Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

"What’s Going On", το άλμπουμ του Μάρκους Γκέι που μιλάει για τη φτώχεια, τα ναρκωτικά και τον πόλεμο στο Βιετνάμ


Μόνο ένας μπορούσε να βγάλει ένα album σχετικά με τη φτώχεια, τα ναρκωτικά και τον πόλεμο στο Βιετνάμ και να ακούγεται σέξι και πονόψυχο. Και αυτός ήταν ο Μάρβιν Γκέι, το όραμα του οποίου άλλαξε τη μουσική βιομηχανία.
 
 

Το Νοέμβριο του 1970, ο Μάρβιν Γκέι παρουσίασε στον πρόεδρο της Motown Records, Berry Gordy, ένα νέο τραγούδι που είχε γράψει με τίτλο "What’s Going On". Ο Γκόρντι ενθουσιάστηκε. Ήταν πάνω από ένα χρόνο που ο Gaye είχε κυκλοφορήσει την τελευταία μεγάλη επιτυχία του, το "That’s the Way Love Is", και περνούσε μια δύσκολη περίοδο. Κατά τη διάρκεια του 1960, ο Γκέι είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία ως τραγουδιστής και χορευτής. Αλλά το 1967, η παρτενέρ του Tammi Terrell, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο μετά από την κατάρρευση της στην αγκαλιά του επί σκηνής. Μετά από αρκετές αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις, πέθανε στις 16 Μαρτίου του 1970, και ο Γκέι ήταν απαρηγόρητος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο τραγουδιστής είχε προβλήματα με την εφορία, ο γάμος του κατέρρεε και ο αδελφός του πολεμούσε στο Βιετνάμ.

Κουρασμένος από το να παράγει τραγούδια αγάπης, ο Γκέι έγραψε -σε συνεργασία- το "What’s Going On" με την ελπίδα η μουσική του να πάρει μια νέα κατεύθυνση. Ήθελε, σύμφωνα με τα λόγια του, να "αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων παντού". Όταν ο Gordy άκουσε την ηχογράφηση, ο ενθουσιασμός του έγινε τρόμος. Το τραγούδι ήταν κάτι περισσότερο από μια αισθαντική αλλαγή του ρυθμού. Ήταν ένας θρήνος που απεικόνιζε τη θλίψη και τη ματαιότητα του πολέμου του Βιετνάμ. Ο ήχος και οι στίχοι συγκρούστηκαν με την αισιόδοξη στάση της Motown και ο τρομαγμένος Gordy το χαρακτήρισε ως "το χειρότερο τραγούδι που είχε ακούσει ποτέ".

Ο Γκέι δεν το έβαλε κάτω. Πίστευε στη μουσική του, και έδωσε στον Gordy τελεσίγραφο: Ή το κυκλοφορεί ή φεύγει από την Motown. Μετά από ένα αδιέξοδο τεσσάρων μηνών, ο Gordy συμφώνησε να κυκλοφορήσει το τραγούδι, ακόμα κι αν ήταν σίγουρος ότι θα είναι αποτυχία.

Τελικά, δεν ήταν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου