Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η Σφαίρα: Ένα γλυπτό που επιβίωσε των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και έγινε μνημείο των θυμάτων


Η Sphere, του καλλιτέχνη Fritz Koenig, αρχικά σχεδιάστηκε σαν έργο τέχνης που τοποθετήθηκε μεταξύ των Δίδυμων Πύργων στο Μανχάταν το 1971.Δείτε ακόμη:
Άνθρωπος σε πτώση: Η άγνωστη ιστορία
Οι ταινίες της 11ης Σεπτεμβρίου


Το γλυπτό είναι εμπνευσμένο από την Κάαμπα, το οικοδόμημα που βρίσκεται μέσα στο τζαμί που είναι γνωστό ως Μασγίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα και είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Αρχικά συμβόλιζε τις ειρηνικές παγκόσμιες συναλλαγές. Αλλά με την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η σφαίρα παρέμεινε σχεδόν άθικτη, μόνο με μικρές ζημιές.


Μετά τις επιθέσεις, η Σφαίρα μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο JFK. Ο Koenig συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Percy Adlon για να δημιουργήσει μια ταινία με τίτλο Koenigs Kugel που εξηγεί τη δημιουργία και την ιστορία του γλυπτού. Στις 11 Μαρτίου του 2002, η Σφαίρα τοποθετήθηκε στο Battery Park και πλέον θεωρείται μνημείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των ΗΠΑ.Τον Δεκέμβριο του 2013 μετακινήθηκε περίπου 550 πόδια από την αρχή θέση του, σε ένα σημείο πιο κοντά στο Castle Clinton λόγω ανακαινίσεων που γινόταν εκείνη τη στιγμή. Τον Ιούλιο του 2016 η Λιμενική Αρχή αποφάσισε την εκ νέου μεταφορά του στο καινούριο Liberty Park, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου