεις στο δικαστήριο και αν ο McCullough είχε καταδικαστεί εσφαλμένα.

από: mysteryconfidential.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου