Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του κόσμου


Το 1975, ο 24χρονος μηχανικός Steven Sasson εφηύρε την ψηφιακή φωτογραφία ενώ δούλευε στην Eastman Kodak δημιουργώντας έτσι την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του κόσμου. Η Kodak δεν ενθουσιάστηκε με αυτήν αλλαγή στην βιομηχανία της φωτογραφίας.Δείτε ακόμη:
Η ιστορία του Όσκαρ Μπάρνακ, του εφευρέτη της αυθεντικής Leica
Οι κυκλικές φωτογραφίες της Kodak No.1
Η εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής
Μια χειροποίητη κάμερα μήκους 10 μέτρων!

Αυτό που φαίνεται στην εικόνα πιο πάνω είναι η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Κατασκευάστηκε τον Δεκέμβριο του 1975 από τον μηχανικό της Eastman Kodak, Steve Sasson, που θεωρείται πλέον ο εφευρέτης της ψηφιακής κάμερας.

Ο ίδιος είχε περιγράψει το πώς δημιούργησε τη μηχανή:

"Είχε ένα φακό που πήραμε από ένα καλάθι μεταχειρισμένων εξαρτημάτων από την κάμερα φωτογράφισης Super 8 [...] Στο πλάι του φορητού εξοπλισμού, τοποθετήσαμε ένα φορητό όργανο καταγραφής ψηφιακών κασετών. Βάλαμε επίσης 16 μπαταρίες νικελίου-καδμίου, έναν υπερευαίσθητο, νέου τύπου CCD (ανιχνευτής charge-coupled device), μια εφαρμογή μετατροπέα από αναλογικό σε ψηφιακό κλεμμένη από μια εφαρμογή ψηφιακού βολτόμετρου, αρκετά ψηφιακά και αναλογικά κυκλώματα όλα ενωμένα ενσύρματα μεταξύ τους σε περίπου μισή ντουζίνα πίνακες κυκλωμάτων [...]"


Η μηχανή ζύγιζε 3,6 κιλά και κατέγραφε 0,01 megapixel α/μ φωτογραφίες σε μια κασέτα. Η πρώτη φωτογραφία χρειάστηκε 23 δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί. Για να εμφανιστεί η φωτογραφία, τα δεδομένα διαβάστηκαν από την κασέτα και εμφανίστηκαν σε μια απλή τηλεόραση.

Ο Sasson έδειξε τη νέα τεχνολογία σε μερικά ανώτερα στελέχη της Kodak, αλλά δεν μπορούσαν να δουν τις δυνατότητες της ψηφιακής φωτογραφίας.

"Ήταν πεπεισμένοι ότι κανείς δε θα ήθελε ποτέ να δει τις φωτογραφίες του σε μια τηλεόραση. Η εκτύπωση υπήρχε για πάνω από 100 χρόνια, κανείς δεν διαμαρτύρονταν για τις εκτυπώσεις, που ήταν πολύ φθηνές", ήταν η αντίδραση των στελεχών όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Την εποχή εκείνη, η Kodak ήταν το κυρίαρχο εμπορικό σήμα στην βιομηχανία της φωτογραφίας των ΗΠΑ και δεν ήθελε να κανιβαλίσει το τμήμα των φιλμ. Η Kodak τελικά έκανε τη μεγάλη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή 18 χρόνια αργότερα.

από: peta pixel, peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου