Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα σημείο στην Βρέμη της Γερμανίας που μπορεί κανείς να "τιμήσει" μια κατά συρροή δολοφόνο


Η Gresche Gottfried ήταν το τελευταίο άτομο που εκτελέστηκε δημοσίως με αποκεφαλισμό στην Βρέμη της Γερμανίας. Στα 43α της γενέθλια, το 1831, καταδικάστηκε να αποκεφαλιστεί λόγω του ότι είχε δολοφονήσει 15 άτομα με αρσενικό.



Οι κάτοικοι της Βρέμης "τιμούν" την κατά συρροή δολοφόνο με ένα "spuckstein" (πέτρα φτυσίματος) στην πλατεία Domshof της πόλης.

Η Gresche Gottfried

Το κίνητρό της δεν έγινε ποτέ γνωστό και ακόμη και σήμερα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Μια λογική προσέγγιση είναι ότι έπασχε από το Σύνδρομο Μινχάουζεν, κατά το οποίο οι πάσχοντες κατασκευάζουν ή υπερβάλλουν με τις ασθένειες τους. Η λίστα των θυμάτων της περιελάμβανε τους γονείς της, δύο συζύγους της, έναν αρραβωνιαστικό, αρκετούς φίλους και τα παιδιά της.

Η Gottfried, για τις δολοφονίες της, χρησιμοποίησε ποντικοφάρμακο -το Mäusebutter- που αποτελούνταν από μικρές νιφάδες αρσενικού αναμεμειγμένες σε ζωικό λίπος. Αναμειγνύει μικρές δόσεις του στις τροφές των θυμάτων της και τους φροντίζει καθώς ολοένα αυτοί αρρώσταιναν. Ο κόσμος της περιοχής την ήξερε και την συμπονούσε για τους τόσους πολλούς συγγενείς που έχασε, αποκαλώντας την "ο άγγελος της Βρέμης".

Μετά το θάνατό της, οι φρενολόγοι χρησιμοποίησαν τη μάσκα θανάτου της για να μελετήσουν πρότυπα στα πρόσωπα των εγκληματιών.


Η πέτρα της Gottfried είναι μια από τις δύο -τουλάχιστον- που υπάρχουν στη Γερμανία. Αυτά τα σημεία σημειώνουν τους θανάτους ιδιαίτερα σκληρών εγκληματιών. Οι κάτοικοι της Βρέμης συνεχίζουν να εκδηλώνουν την αηδία τους στο πρόσωπο της Gottfried, φτύνοντας στην πέτρα, που είναι σημαδεμένη με έναν σταυρό και είναι στην είσοδο του λιθόστρωτου δρόμου.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου