Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά ρούχα είναι σε διαφορετικές μεριές από τα γυναικεία;


Χάρη σε μια ξεπερασμένη μόδα και... στα σπαθιά!Σε ποια μεριά του πουκαμίσου σας βρίσκονται τα κουμπιά; Στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά; Στα γυναικεία ρούχα, τα κουμπιά βρίσκονται στα αριστερά, αλλά στα αντρικά στη δεξιά πλευρά. Κάτι τέτοιο θα φαινόταν λογικό αν όλοι οι άνδρες ήταν δεξιόχειρες, καθώς και όλες οι γυναίκες αριστερόχειρες. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τότε γιατί;

Όπως πολλές παλιές παραδόσεις, δεν είναι σίγουρο πώς άρχισαν να κυριαρχούν στη μόδα τα κουμπιά. Πιστεύεται ότι μπορεί να έχει με το πώς ντυνόντουσαν οι γυναίκες της μεσαίας και ανώτερης τάξης στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της Βικτοριανής Εποχής και της Αναγέννησης, τα γυναικεία είδη ένδυσης ήταν συχνά πιο περίπλοκα και λεπτομερή. Οι γυναίκες φορούσαν τουρνούρες (ένα μαξιλαράκι ανασηκώματος του πίσω μέρους της φούστας), κορσέδες και μισοφόρια. Οι πλούσιοι άνδρες ντυνόντουσαν συχνά μόνοι τους, αλλά οι γυναίκες είχαν συνήθως υπηρέτες που τους βοηθούσαν να ντυθούν. Για να είναι πιο εύκολο για τους υπηρέτες να κουμπώσουν σωστά τα φορέματα, ίσως οι ράφτες άρχισαν να ράβουν τα κουμπιά στην αντίθετη πλευρά. Αργότερα, καθώς τα ρούχα άρχισαν να παράγονται μαζικά, τα γυναικεία συνέχισαν να δημιουργούνται με τα κουμπιά στην αριστερή πλευρά.

Αυτή είναι η μια εξήγηση. Τότε γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά ρούχα είναι πάντα στα δεξιά; Αυτή η συγκεκριμένη παράδοση ίσως είχε τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο οι άντρες ντύνονταν για τον πόλεμο. Ακριβώς όπως οι πλούσιες γυναίκες χρειάζονταν υπηρέτες για να τους βοηθήσουν να ντυθούν, τα ανδρικά είδη ένδυσης ίσως πήραν στοιχεία από τις στρατιωτικές στολές τους.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που προσπαθούν να βρουν την απάντηση.

Για να εξασφαλίσουν ότι το σημείο που λογχίζονταν κάποιος σε μια μάχη δε θα γλιστρήσει ανάμεσα στις πλάκες της πανοπλίας, επικάλυπταν την πλάκα με την άλλη από τα αριστερά προς τα δεξιά, αφού αυτή ήταν η συνήθης πρακτική μάχης: η αριστερή πλευρά, που προστατεύονταν από την ασπίδα, ήταν στραμμένη προς τον εχθρό. Έτσι, τα ανδρικά ρούχα κουμπώνουν από αριστερά προς τα δεξιά μέχρι και σήμερα.

Μια άλλη θεωρεία αναφέρει ότι επειδή οι στρατιώτες τραβούσαν τα όπλα τους με το δεξί τους χέρι, αυτό άφηνε ελεύθερο το αριστερό τους χέρι, οπότε μπορούσαν να κουμπώνουν πιο εύκολα τα ρούχα τους αν τα κουμπιά βρισκόντουσαν στη δεξιά πλευρά.

Άλλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλές γυναίκες θηλάζουν κρατώντας το μωρό τους στο αριστερό τους χέρι.

Όπως και να έχει, οι ιστορικοί ίσως δεν μάθουν ποτέ γιατί τα κουμπιά των γυναικείων ρούχων βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του ρούχου.

υγ. Ο Μέγας Ναπολέων δεν μπορούσε να ψηλαφίσει τον χτύπο της καρδιάς του ακουμπώντας το στέρνο του και γι' αυτό έβαζε το χέρι του στο στήθος, ανάμεσα στα κουμπιά του πανωφοριού του, όπως απεικονίζεται στους περισσότερους πίνακες. Φανταστείτε να ήταν αλλιώς τα πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου