Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μια πραγματική ηχογράφηση του πνεύματος του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ από μια συνεδρία του 1934


Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ συχνά ευχόταν να τον θυμούνται για τα συγγράμματα του για τον Πνευματισμό παρά για τα μυθιστορήματα με τον Σέρλοκ Χολμς. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη προσφέρει σπάνιες ηχογραφήσεις του συγγραφέα για τον Πνευματισμό, τόσο πριν όσο και μετά το θάνατό του.



Περισσότερα από 80 χρόνια μετά το θάνατο του, είναι κάπως δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο άνθρωπος που δημιούργησε τη λογοτεχνική εκδοχή της εμπειρικής σκέψης είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στο κίνημα του Πνευματισμού.

Αν και ο Ντόιλ έδειξε ενδιαφέρον για τον Πνευματισμό από τα 1880, δήλωσε τα πιστεύω του μετά από μια συνεδρία στην οποία πίστευε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον γιο του Kingsley, ο οποίος είχε πεθάνει από πνευμονία το 1917, μετά τον τραυματισμό του στη Γαλλία.

Είκοσι από τα πάνω από εξήντα βιβλία του Ντόιλ είναι για τον Πνευματισμό, και ανάμεσα τους βρίσκονται και ένα δίτομο, το "The History of Spiritualism" (1924). Το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτού του κεφαλαίου στη ζωή του ήταν η φιλία που ανέπτυξε με τον Χάρι Χουντίνι -ο οποίος επίσης πίστευε στη μετά θάνατον ζωή, αλλά αφιέρωσε τις προσπάθειές του για την απομυθοποίηση των μέντιουμ και των άλλων απατεώνων που κέρδιζαν από τον Πνευματισμό. Η σχέση τους είχε πικρό τέλος, όταν ο Ντόιλ κάλεσε τον Χουντίνι σε μια ιδιωτική σεάνς, κατά την οποία η σύζυγος του Ντόιλ, Jean, υποστήριξε ότι έχει επαφή με τη μητέρα του Χουντίνι. Ήταν μια δυσάρεστη απάτη -ένα μήνυμα της "μητέρας" του, της συζύγου ενός ραβίνου, που ξεκινούσε με τον σταυρό.

Στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης μπορούμε να ακούσουμε μια σπάνια ηχογράφηση από μια ομιλία για τον Πνευματισμό του Ντόιλ που δόθηκε στις 14 Μαΐου του 1930, μόλις δυο μήνες πριν το θάνατο του.

Όσο για το τι συνέβη στον Ντόιλ μετά το θάνατο του, η Βιβλιοθήκη αναφέρει:

Τον Ιούλιο του 1930, μια εβδομάδα μετά το θάνατο του, χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν σε μια σεάνς στο Royal Albert Hall στην οποία ένα μέντιουμ ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε μαζί του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 28 Απριλίου του 1934, μια σεάνς από τον Noah Zerdin στο Aeolian Hall, προσέλκυσε 560 άτομα, ενώ πολύ ήταν αυτοί που απορρίφθηκαν. Ήταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση αυτού του είδους και ο Ντόιλ ήταν ένας από τους 44 ανθρώπους που ακούστηκαν να μιλούν από την "άλλη πλευρά".

Μπορείτε να ακούσετε και αυτήν την ηχογράφηση, όπου το "πνεύμα" του σερ Κόναν Ντόιλ στέλνει το μήνυμα, "Προσέξτε τα παιδιά μου και την καλή μου σύζυγο, Jean" (Take care of my boys and my good wife, Jean).

από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου