Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Αν ανακαλύψουμε εξωγήινους, αυτό είναι το πρωτόκολλο του πώς πρέπει να ανακοινωθεί στο κοινό


Τι θα συμβεί αν συναντήσουμε εξωγήινους στο σύμπαν; Δίνουμε χειραψία; Ή το βάζουμε στα πόδια;



Το Ινστιτούτο της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (International Academy of Astronautics, IAA) έχει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα πρέπει να ανακοινωθεί το νέο.

"The Truth Is Out There"
Η αναζήτηση εξωγήινων δεν είναι κάτι το καινούργιο και τοπ να βρούμε εξωγήινη ζωή δεν είναι εντελώς αδιανόητο. Μαθηματικά, η πιθανότητα να υπάρχει εξωγήινη ζωή είναι συντριπτική. Σκοπός της Μόνιμης Επιτροπής του IAA SETI είναι η καθιέρωση πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθούν οι επιστήμονες SETI (search for extraterrestrial life/ Αναζήτηση Εξωγήινης Ζωής) για την ανίχνευση, την ανάλυση, την επαλήθευση, την ανακοίνωση και την ανταπόκριση σε σήματα εξωγήινης ζωής. Το 1989, η IAA υιοθέτησε τη Διακήρυξη Αρχών, η οποία αναθεωρήθηκε το 2010. Σήμερα αναφέρεται κυρίως ως το Πρώτο Πρωτόκολλο (The First Protocol).

Βήμα 1: ΦΡΙΚΑΡΕΤΕ
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει το First Protocol στην σελίδα του SETI Institute. Εδώ όμως θα τα βρείτε μαζεμένα, από μια λίστα εννέα πραγμάτων, με πιο απλά λόγια:

1. Αν νομίζετε ότι έχετε λάβει κάποιο σήμα από εξωγήινους, ελέγξτε το ξανά. Και ξανά. Η πιο αληθοφανής εξήγηση για ό,τι ανακαλύφτηκε εξωγήινη ζωή. Αν δεν συμβαίνει αυτό, πίσω στο σχέδιο.
2. Πιστεύετε ότι είναι εξωγήινοι; Σταματήστε! Πείτε το μόνο στους συναδέλφους ερευνητές και παρατηρητές, ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητα ο καθένας τι νομίζετε ότι έχετε βρει.
3. Συγχαρητήρια, είναι πραγματικά εξωγήινοι! Ενημερώστε περισσότερους ερευνητές και επιστήμονες, συγκεκριμένα μέσω του Central Bureau for Astronomical Telegrams της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Το IAA έχει μια μακρά λίστα με κάποια άλλα διεθνή ιδρύματα που πρέπει να τους δώσετε την πληροφορία.
4. Ορίστε. Πείτε το σε όλους. Κάντε το αμέσως. Γιατί να θέλει κάποιος να περιμένει;
5. Ώρα να παρουσιάσετε τις αποδείξεις. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων, συναντήσεων, συνεδρίων κ.λπ. Αντιμετωπίστε επιστήμονες σε κάθε πλευρά του πλανήτη.
6. Κλειδώστε το. Καταγράψτε και αποθηκεύετε μόνιμα τα αποδεικτικά στοιχεία σας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι η κληρονομιά σας, και για λόγους καλής θέλησης, κρατήστε αντίγραφα!
7. Αν τα στοιχεία σας για την ανεύρεση εξωγήινων έχουν τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών σημάτων, θα πρέπει να μιλήσετε με μερικούς ανθρώπους στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών για να τα προστατεύσετε.
8. Κρατηθείτε, μην προσπαθήσετε να στείλετε μήνυμα στους εξωγήινους. Κάπως έτσι ξεκινάει ο διαγαλαξιακός Αρμαγεδδών! Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική συζήτηση που πρέπει να συμβεί προτού το κάνουμε.
9. Η επιτροπή SETI της IAA θα παρακολουθεί την ανακάλυψή σας από εδώ και πέρα.

από: curiosity

1 σχόλιο: