Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αράχνες που ύφαναν ιστούς στο διάστημα

Η Anita στο Steven F. Udvar-Hazy Center

Δίπλα στα τεράστια αεροπλάνα και διαστημόπλοια που βρίσκονται στο Smithsonian National Air and Space Museum's Steven F. Udvar-Hazy Center βρίσκεται και μια μικρή αράχνη που πήγε στο διάστημα, με την ετικέτα που είναι κολλημένη στο βάζο που διατηρείται να γράφει "Anita". Η Anita και ο σύντροφος της Arabella ήταν μέρος ενός πειράματος για να δούμε αν οι αράχνες υφαίνουν ιστούς όταν βγουν από την ατμόσφαιρα της Γης.

Με 75 λεπίδες, αυτός ο σουγιάς ήταν το απόλυτο πολυεργαλείο το 1851


Τον 18ο και 19ο αιώνα, η εταιρεία John Rodgers, στο Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου, απέκτησε φήμη κατασκευάζοντας τα καλύτερα μαχαίρια στην Ευρώπη. Το 1821, η εταιρεία έγινε ο επίσημος μαχαιροποιός της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Το 1851, η Rodgers παρουσίασε το πολυεργαλείο της φωτογραφίας σε μια διεθνή εμπορική έκθεση στο Λονδίνο.

Πώς είναι να περνάει ένα τρένο με 120 χλμ/ώρα πάνω από το κεφάλι μας;


Μια GoPro (μόλις και μετά βίας κινείται) συλλαμβάνει το πως είναι να περνάει μια αμαξοστοιχία με 120 χλμ/ώρα πάνω από το κεφάλι μας. Για τους ανυπόμονους ή όσους βαριούνται να περιμένουν, η δράση ξεκινάει στο 0:56.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εκατοντάδες ορειβάτες ανέβηκαν στις Άλπεις για μια επική φωτογράφιση


Χτες ανέβασα στο facebook μια φωτογραφία (αυτήν παραπάνω) με την ιστορική διαδρομή που έκανε ο Edward Whymper για ανέβει στο Matterhorn φωτισμένη από ορειβάτες.
 

Οι υπό εξαφάνιση παγετώνες της Αφρικής

Το Κιλιμάντζαρο - φωτογραφία

Η Αφρική δεν είναι το μέρος που περιμένει κανείς να δει παγετώνες. Και όμως υπάρχουν μερικοί και μάλιστα βρίσκονται κοντά στον ισημερινό.

Τα 9 πιο θανατηφόρα ορυκτά, που εξόρυξε ποτέ ο άνθρωπος


Από τον Κινναβαρίτη στον Μπλε Αμίαντο και από τον Σιδηροπυρίτη, στον Γαληνίτη. Τα ορυκτά που μπορούν να "σκοτώσουν", παρά τη χρησιμότητά τους

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Εικονογραφημένος οδηγός με ράτσες σκύλων με βάση τη γεωγραφική τους προέλευση

Η καλλιτέχνις Lili Chin του Doggie Drawings δημιούργησε μια σειρά με εικονογραφήσεις που ονομάζεται Dogs Of The World. Ο οδηγός διαθέτει πάνω από 200 σκυλιά χωρισμένα με βάση τον τόπο καταγωγής τους.

Στο blog του project θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ράτσες.















Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς ξεκίνησε η θεωρία συνωμοσίας περί ψεκασμών;


Κοιτάξτε τον ουρανό από πάνω σας. Σας φαίνονται αυτά τα μακριά, λαμπερά σύννεφα μέρος ενός πειράματος της κυβέρνησης για να μας δηλητηριάσει; Αν πιστεύετε στα chemtrails -μια θεωρία συνωμοσίας που γέννησε ένα πολιτικό κίνημα- τότε ναι. Αν πιστεύετε στην επιστήμη, όχι και τόσο.

Η καταραμένη κοινότητα που εξαφανίστηκε σε μια βραδιά


Ο θρύλος του χωριού Kuldhara, ο έρωτας του τοπικού βουλευτή και οι 1500 κάτοικοι που έγιναν "καπνός".

Οκτώ καθημερινές εκφράσεις που μάθαμε από τον Αίσωπο


Αίσωπος. Ένα όνομα, δεκάδες μύθοι. Αν και ο ίδιος δεν έγραψε ούτε μια λέξη από αυτούς, παρ’ όλα αυτά τους διηγήθηκε προφορικά κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα και έκτοτε εκείνοι συνεχίζουν να στοιχειώνουν – με την καλή έννοια – τη ζωή μας.

Μηνύματα με νόημα για μικρούς και μεγάλους, εκφερόμενα με τρόπο μοναδικό, τα οποία μέσα από την απλότητά τους προσφέρουν βασικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, αλλά και αυτούς που έχουμε απέναντί μας.

Αρκετά από αυτά τα μηνύματα έμειναν στην καθομιλουμένη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα αρκετές από τις φράσεις ή τα αποφθέγματα τα οποία είτε ειπώθηκαν είτε προέκυψαν από τους μύθους του.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

110 χρόνια πριν, αυτές οι φωτογραφίες τρομοκράτησαν τους Λονδρέζους

Το 1904, οι μικρογραφίες του Arthur E. Smith, που εκτέθηκαν στο the Royal Society's Annual Conversazione στο Λονδίνο, έδειχναν στους επισκέπτες πως είναι ο κόσμος κάτω από το μικροσκόπιο για πρώτη φορά. Και κάποιοι αντέδρασαν σε αυτές τις τεράστιες εικόνες από έντομα, φυτά και μέρη του ανθρώπινου σώματος όχι απλά με έκπληξη αλλά και αποστροφή.


Μικροσκοπικά θαλάσσια είδη με σκελετό που αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου (Polycystina) από τα Μπαρμπάντος


Radula (μια οδοντωτή ταινία που χρησιμοποιείται για την κοπή της τροφής από τα μαλάκια) ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού


Τμήμα ενός αχινού


Ο σωλήνας αναρρόφησης στη γλώσσα ενός είδους μύγας


Η γλώσσα μιας πεταλούδας


Πόδι ενός σκαθαριού (Dytiscus marginalis)


Η κάμπια ενός εντόμου antlion


Το κεφάλι ενός είδους μύγας (crane fly, γνωστή και σαν Johnny Spinner)


Τμήμα ενός οφθαλμού κρίνου


Εγκάρσια τομή του ανθρώπινου τριχωτού της κεφαλής


Κατακόρυφη τομή ενός ανθρώπινου δοντιού


Τσιμπούρι πρόβατου


Mideopsis orbicularis, ένα άκαρι του νερό


Η μηχανή και το μικροσκόπιο που χρησιμοποιήθηκαν για τις παραπάνω φωτογραφίες

από: io9

Όταν η στιγμή έμεινε στην αιωνιότητα: Η ιστορία πίσω από 20 διάσημες αθλητικές φωτογραφίες


Τζέσε Οόυενς - 1936
Αναμφίβολα η μεγαλύτερη μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 ήταν ο Αφροαμερικανός Τζέσε Όουενς.

Το τελευταίο τρένο για τον Πύργο του Άιφελ: ο σταθμός που ξέχασε το Παρίσι


Στα περίχωρα του Παρισιού, στο πίσω μέρος ενός πάρκινγκ κάτω από ένα δρόμο σε μια ήσυχη κατοικημένη περιοχή του Clichy, βρίσκεται ένας ξεχασμένος παλιός σιδηροδρομικός σταθμός.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

"Νεκροταφείο" πολεμικών αεροσκαφών το Αιγαίο!


Ένας ιστορικός θησαυρός βρίσκεται στα βάθη του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου πελάγους.

Πρόκειται για τα "κουφάρια" των αεροσκαφών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία είτε είχαν καταρριφθεί, είτε είχαν πέσει από μηχανική βλάβη. Αεροσκάφη των Συμμάχων αλλά και των Γερμανών.


Υπολογίζεται ότι τα αεροσκάφη που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες είναι εκατοντάδες! Μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν ερευνητές, καταδυτικές ομάδες και ειδικοί σε θέματα αεροπορίας με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και αρχειοθέτηση αεροπορικών ναυαγίων Β' Παγκοσμίου πολέμου στις Ελληνικές θάλασσες έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα aviation archaeology in greece. . Σ' αυτή υπάρχουν στοιχεία που διαρκώς ανανεώνονται για τα αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που κατέληξαν στις ελληνικές θάλασσες. Οι φωτογραφίες αλλά και το βίντεο είναι εκπληκτικά.


Δείτε πρώτα τον κατάλογο που έχουν συντάξει οι ειδικοί για τα αεροσκάφη που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί:

Εντοπισμένα αεροπορικά ναυάγια του B" Παγκοσμίου πολέμου
Junkers – Ju52, Κέα
Junkers – Ju52, Φάληρο
Junkers – Ju52, Λέρο
Junkers – Ju52, Κω
Junkers – Ju87 "STUKA", Αντίκυρα
Junkers – Ju88, Πατραϊκός
Junkers – Ju88, Ψαθούρα Σποράδες
Messerschmitt – Bf109, Κόλπος Σούδας – Κρήτη
Messerschmitt – Bf109, Μάλεμε Κρήτης
Messerschmitt – Bf109, Ηράκλειο Κρήτης
Arado – Ar196, Ηρακλειά
Savoia Marchetti – SM79, Πόρος
Bristol Beaufighter, Λιμένι, Λακωνίας
Bristol Beaufighter, Ιθάκη
Bristol Beaufighter, Νάξος
Bristol Beaufighter, Σητεία Κρήτη
Bristol Beaufighter, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Bristol Beaufighter, Φισκάρδο Κεφαλονιά
Vickers Wellington, Σίφνος
Β-24 Liberator, Κέρκυρα

Άγνωστα ναυάγια Β' Παγκοσμίου πολέμου
Ιθάκη
Πεταλίδι, Μεσσηνίας
Κόλπος Ελευσίνας



πηγή: onalert.gr

Αυτές οι μικροσκοπικού μεγέθους εκδόσεις μεγάλων πόλεων θα σας γοητεύσουν

Σαντορίνη

Με την tilt-shift φωτογραφία, ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια στιγμή. Στην τελική, ο κόσμος είναι μικρός. Δείτε εικόνες πόλεων που έγιναν μικροσκοπικές μέσω φακών tilt-shift ή μετά από επεξεργασία.

Vintage αφίσες 15 μάγων


Η μαγεία έχει συναρπάσει τους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι μάγοι έδιναν παραστάσεις σε μεγάλα ακροατήρια σε θέατρα και οι θαυματοποιοί ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για τα φώτα της δημοσιότητας κάνοντας όλο και πιο περίτεχνα κόλπα. Οι αφίσες ήταν ένας δημοφιλής τρόπος για να διαφημιστούν. Ακόμα και οι πιο διάσημοι μάγοι τύπωναν φυλλάδια για να τραβήξουν την προσοχή, στα οποία χρησιμοποιούσαν φωτεινά χρώματα και τρομακτικές εικόνες για να εξάψουν τη φαντασία του ακροατηρίου τους.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο θρύλος του Ιπτάμενου Ολλανδού. Τι κρύβεται πίσω από το διάσημο ναυτικό παραμύθι;


Κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα οι ναυτικοί διηγούνταν ότι κάποτε ένα πλοίο, με κυβερνήτη τον Ολλανδό βαν ντερ Ντέκεν, ταξίδευε γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Εκεί έπεσε σε μια τρομερή καταιγίδα. Ο καπετάνιος δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να αποφύγει το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Chopines: Μια παράξενη μορφή παπουτσιών πλατφόρμα πριν από 500 χρόνια

Ένα εξαιρετικά ψηλό ενετικό chopine από ξύλο καλυμμένο με λευκό δέρμα με ελάχιστη διακόσμηση.

Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες ονομάζονται chopines, κατάγονται από την Βενετία και είναι παπούτσια πλατφόρμα που φορούσαν οι γυναίκες της ανώτερης τάξης κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.

Ξύλινα ενετικά chopines καλυμμένα με δέρμα, από το 1740

Αυτές οι ακραίες πλατφόρμες μπορεί να μην ήταν πρακτικές για την καθημερινή ζωή. Αλλά από την άλλη, αυτός ήταν ο σκοπός τους. Προσέφεραν στις γυναίκες της ανώτερης τάξης στην Ισπανία και τη Βενετία έναν τρόπο για να αναδείξουν τον πλούτο τους. Αυτό γινόταν ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπου οι γυναίκες φορούσαν τα φορέματα τους πάνω από τα chopines τους. Στη Βενετία, τα φορέματα έφταναν μέχρι το έδαφος, οπότε τα Chopine θεωρήθηκαν εσώρουχο.

Αυτό το ζευγάρι chapins, η ισπανική εκδοχή των chopines, είναι πλατφόρμες από φελλό που καλύπτονται από περίτεχνα σκαλισμένο δέρμα

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, ήταν πολύ φανταχτερά εσώρουχα.

Αυτή η ακουαρέλα από το 1540 παρουσιάζει Ισπανίδες με τσόκαρα, πλατφόρμες που προηγήθηκαν των chopines και αρχικά φοριούνταν πάνω από ακριβά παπούτσια για να τα προστατεύουν από τη φθορά. Ακριβές πλατφόρμες όπως αυτές έγιναν τελικά το δικό τους σήμα κατατεθέν της οικονομικής τους κατάστασης.

Τον 16ο αιώνα, η ανώτερη τάξη των γυναικών της Βενετίας φορούσαν κομψά chopines όπως αυτό το ζευγάρι που καλύπτεται με βελούδο (περίπου 1580-1620)

Αν και σχεδόν πάντα ήταν κρυμμένα, τα Ιταλικά chopines ήταν από κομψά υλικά, όπως αυτό το κόκκινο βελούδο από τον 16ο αιώνα

Το χαρακτικό του Cesare Vecellio δείχνει μια γυναίκα από τη Βενετία να λευκαίνει τα μαλλιά της σε ένα μπαλκόνι και δίπλα της ένα ζευγάρι chopines, γύρω στο 1598

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτήν την παράξενη μόδα, στη συνέντευξη της Elizabeth Semmelhack, επιμελήτρια του Μουσείου Bata Shoe στο Τορόντο, στο Collector's Weekly (αγγλικά).