Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ο γρίφος ενός κεριού και η δημιουργική λύση του από το 1945


Το Πρόβλημα με το Κερί εκδόθηκε μετά το θάνατο του ψυχολόγου Karl Duncker το 1945. Παρόλο που φαινομενικά είναι απλό, ο γρίφος διαθέτει έναν "κρυμμένο άσσο στο μανίκι του".



Το πρόβλημα
Βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με ένα τραπέζι που κολλημένο στον τοίχο. Πάνω του υπάρχει ένα κουτί με πινέζες, σπίρτα και ένα κερί. Πρέπει να στερεώσετε το αναμμένο κερί στον τοίχο με τέτοιο τρόπο ώστε το κερί να μην στάζει πάνω στο τραπέζι ή στο πάτωμα.

Η λύση και η ιστορία του
Απλούστατα! Βγάλτε τις πινέζες από το κουτί, κολλήστε το κουτί στον τοίχο και βάλτε μέσα του το αναμμένο κερί.

Ο Duncker σημείωσε ότι αυτό το πρόβλημα απαιτεί από τους συμμετέχοντες να ξεπεράσουν την τάση τους για "λειτουργική σταθερότητα". Το περιγράφει ως ένα "νοητικό μπλοκάρισμα για τη χρήση ενός αντικειμένου με έναν νέο τρόπο που απαιτείται για την λύση ενός προβλήματος".

Στο πρόβλημα, το κουτί είναι το κλειδί. Οι συμμετέχοντες δυσκολεύτηκαν να δουν το κουτί με οποιονδήποτε τρόπο εκτός από ένα πράγμα που περιέχει πινέζες.

Το ηθικό της έρευνας του Duncker; Σκεφτείτε αντισυμβατικά -"out of the box" όπως είναι ο όρος στα αγγλικά- κυριολεκτικά, και μην είστε υπερβολικά δεμένοι με τις συνήθεις λειτουργίες γνωστών αντικειμένων.

από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου