Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο φόρος για τις γενειάδες που υπήρχε κάποτε στην Αγγλία


Ο φόρος υπήρχε και στη Ρωσία και όσοι τον πλήρωναν λάμβαναν ένα ειδικό νόμισμαΔείτε ακόμη:
Όταν το μπόουλινγκ ήταν μόνο για τους βασιλείς

Ίσως και να ακουστεί παράξενο -όχι ότι δεν είναι δηλαδή- αλλά ο φόρος για την γενειάδα δεν είναι κάποιο μέτρο φορολόγησης (...), ούτε κάποιο μέτρο μείωσης των γενειάδων που βλέπουμε παντού σήμερα. Ο επονομαζόμενος "beard tax" υπήρχε τον 16ο αιώνα στην Αγγλία.

Ο Ερρίκος Η' της Αγγλίας - πηγή

Το 1535, ο Ερρίκος Η' της Αγγλίας (όλα αυτός;!), που είχε μούσι και ο ίδιος, εισήγαγε έναν φόρο στις γενειάδες. Πρόκειται για έναν φόρο αναλόγως της κοινωνικής θέσης του κομιστή της γενειάδας: όσο υψηλότερη ήταν κοινωνική θέση του, τόσο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό έπρεπε να πληρώσει, καθιστώντας τις τρίχες του προσώπου, σύμβολο της κατάστασής του. Όταν ο φόρος ακυρώθηκε, η κόρη του Ερρίκου, βασίλισσα Ελισάβετ Α' της Αγγλίας, τον επανέφερε και άρχισε να φορολογεί κάθε γενειάδα με μήκος πάνω από δύο εβδομάδες.

Ο Μέγας Πέτρος - πηγή

Το 1698, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' ή Πιότρ Αλεξέγιεβιτς Ρομάνοφ, γνωστός ως Μέγας Πέτρος, ως μέρος των προσπαθειών του να εκσυγχρονίσει τη ρωσική κοινωνία ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθιέρωσε και αυτός φόρο γενειάδας για όλους όσοι είχαν γενειάδα ή μουστάκι. Στην Ρωσία, οι γενειοφόροι που πλήρωναν τον φόρο έπρεπε να κουβαλάν ένα ειδικό νόμισμα. Το νόμισμα ήταν συνήθως ασημένιο ή χάλκινο. Στη μία πλευρά είχε ανάγλυφο τον ρωσικό αετό, ενώ στην άλλη εμφάνιζε το κάτω μέρος ενός προσώπου με μύτη, στόμα, μουστάκι και γενειάδα. Στο νόμισμα ήταν χαραγμένες οι φράσεις "έχει ληφθεί φόρος γενειάδας" (που εννοούσε ότι "ελήφθησαν χρήματα") και "η γενειάδα είναι περιττό βάρος". Οι "αντάρτες", όσοι αντιστέκονταν στην καταβολή του φόρου, τιμωρούνταν με δημόσιο ξύρισμα. Ο φόρος καταργήθηκε τελικά το 1772.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου